Intronizarea Ips. Teofan la Iasi ca Arhiepiscop al Iasilor
si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei
Inalt Preasfintitul Teofan Savu a fost intronizat, astazi, in demnitatea de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Ceremonia de intronizare a avut loc in Catedrala mitropolitana din Iasi, dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii, oficiata, in prezenta PF Parinte Patriarh Daniel, de catre un sobor de 32 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Un prim moment din cadrul acestei ceremonii a fost citirea gramatei patriarhale de intronizare de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal si secretar al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, gramata din care va prezentam un scurt fragment: ‘In Duminica a VII-a dupa Sfintele Pasti, a Sf. Parinti de la Sinodul I ecumenic, in Catedrala mitropolitana din municipiul Iasi, cu hramul ‘Intampinarea Domnului’ si ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’, noi, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inmanam IPS Parinte Mitropolit Teofan carja arhipastoreasca si il intronizam ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Facem cunoscut tuturor aceasta gramata patriarhala si dam alesului arhiepiscop si mitropolit, IPS Parinte Mitropolit Teofan, imputernicirea canonica de pastorire ca arhiepiscop al de Dumnezeu pazitei Arhiepiscopii a Iasilor cu toate orasele si satele care tin astazi si vor tine si in viitor de aceasta Sfanta Arhiepiscopie. IPS Sa are dreptul si puterea de a aseza, dupa randuielile Bisericii noastre Ortodoxe si dupa legile tarii: citeti, cantareti, ipodiaconi, diaconi, preoti si protopopi in toate bisericile din Arhiepiscopia IPS Sale, iar stareti si starete, egumeni si egumene la manastirile si schiturile, si de a randui toate cate i se cuvin ca ierarh spre folosul duhovnicesc al eparhiei pe care o pastoreste pe calea mantuirii’.
A urmat apoi cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel, care s-a referit la misiunea noului mitropolit al Moldovei si Bucovinei: ‘Speranta noastra ca noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei va implini misiunea la care a fost chemat acum, se bazeaza mai ales pe dragostea pentru lucrarile sfinte si sfintitoare a clerului si credinciosilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si prin faptul ca IPS Parinte Mitropolit Teofan are deja o bogata experienta pastorala, culturala, misionara si social-filantropica acumulata in cei aproape 8 ani de arhipastorire in Mitropolia Olteniei. De aceea, astazi il incredintam pe IPS Sa clerului, cinului monahal si credinciosilor din Arhiepiscopia Iasilor, precum si ierarhilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, spre a fi cinstit cu pretuire si ascultare duhovniceasca, si spre a fi ajutat in implinirea misiunii si a slujirii sfinte la care a fost chemat de Biserica’.
La evenimentul de astazi a fost prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a adresat un mesaj: ‘Ingaduiti-mi sa va multumesc pentru onoarea pe care mi-ati facut-o de a ma invita la slujba de intronizare a IPS Teofan ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Este o onoare sa particip la aceasta slujba si, in acelasi timp, este un semn al respectului Statului Roman pentru Biserica Nationala a romanilor – Biserica Ortodoxa Romana. O Mitropolie care impresioneaza – Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Atunci cand vorbesti despre aceasta Mitropolie, gandul iti merge la Stefan cel Mare si Sfant, la mitropolitii Dosoftei si Varlaam, care au ctitorit limba si literatura romana moderna, gandul te duce, in egala masura, la acea imbinare de frumusete, lasata de la Dumnezeu, cu cultura, credinta si frumusetea manastirilor din Bucovina, cu spiritualitatea pe care aceasta zona o emana catre intreaga tara. De putine ori, un roman, un ortodox, poate sa-si scoata din drumurile lui de vacanta manastirile din Bucovina. De putine ori, atunci cand vorbim de cultura putem sa nu pomenim Iasul. De putine ori, atunci cand ne gandim la evolutia Bisericii Ortodoxe Romane din ultimii ani, putem sa evitam a spune ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin grija actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a devenit nu numai un centru puternic al ortodoxiei romanesti, dar si o Biserica care isi indeplineste misiunea de asistenta sociala catre cei in nevoie. Am convingerea ca IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va duce mai departe cele incepute spre binele romanilor, spre binele Bisericii Ortodoxe Romane’.
A urmat apoi prezentarea mesajului prim-ministrului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, de catre secretarul de stat Gigel Sorinel Stirbu: ‘Cu deosebita bucurie salutam acest eveniment important din viata istoricei Mitropolii a Moldovei si Bucovinei – instalarea IPS Teofan Savu ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Personalitate de inalt rang in randul ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Mitropolit Teofan a initiat si finalizat multe proiecte importante dupa alegerea sa ca arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. Misiunea Bisericii, coordonata de PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a concretizat prin promovarea valorilor Ortodoxiei intr-o perspectiva cuprinzatoare: slujire pastorala impresionanta, misiune sociala performanta, misiune culturala de mare actualitate. Avem increderea ca veti continua aceasta misiune, valorificand reperele spirituale ale Bisericii Ortodoxe Romane si raspunzand exigentelor societatii actuale. Astfel, va fi valorificat potentialul extraordinar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in care exista o viata religioasa puternica, evidentiata de numeroase si semnificative marturii si valori ale patrimoniului cultural si spiritual romanesc. Va felicitam din tot sufletul si va asiguram de toata deschiderea si tot sprijinul nostru in slujirea la care ati fost chemat’.
In continuare, parintele arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, a adresat un cuvant din partea Centrului eparhial Iasi, in care s-a referit, printre altele, la perioada de arhipastorire ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei a actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Daniel: ‘Cresterea numarului manastirilor si schiturilor de la aproximativ 20 la peste 110, infiintarea de peste 600 de noi parohii, hirotonia a peste 650 de tineri, preoti si diaconi, redeschiderea Facultatii de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, modernizarea Seminarului ‘Venianim Costachi’ de la Manastirea Neamt, infiintarea de Seminarii teologice, a Scolilor profesionale pentru cantareti bisericesti, a Scolilor postliceale teologico-sanitare, dezvoltarea Bibliotecii mitropolitane, infiintarea Bibliotecii Ecumenice ‘Dumitru Staniloae’, innoirea tipografiei de la Manastirea Neamt, infiintarea tipografiei de la Manastirea Golia, achizitionarea rotativei care imprima Ziarul Lumina, modernizarea fabricii de lumanari, infiintarea postului de radio Trinitas, televiziunea Trinitas, Editura Trinitas, Institutul Cultural-Misionar Trinitas, revistele ‘Teologie si Viata’ si ‘Candela Moldovei’, Lumina – primul cotidian crestin din Romania, sutele de titluri de carte teologica, istorica, didactica sau de zidire duhovniceasca, zecile de albume, corurile scolilor teologice, corurile manastiresti, corurile protopopiatelor, corurile Catedralei, concursurile de muzica, programul ‘Niciun sat fara biserica’, cele peste 2.000 de santiere de biserici, case parohiale sau case sociale, programul de restaurare a Catedralei mitropolitane, consolidarea resedintei mitropolitane etc’.
In finalul ceremoniei de intronizare a luat cuvantul noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Parinte Teofan: ‘Viata manastireasca, precum si misiunea preotului de parohie sunt si trebuie sa fie in legatura continua cu scolile noastre teologice. Facultatea de Teologie, Seminariile teologice si alte forme de invatamant teologic isi implinesc menirea numai in cazul in care urmaresc cresterea duhovniceasca si intelectuala, precum si dobandirea experientei misionare de catre viitorii preoti, profesori de religie, asistenti sociali, ostenitori in domeniul artei sacre etc. Intrepatrunderea dintre teologia academica si sfintenie, dintre cultura si rugaciune, dintre folosirea mijloacelor moderne de misiune si fundamentarea permanenta pe baze biblice si patristice a lucrarii Bisericii constituie rolul prioritar al invatamantului teologic, in mod special. Il rog pe Dumnezeu sa-si arate puterea Sa, luminandu-mi mintea, intarindu-mi vointa si adancindu-mi credinta intru implinirea voii Sale’.
Dupa ceremonia din Catedrala mitropolitana, PF Parinte Patriarh Daniel si IPS Parinte Mitropolit Teofan s-au deplasat pe podiumul amenajat in fata Catedralei, unde au adresat un mesaj de binecuvantare credinciosilor. Mai intai a vorbit celor prezenti Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Patriarh Daniel: ‘Rugam pe Hristos Domnul, pe Maica Domnului, pe Sf. Parascheva si pe toti sfintii lui Dumnezeu sa va binecuvinteze, sa va ocroteasca, sa va ajute si sa va bucurati de bucuria Bisericii, sa ajutati Biserica si sa mentineti unitatea Bisericii in jurul ierarhilor, in jurul slujitorilor sfintelor altare. Avem mare nevoie de rugaciunea fratiilor voastre ca sa pastram comuniunea frateasca, aparand dreapta credinta a Bisericii, lucrand in mod binecuvantat si potrivit vointei Mantuitorului Iisus Hristos. Mare este raspunderea arhiereului, a preotului si a diaconului in fata lui Dumnezeu pentru mantuirea credinciosilor. Cei din Mitropolia Moldovei si Bucovinei au un arhipastor nou, care este trimis de Hristos Domnul, prin lucrarea Bisericii, sa pastoreasca spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire’.
A urmat apoi mesajul de binecuvantare al IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei: ‘Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta frumoasa zi. Racla cu moastele Sf. Parascheva constituie pentru mine o incurajare, un sprijin, o garda de suflet pentru lucrarea care incepe astazi. Va imbratisez cu dragoste multa pe fiecare in parte. Sa ne dea Dumnezeu putere ca, impreuna cu dvs., sa mergem mai departe spre mantuirea sufletelor noastre si spre slava lui Dumnezeu. Sa-l rugati pe Dumnezeu sa-mi dea putere ca, impreuna cu fratii preoti si cu dvs., acest venerabil popor din Moldova si Bucovina, sa continuam lucrarea predecesorilor in scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in mod special lucrarea celor 18 ani de jertfa a PF Parinte Patriarh Daniel’.
sursa> http://www.mmb.ro/ro/index.php?pagina=50&data=2008060850
foto> http://www.gandul.info/actualitatea/
intronizarea-mitropolitului-teofan-confiscata-de-politicieni.html?3927;2693878
gheorghe
iunie 19, 2008 at 3:26 pm
Va doresc Inalt Prea Sfinte Parinte multa sanatate, putere de munca, sa uniti mai mult credinciosii ortodoxi, sa luptati pentru unitatea credintei, sa faceti mai multe decat parintele Daniel, dar sa nu faceti ca el lucruri ne ortodoxe, stiti mai multe decat mine, sa ajutati tinerii care termina o facultate de teologie, sa fie buni preoti, fara gand de avere, dar sa nu li se ia o avere pentru o parohie, lucru care-l fac din nevoia de a reface efortul financiar depus. Din prima vedere a chipului Dumneavoastra am ajuns la concluzia ca sunteti mult mai bun sufleteste, cu un glas cald care ma face sa vin saptamanal la Iasi, dar va rog sa transmiteti Sfanta Evanghelie si Vecernia la radio Trinitas de la Iasi si nu de la Bucuresti.Va doresc inca odata multa sanatate, si fie ca Domnul Dumnezeul nostru sa va calauzeasca pasii si gandul cel bun pentru binele Bisericii si al nostru.DOAMNE AJUT-L PE MITROPOLITUL NOSTRU. DOAMNE AJUTA-NE PRE NOI!
florin
decembrie 21, 2009 at 1:19 am
Fie ca Dumnezeu sa va inmulteasca zilele de sfintire arhipastoreasca,pentru o marturie la fel de convigatoare si pe viitor a unitatii sfintei ortodoxi intru salvarea si unirea sub omoforulDumneavoastra arhipastorilor,pastorilor,Monahilor si numerosului popor binecredincios Prin mijlocirea Imparatesei ceresti,sa va ocroteasca Dumnezeu daruindu-va SANATATEsi Multi fericitii si binecuvantatii ani!cu multa supunere si dragoste .FLORIN
elena
iulie 2, 2010 at 9:01 pm
DOAMNE AJUTA.