RSS

File de Pateric – Despre hrana sfintilor

24 Iun

16-ginsbergs-water-in-the-desert

File de Pateric

Despre hrana sfintilor

A mai zis [Avva Pimen]: e scris „asa cum inseteaza cerbul dupa izvoarele apelor, tot asa inseteaza sufletul meu dupa Tine, Doamne”*. Devreme ce cerbii in pustie inghit multe taratoare**, si, cand ii arde otrava, tanjesc sa ajunga la apa, beau si se racoresc de veninul taratoarelor; tot asa si monahii, sezand in pustie, sunt arsi de veninul demonilor rai si inseteaza dupa sambata si Duminica***, adica dupa Trupul si Sangele Domnului, ca sa se curateasca de amaraciunea celui rau.

*Psalmul 41, 1-2  „În ce chip doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule./ Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni şi mă voi arăta feţei lui Dumnezeu? ”

** serpi si vietati desertice veninoase.

*** pustinicii eremiti (din desert) aveau randuiala ca sa ramana in pustie toata saptamana (zilele lucratoare), dupa care se adunau in obste pentru slujba liturghiei si pentru agapa sambata si Duminica, cand se puteau si impartasi de Sfintele Taine ale lui Hristos in Biserica.

[Fragment extras din Patericul sau apoftegmele parintilor nostri din pustia Egiptului, Editura Invierea a Arhiepiscopiei Timisoarei, Timisoara, 2002, p.207]

foto> http://ehlt.flinders.edu.au/theology/institute/exhibition/2006/images/16.%20GINSBERG,S%20%20%20%20…water%20in%20the%20desert.jpg

Anunțuri
 

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: