RSS

COMUNICATUL ASCOR Craiova privind infiintarea sindicatul preotilor “Pastorul cel Bun” din Craiova.

30 mai

COMUNICATUL ASCOR Craiova

privind infiintarea sindicatul preotilor „Pastorul cel Bun” din Craiova

filocalia_ascor

COMUNICAT

In urma celor intamplate in sanul Bisericii, prin infiintarea Sindicatului preotesc intitulat „Pastorul cel Bun” din Craiova, Asociatia A.S.C.O.R. Craiova doreste sa vina intru ajutorul perceperii ecleziologice a acestui gest de infiintare a sindicatului in sanul Bisericii Oltene.

Data fiind legatura stransa intre asociatia noastra si Ips. Teofan, Mitropolitul Olteniei, dar si cu preotii din cadrul acestei eparhii, cu care am avut multe intrevederi duhovnicesti, care au adus la o inflorire duhovniceasca in sanul membrilor nostri, socotim ca infiintarea acestui sindicat preotesc poate produce acea schisma cu nuanta secularizata intre arhipastorii nostrii si cei carora le suntem fii duhovnicesti, preotii nostri.

Stiind ca scopul infiintarii acestui sindicat priveste probleme de ordin strict economic, nu putem sa fim nepasatori asupra consecintelor grave ce decurg din viitoarea activare a acestui sindicat in cadrul parohiilor oltene intru care slujim.

Aspectul ecleziologic ce decurge din interpretarea strict institutionala a Bisericii si a organismelor ce functioneaza in sanul ei, se resfrange asupra tuturor madularelor ei. Astfel ca Biserica nu este o simpla institutie ce functioneaza pe baza de norme si legi, ci e un adevarat Trup tainic al carui Cap e Hristos si ale carui porunci intreg Trupul le implineste. Un madular nu poate astfel sa faca greva pentru functia ce o indeplineste sau pentru faptul ca nu este ingrijit precum celalalte madulare, socotite a fi mai de ingrijit, ci implineste plinatatea Trupului intru care viaza. Un simplu functionar insa, poate face greva pentru simplu fapt ca e platit (prost), iar relatia sa cu cei sub care lucreaza este una de natura strict economica; insa in Biserica Ortodoxa in care am crescut duhovniceste, functionariatul nu este admis pentru ca preotia nu este o meserie, ci este o misiune precum am invatat si am primit ca model de vietuire.

Nadajduim insa, ca in urma hotararilor Sinodului Mitropolitan al Olteniei din data de 28 mai 2008, preotii ai caror fii duhovnicesti suntem, sa contribuie la pastrarea unitatii ecleziastice oltene si sa lupte pentru inlaturarea acestui sindicat de natura secularizata si straina de duhul Evangheliei pe care impreuna o marturisim, stiind ca exista si alte modalitati canonice de solutionare a problemelor economice, cu care preotii de-a lungul istoriei mereu s-au confruntat. Solutia infiintarii unui sindicat este deci una ce promoveaza mai degraba schisma si interesul propriu decat unitatea bisericeasca ce e atat de greu de capatat.

Duhul filocalic care pe noi, membrii asociatiei, ne-a strans impreuna, dorim ca sa fie cel care anima intreaga suflare ortodoxa olteana, atat la nivelul administratiei bisericesti si parohiene, dar si intre credinciosii ortodocsi olteni.

Membrii A.S.C.O.R. Craiova.

30.mai.2008

sursa>

http://www.ascorcraiova.ro/archives/166

 
6 comentarii

Scris de pe mai 30, 2008 în citadela, diverse, ecclesia, Vesti

 

Etichete: , , , , ,

6 răspunsuri la „COMUNICATUL ASCOR Craiova privind infiintarea sindicatul preotilor “Pastorul cel Bun” din Craiova.

 1. costel ion

  mai 30, 2008 at 12:30 pm

  ia auziti niste implicatii soteriologice:e canonic ca preotul sa asculte orbeste de ierarhi fara a fi monah(deci cu voturi monahale depuse)?de asemene e canonic sa conitionzi hirotonia unui preot de mir de casatoria acestuia savarsita anterior desisti constient ca condamni lasaracie lucie nu doar pe nfericit ci si pe copii acestuia desi ei nu au consimtit l aceasta?e canonic sa somezi un preot sa plateasca protoieriei taxe oficiale …eparhiei…patriarhieidesi el demonstreaza ca de ani de zile nu si-aluat salariu/?e canonic sa idepartezi din parohie un asfel de preot desi taxele,contributiile etc..ale credinciosilor sunt benevole si preotul nu poate constrange pe nimeni splateasca mai mult dcat poate?va rog sa-mi raspundeti daca reusiti!

   
 2. Tiriplici Leonardo-Foamete

  mai 30, 2008 at 4:10 pm

  Numarul calugarilor – episcopi constituiti in Sinod: 60. Numarul preotilor din Romania: 14.000 . Salariul calugarilor – episcopi: 70 – 90 milioane lei. Salariul preotilor cu sotii, copii, datorii pe la banci, pe la stat, etc. : 5 – 15 milioane lei. Calugarii – episcopi nu au copii, sotii, obligatii familiale, dar beneficiaza de tot luxul si tot felul de facilitati sau scutiri de care nu beneficiaza si popii. Legile B.O.R. sunt votate in Sinod de episcopi pt. bunastarea lor si total impotriva preotilor – care sunt doar niste slugi. Episcopii – securisti: Andreicut -„Ionica”, Teodosie-„Mache”, Calinic-„Zanfir”, Gherasim-„Ionescu”, Casian-„Casius”, „Casio”, Pimen-„Sidorovici”, Corneanu si multi alti episcopi si popi din intraga Patriarhie au tradat juramantul Tainei Spovedaniei, turnand la securitate oameni nevinovati. Ne mai surprind astfel hotararile din Sinod prin care se ingradesc total libertatile celor mici si saraci atata timp cat ele sunt votate de asemenea episcopi – securisti? Daca „Biserica este trupul tainic al carei cap este Hristos”, toti cei de mai sus care sunt in fruntea Bisericii poarta in suflet chipul lui Iuda Tradatorul si nu pe cel al Mantuitorului! Ce cauta Teofan in Sinod alaturi de acesti turnatori in sutana daca este atat de curat si de sincer?!… Vedeti!… Si-atunci, este imperios necesara infiintarea unui organism sindical care sa ofere protectie si ajutor popilor napastuiti si saraci.

   
 3. dancamen

  mai 31, 2008 at 12:30 am

  Pentru:

  Costel Ion> in Biserica este ierarhie, nu democratie … (sper sa intelegi ce vreau sa spun), Cazurile de care imi zici nu le generaliza pentru a arata o presupusa stare a Bisericii actuale

  Tiriplici Leonardo Foamete> nu stiu ce credinta ai, insa sigur nu e ortodoxa dupa felul cum scri. Ai mai postat cateva comment-uri in acelasi duh pe blog, si desi nu esti ortodox, esti si impotriva Bisericii. Tot ce incerci tu sa faci e sa fi un gica-contra pentru a dezbina tot ce tine de structurile Bisericii Ortodoxe.

  Stiind clar acest lucru despre tine, am sa ma opresc la a-ti mai raspunde, fiindca nu vreau sa dau apa la moara.
  Interesant este ca tu promovezi ideea unui sindicat, numai pentru a dezbina, caci nu te sinchisesti sa spui macar ‘preoti’ in loc de ‘popi’ la cei pentru care tu le plangi de mila ca sunt „napastuiti si saraci”… asta arata mult despre tine…din cuvintele tale te arati cine esti si ce duh ai…
  In plus, lasa judecata pe seama celor ce sunt pusi sa judece, ca sa nu fii judecat de Cel ce-ti judeca fiecare cuvant ce-ti iese din gura…

  dan.camen.

   
 4. gore din chitila

  iunie 2, 2008 at 11:08 am

  Este pentru prima data in istoria crestinismului cind in BOR,recte mitropolia Olteniei inregistreaza o asociatie cu scopul de a proteja interesele clericiloro si de a da in vileag autoritaea excesiva a episcopilor. Cert este ca mitropèolituyl Teofan n-a stiut sa gestioneze afacerile Mitropoliei. Relatia sa cu preotii a fost foarte distanta . Orgolios si arogant in ciuda barbii lungi ce afiseaza o falsa pietate , lipsit de intelepciunea ce trebuia sa-l caracterizeze a produs in BOR un mic cutremur.Membrii Sintului Sinod trebuie sa trateze cu toata seriozitatea aceasta actiune pentru a nu avea surprize ulterioare .

   
 5. dancamen

  iunie 2, 2008 at 3:07 pm

  Gore din chitila> te contrazic, eu am lucrat aproximativ 3 ani alaturi de ips Teofan, ca si presedinte al asociatitiei ASCOR (2 ani), dar si ca viceperesedinte (1 an). Astfel ca am putut observa grija pe care acesta a avut-o fata de tot ce e legat de viata bisericeasca, la nivel de eparhie, de la parohie pana la asociatie religioasa. Nu inseamna ca daca acest sindicat a aparut in Mitropolia Olteniei s-ar deduce faptul ca ierarhul locului ar avea vreo vina oarecare pentru ca acesta a aparut, pentru ca si la Iasi (unde e inca pf Daniel loctiitor) dar si la Bucuresti (unde e pf Daniel patriarh si mitropolit) se vrea sa se infiinteze sindicate preotesti- insa nu inseamna ca si pf Daniel ar avea vreo vina (cum ar rezulta din ceea ce ai spus tu). Astfel ca acesti preoti, care au o stare destul de buna materiala -fiindca sunt parohi la oras – nu au o percepere ecleziologica buna, si poate ei nu au o relatie buna cu ips Teofan, care a incercat mai-mereu sa fie cat mai apropiat de cel ce-i cere ajutorul. Pot spune mai degraba ca e un paradox faptul infiintarii sindicatului preotesc in Oltenia, stiind modul ips Teofan de abordare a problemelor preotilor cand acestia aveau nevoie de sprijin si ii cereau ajutorul. Este vorba deci de cativa preoti razvratiti, care au crezut probabil ca prin asemenea fapte, vor obtine cine stie ce beneficii pentru ei si numai pentru ei…

  dan.camen.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: