RSS

Problema infiintarii de sindicate preotesti in sanul Bisericii Ortodoxe Romane

23 mai

sindicat

Problema infiintarii de sindicate preotesti

in sanul Bisericii Ortodoxe Romane

În legătură cu iniţiativele unor preoţi din diverse zone ale ţării de a înfiinţa sindicate ale clerului, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Iniţiativa înfiinţării de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală. Conform modului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, problemele şi doleanţele preoţilor trebuie exprimate şi discutate în conferinţele protopopeşti lunare, cercurile pastorale, şedinţele Permanenţelor Consiliilor Eparhiale, conferinţele pastoral-misionare eparhiale trimestriale, şedinţele Sinoadelor Mitropolitane şi cele ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu în sindicate de factură laică.

În general, se constată că iniţiativele de a înfiinţa sindicate preoţeşti aparţin unor preoţi care sunt ispitiţi de duh de răzvrătire, de dezbinare şi ieşire din disciplina şi comuniunea bisericească.

Preotul nu este angajatul laic al unei societăţi comerciale, ci este investit de ierarhul său cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mântuirea şi slujirea comunităţii de credincioşi pe care o păstoreşte. El nu poate face grevă, lăsând copiii nebotezaţi, mirii necununaţi, bolnavii nespovediţi, morţii neîngropaţi şi credincioşii neîmpărtăşiţi pentru că are salariul prea mic.

De altfel, salariul preoţilor nu este negociabil, deoarece acesta este stabilit prin Legea nr. 142/1999 privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, care acum se află în stadiul de amendare şi aprobare în Parlament. Întrucât sprijinul oferit de Stat pentru salariul clerului este completat din contribuţia credincioşilor, un sindicat al preoţilor este implicit îndreptat şi împotriva propriilor enoriaşi.

Iar, conform Legii sindicatelor nr. 54/2003, personalul de conducere nu se poate organiza în sindicate. Ca atare, preoţii, fiind conducători ai parohiilor, nu se pot organiza în sindicate.

Pentru clarificarea şi rezolvarea problemelor de orice fel ale preoţilor, Patriarhia Română recomandă fiecărei eparhii consultarea şi identificarea unor soluţii practice de solidaritate între parohii pentru sprijinirea preoţilor, în primul rând, a celor din parohiile sărace.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

sursa>

http://www.m-ol.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=3694&Itemid=9

foto>

http://www.informatiacluj.ro/_files/594965_IMG_5981.JPG


 
7 comentarii

Scris de pe mai 23, 2008 în citadela, diverse

 

Etichete: , , , , ,

7 răspunsuri la „Problema infiintarii de sindicate preotesti in sanul Bisericii Ortodoxe Romane

 1. Daniel

  mai 27, 2008 at 10:17 am

  Infiintarea acestui sindicat nu cred ca este cea mai buna solutie pt rezolvarea problemelor pe care le au preotii insa aceasta initiativa ar trebui sa le dea de gandit ierarhilor care au salarii de 70-80 milioane in comparatie cu 5-10 milioane cat au preotii.Sunt preoti care trebuie sa presteze si alte munci(taximetrie, negustorie,etc) pt a putea sa-si intretina familia. Sunt preoti in situatia in care au salarii mai mici decat o femeie de servici si acest lucru este rusinos si umilitor. Ajunge preotul sa faca un imprumut la banca si primeste un imprumut f mic pt ca are un salariu de mizerie.
  Ierarhii vorbesc despre sacrificiu dar ei ce sacrificiu fac cand au salarii uriase in nconditiile in care nu cheltuiesc bani pt mancare si intretinere.Plus iesiri in strainatate si protocoale costisitoare.Cati ierarhi merg in parohii sa vada in ce conditii traieste familia unui preot mai ales in mediul rural.Ierarhii sunt buni doar sa dea ordine si sa cateriseasca repede fara sa cerceteze amanuntit.Trebuie sa se ia masuri la nivel de patriarhie in privinta nivelului de trai al multor preoti si sa mai lase vrajeala cu sacrificiul personal. Sa dea ei primul exemplu de sacrificiu ca umbla numai cu masini luxoase si cu vesminte scumpe.SINDICATUL NU E FORMA DE PROTEST POTRIVITA INSA PARINTII IERARHI TREBUIE SA DESCHIDA BINE OCHII LA NEVOILE PREOTILOR! SA LASE TEXTELE SI SA FACA FAPTE!

   
 2. gmmail

  mai 27, 2008 at 4:03 pm

  hahahahaaaaa….

   
 3. Tiriplici Leonardo - Foamete

  mai 28, 2008 at 6:21 am

  Preoti ale caror sotii se umilesc prin Spania sau Italia ingrijind batrani sau culegand capsuni, preoti care fac taximetrie sau dau cu sapa, se angajeaza paznici de noapte sau pur si simplu lasa parohia si muncesc in strainatate… Aici s-a ajuns datorita nepasarii si totalei lipse de comunicare a episcopilor fata de preoti! Numirile in parohii bune se fac pe alte criterii decat cele prevazute in legea bisericeasca, astfel incat nu pregatirea profesionala conteaza, ci relatiile… si uneori plicul…Nemultumirile acumulate au dus la acasta forma de organizare, poate asa se va rezolva ceva… Cine sunt cei care ar fi trebuit sa reaolve demult problemele preotimii? Membrii Sinodului, al caror trecut nu prea indepartat nu-i recomanda ca fiind in deplina conformitate cu poruncile divine: „Iubeste-ti aproapele”!

   
  • .Nu stiu daca...?.

   august 1, 2012 at 3:35 pm

   Nu stiu daca un IERARH al BOR stie prin ce trece familia unui BIET PASTOR de parohie.Intre cei doi este o mare diferenta,sa ma explic.Ierarhul este ales dintre cei care n-au nici-o legatura cu viata de familie,nu cunoaste greutatile prin care trece AMARATUL de POPA,mai ales cel de la tara. Sfantul Antonie cel Mare care se chiama a fi „intemeietorul monahismului”,cand a constituit tagma monahiceasca,n-a intemeiat-o a fi o pepiniera din care sa se planteze vlastare din care sa apara conducatori ai TURMEI CELEI CUVANTATOARE,ci o stare sociala care sa se desparta de aceasta lume plina de greutati si care sa se retraga din lume pana la sfarsitul vietii,slujind lui HRISTOS.
   Cel ce s-a despartit de lume a fagaduit ca pana la sfarsitul vietii sa stea in manastire,avand si posibilitatea de a se retrage in pustie,acolo putand sa-si inchine viata in slujba lui DUMNEZEU.
   Indrituit a fi promovat in treapta de mai mare al pastorilor,nu poate fi nimeni altul decat cel ce :
   -cunoaste viata de familie pe care o traieste.
   -cunoaste multiplele probleme cu care se confrunta adevaratul pastor de suflete.
   Cel amintit mai sus [sfantul Antonie],dupa cum se stie,n-a fost nici macar preot si nici n-a ingaduit ca cineva din anturajiul SAU sa fie in aceasta STARE a PREOTIEI. Pentru a nu se intelege ca el si cei de langa el nu avea nevoie de slujba sfanta a PREOTIEI,de cate ori era nevoie de cele SFINTE chema un slujitar in treapta PREOTIEI dintre cei din satele apropiate pentru acest OFICIU SFANT.
   Nicu.

    
 4. Vali

  mai 28, 2008 at 2:48 pm

  Bun comment-ul tau, Daniele ! Subscriu… ;)

   
 5. gore din chitila

  iunie 2, 2008 at 11:21 am

  Este mult mai usor sa previ decit sa taxezi. Episcopul locului n-a avut intelepciunea necesara , n-a monitorizat activitatea Protoeriilor. Consiieri i-au spus numai ceea ce-i facea placere, nu ceea ce trebuia .Daca micarea aceasta numita sindicat a aparut la Craiova , vina principala o poarta episcopul locului. Sunt cleric si cunosc foarte bine obligatiile episcopului ce deriva dn Statul BOR .

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: