RSS

Indeletnicirea cu Psalmii lui David, sau cat de folositoare este cartea Psaltirii?

25 iun.

king-david-psalter-fer-augustine


Indeletnicirea cu Psalmii lui David,
sau cat de folositoare este cartea Psaltirii?


Psaltirea este o obsteasca vindecare care cuprinde doctoria fiecarei patimi, dupa Marele Vasile. Si dar nu este la oameni nici fapta, nici cuvant, nici patima, nici cugetare, careia sa nu-i poata afla omul leacul in cartea aceasta [psaltirea], fiindca aceasta este o adunare plina de tot felul de petrecere si de privire cu mintea, este o vistierie obsteasca de invataturi, care fiecaruia ii daruieste ceea ce ii trebuieste, pentru ca si ranile cele vechi ale patimilor le curata, si celui ce de curand s-a ranit de vreo patima, in graba ii da vindecare, si pe cel intreg dupa fapta buna, il pazeste, si toata patima cu totul i-o ridica, si toate acestea le lucreaza cu oarecare dulce mangaiere, si cu o intreaga-inteleapta si cinstita indulcire, adica cu dulceata glasului, ca, impreuna cu ascultarea cea domoala si veselitoare (care se pricinuieste prin dulceata si cantare), nesimtit primim folosul cel din cuvinte, dupa pilda inteleptilor doctori, care, cand voiesc sa adape pe vreun bolnav cu vreo bautura amara si iute, ung marginea paharului cu miere, precum zice Marele Vasile. Si asa, dupa ceea ce se vede, cantam cu dulceata, iar dupa lucru si adevar, ne invatam cu sufletele, si pomenirea cuvintelor celor ce se canta nestearsa o intiparim in inchipuirea noastra.
psaltirea in talcuirile sfintilor parintiDeci psalmul este cuvant catre Dumnezeu, venire a ingerilor, izgonire a demonilor; psalmul este asezare lina a sufletelor, odihna a ostenelilor celor de zi, departare a fricilor noptii; psalmul este intarire a incepatorilor, crestere a celor ce sporesc si imputernicire a celor deplini; psalmul este arma nebiruita, odor nejefuit, impodobire de suflet prea-buna, deopotriva imparatilor si celor simpli, stapanitorilor si celor ce sunt stapaniti, ostasilor si ne-ostasilor, inteleptilor si neinvatatilor, monahilor si chinoviarhilor, preotilor si celor din lume, locuitorilor uscatului si ai ostroavelor, lucratorilor de pamant si corabierilor, batranilor si tinerilor; pe scurt, fiecarei varste, si stari, si vointe, si obsteste, si in parte si totdeauna. Psalmii lui David sunt prea-folositori de suflet si prin case, si prin targuri, si prin biserici, si prin cai, si in fiecare loc, precum indeobste este suflarea aerului si revarsarea luminiii si intrebuintarea focului si a apei, si cate altele sunt ca acestea obstesti la toti si de trebuinta. Si cel mai minunat este lucrul acesta, ca psalmii, cu dulcea lor cantare, nu numai mangaie sufletul celor ce-i canta, cand lasa mestesugurile si lucrul mainilor lor, ci inca si pe insisi cei ce ostenesc, cantand intru lucrare, ii mangaie si ii usureaza. Iar sfarsitul tuturor acestor minunate lucrari este unul: a face adica pe cel ce-i canta si-i citeste, si intelept, si dumnezeu dupa har…


Cuvant extras din>

Cuviosul Eftimie Zigabenul si Sfantul Nicodim Aghiritul, Psaltirea in talcuirea Sfintilor Parinti, vol. I, transliterare, diortosire, revizuire dupa editia greceasca si note de Stefan Voronca, Ed. Cartea Ortodoxa si Ed. Egumenita, Galati, pp. 29-30.

foto>

http://www.katapi.org.uk/images/Art/KingDavid-PsalterStAugustine300w.jpg

http://www.egumenita.ro/Coperti_carti/psaltire%201%20modificat.jpg


Reclame
 

Etichete: , , , , , , ,

10 răspunsuri la „Indeletnicirea cu Psalmii lui David, sau cat de folositoare este cartea Psaltirii?

 1. Mirela Puica Tantan

  ianuarie 21, 2011 at 8:33 pm

  Intr-adevar, psalmii sunt vindecatori, mangaietori, intaritori in clipe grele, sunt minunati!

   
 2. Laurette

  ianuarie 23, 2011 at 2:37 pm

  Sunt foarte folositori.

   
 3. Mihai

  septembrie 22, 2011 at 11:30 am

  Psalmii sunt foarte folositori daca sunt cititi cu binecuvantare si doar pentru bine.

   
 4. marius

  iunie 24, 2012 at 7:22 pm

  am citit din psalmi intr-un moment de furie aflasem ca prietenii mei m-au tradat si au vrut sa-mi faca o manevra si cum citeam psalmii cu o furie oarba aveam niste viziuni ca un film cum ca prietenii care imi devenisera dusmani sunt arestati vedeam numai politie si a doua zi la 11 dimineata toti au fost arestati asa ca nu va jucati cu puterea acestei carti e o carte care are putere foarte mare si vreau sa va mai spun ca am psalmii lui david vechi de 120-130 de ani are altfel de scriere

   
  • ioana

   iulie 27, 2012 at 1:52 pm

   de unde pot sa o procur si eu?as dori sa o citesc.multumesc!bluelove2911

    
   • claudia

    decembrie 14, 2012 at 7:12 pm

    nu trebuie sa cauti mult. sunt in biblie, dar sunt srisi altfel, cel putin la mine in biblie ca e mai veche. sunt in vechiul testament.

     
 5. ioana

  iulie 27, 2012 at 1:53 pm

  de unde pot sa o procur si eu pt a o citi?

   
  • monica

   februarie 1, 2013 at 5:57 pm

   la orice librarie sau magazin de obiecte bisericesti mai bine intreaba la o biserica este undeva la pretul de 45 lei

    
  • diana armie

   iulie 8, 2013 at 8:10 pm

   se gaseste oriunde la biserici.inainte,insa de a o citi,cereti binecuvintarea unui preot.e mare lucru,sa stiti!eu nu am stiut asta si am inceput sa o citesc fara binecuvintare,nu voi da detalii,dar pot spune ca s-au intimplat lucruri grele si pe urma am aflat si m-am dus la preot,iar dupa ce am recitit-o cu binecuvintare,m-a ajutat foarte,foarte mult.rugati-va si cititi-o pt sanatate si pace in suflet si le veti avea!am trait minunea pe pielea mea!Doamne ajuta-ne la toti!

    
 6. Vios

  martie 22, 2013 at 10:57 pm

  O simpla cautare pe Google, tastati cuvintele ” Psalmii lui David” si ii gasiti imediat. Da cred ca un preot trebuie sa iti spuna sa ii citesti. Sint foarte puternici si trebuie sa te rogi pentru bine, ai o dorinta, o problema care vrei sa se rezolve favorabil.
  Doamne ajuta-ne pe toti cu atotputernicia Ta. AMIN

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: