RSS

Sub CERUL Olteniei: Intronizarea Ips. Irineu ca Mitropolit al Olteniei.

27 iul.
CERUL desupra Craiovei

CERUL desupra Craiovei

Sub CERUL Olteniei:

Intronizarea Ips. Irineu ca Mitropolit al Olteniei.


Sub CERUL Craiovei suntem noi, pacatosii…

Plecat fiind de ceva timp din localitate, drept pentru care activitatea de pe blog a incetat timp de o saptamana, s-ar putea spune ca am pierdut ‘un tempo’ in ceea ce priveste trezvia virtuala pentru Ortodoxie. Iata-ne insa ajunsi in plin evenimentul intronizarii Ips. Irineu ca Mitropolit al Olteniei, un eveniment care pare sa ma reintroduca in ritmul alert al desfasurarii evenimentelor bisericesti din mediul informational si mediatic (virtual) romanesc.

Sub CERUL Proniei Dumnezeiesti, Oltenia isi reprimeste slava si cinstea de a avea un nou Mitropolit in persoana Ips. Irineu.

Tocmai ce s-au mai ‘linistit apele’ (para-se), dupa furtuna tulburarii provocate de Ips. Nicolae Corneanu, prin gestul ‘impartasirii’ cu greco-catolicii si catolicii la un loc, dar si de mai vechiul gest al Ps. Sofronie Drincec de a ‘sfinti’ apa de Boboteaza impreuna cu un episcop greco-catolic; evenimentul intronizarii noului Mitropolit pare a capata o semnificatie aparte, in acest nou context. Este un context care nu se lasa usor digerat de cei care au fost activi in lupta pentru dreptate si pastrarea Dreptei – Credinte nealterate, impotriva celor doua gesturi ‘necanonice’ si eterodoxe (ca sa fim mai blanzi, precum a formulat Sinodul din 8-9 iulie). Acest context este unic si oarecum nefiresc, deoarece ne-am fi asteptat cu totii la o bucurie a biruintei Ortodoxiei asupra celor ce au tradat-o, care prin evenimentul intronizarii Ips. Irineu ar fi capatat o dimensiune nationala, iar in urma reactiilor dure venite din Rusia si Athos cu privire la gestul impartasirii Ips. Nicolae Corneanu cu catolicii, aceasta intronizare ar fi capatat si o dimensiune (si semnificatie) cosmica (si universala).

CERUL Craiovei dinspre via Prisaca

CERUL Craiovei privit dinspre via Prisaca

CERUL Craiovei si al intregii Oltenii insa pare mai degraba a fi unul destul de cetos (noros chiar) pentru a fi partas la o asa semnificatie dogmatica. Orice praznic din timpul liturgic bisericesc capata si are o semnificatie dogmatica, asa si aceasta intronizare o putea capata pe deplin, daca ar fi fost incununata de slava biruintei. Ea insa s-a inscris in randul acelor sarbatori regionale, de necesitate, oarecum strategice si de ocupare a scaunului vacant.

Am participat din plin la aceasta sarbatoare a intronizarii, prin faptul ca sunt din Craiova si Ips. Irineu mi-a fost profesor (de Dogmatica) la facultatea de Teologie, fiind chiar Coordonatorul Lucrarii de Licenta. Cu toate acestea, insa, nu am avut acea bucurie cosmica deplina (daca as putea-o numi asa cu acesti termeni teologici), din pricina solutionarii de catre Sinod a crizei bisericesti de dinaintea acestei intronizari (mentionate in randurile de mai sus).

Nu sunt dintre aceia care sa spuna ca Sinodul a cazut din Har, iar membrii lui nu mai au har, ci dimpotriva, prin gestul Ips Bartolomeu de a marturisi deschis credinta pana la capat (datorita si pozitiei sale in ierarhie), Pronia Dumnezeiasca face ca Ortodoxia sa se mentina vie, sa biruiasca smerit, chiar si prin aceasta  ‘iertare pe gratis’ a ierarhilor; face ca aceasta criza ecleziologica din Biserica Ortodoxa Romana sa capete un inteles nou, acela ca ‘redefinirea canoanelor Ortodoxiei’ este de fapt (trebuie sa fie) implinirea lor fara preget in faptele umane de zi cu zi, nu doar o obiectivare a lor.

S-a vorbit mult despre faptul ca Sinodul din 8-9 iulie a readus in lumina acele concluzii ecleziologice pe care Sfintii Parinti din primele secole crestine le-au formulat, tocmai pentru a fi aplicate in vreme de confuzie (ecleziologica). Este adevarat!… si spunem asta, pentru ca desi au ajuns la concluzia ca niciun ortodox nu se poate impartasi cu un catolic, pana ce schisma nu se termina (desi anatemele reciproce au fost ridicate), nu-i putem numi insa acum ‘Sfinti Parinti’ pe Sinodalii ce au repus in lumina acele concluzii… tocmai pentru ca acelea trebuiau acum aplicate (nu ‘de acum incolo le vom aplica’...) – de aici si mahnirea noastra.

Daca putem sa ne referim la acea ‘redefinire a canoanelor’, pe care Patriarhul Daniel a formulat-o ca expresie teologica ce va exprima de acum incolo conceptia Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la Canoanele Ortodoxiei, putem spune ca aceasta conceptie deja a capatat o forma si o definitie noua, tocmai in Sinodul din 8-9 iulie, prin faptul ca s-a ajuns la concluzia ca aceste canoane trebuie si implinitie, nu doar abstractizate si restilizate. Adica ma refer la faptul ca redefinirea canoanelor urmeaza neaparat prealabilei implinire a lor. Astfel ca, daca Patriarhul Daniel s-a referit la aceasta ‘redefinire’, urmeaza ca si implinirea canoanelor va urma conform deciziei sinodale ‘de acum incolo’… e insa o maniera neobisnuita de lucru, si oarecum pe dos sa faci ceea ce era simplu de facut, ghidat fiind de canoane. Aici si marea mahnire a ortodocsilor iubitori de acrivie, care vazand confuzia ierarhilor in ceea ce priveste aplicarea canoanelor (fie din teama, fie din nestiinta), i-au socotit cazuti din har.

Eu o pun si pe seama faptului ca unii dintre ierarhi au confundat ierarhia cu acea casta superioara, cu drepturi depline si intangibile, fapt care naste la randu-i acea politichie bisericeasca, sau mai pe sleau spus: ii face din parinti politicieni. Nu pot sa nu trec cu vederea si faptul ca Biserica Ortodoxa Rusa trece printr-o criza asemanatoare, cand un ierarh al ei s-a auto-proclamat patriarh, tocmai pentru ca i se pare ca aplica canoanele in ceea ce priveste Sinodul Rusiei, pe care-l priveste ca fiind cazut din har, pe motiv de ecumenism si masonerie. Sunt curios cum vor solutiona sinodalii rusi aceasta criza. Sper insa ca nu vor ajunge la concluzia omolgilor romani de a redescoperi faptul ca exista canoane si ca acestea vor fi aplicate dupa ce criza se va fi incheiat. Exista de asemenea diferenta ca acel ierarh lupta fatis impotriva sinodului si nu e precum Ips. Nicolae ca sa faca ‘pocainta spre indreptare’, de aceea cred ca sinodalii rusi il vor caterisi.

Catedrala Maica Domnului (Madona) Dudu in lumina soarelui

Catedrala Maica Domnului (Madona) Dudu in lumina soarelui

Revenind insa la evenimentul intronizarii Ips. Irineu, nu pot sa spun decat ca ii doresc precum spunea un parinte drag intr-o predica cand a aflat ca a fost ales Ips. Irineu ca si Mitropolit, spunand ca ii doreste doar atat: sa apere credinta ortodoxa, pentru care a fost pus arhiereu!

Cu aceste ganduri privesc acum situatia Bisericii Ortodoxe Romane, nadajduindu-ma  ca CERUL Olteniei va trimite peste noi iarasi razele nemateriale ale Harului si Proniei Divine.


dan.camen.

NOTA: voi Updata cu fotografii de la intronizare aceasta postare, atunci cand le voi descarca in calculator (in max 1-2 zile).

 
 

Etichete: , , , , ,

Un răspuns la „Sub CERUL Olteniei: Intronizarea Ips. Irineu ca Mitropolit al Olteniei.

 1. pacatosu`

  iulie 29, 2008 at 9:25 pm

  Il cunosc pe IPS Irineu, de mult…; din primul an de arhierie. Si asa cum il cunosc sau ma rog, cum cred ca il cunosc, IPS-Sa este o carte inchisa. Plin de surprize si suspans, fara ca modestia [smerenia, adicatelea], sa-l dea afara , sa ne inchipuim sau sa ne rugam, dupa caz, ca surprizele IPS-Sale sa fie din cele placute.
  Om care a biruit firea, face caz deseori de cultura sa, pe care, fara nicio indoiala, o poseda din plin. Curios sint a vedea care vor fi relatiile IPS-Sale cu preotii, diaconii, cinul monahal, fata de care manifesta deseori o atitudine superioara, cu accente comico-tragice.
  Nutresc convingerea ca Mitropolia Olteniei va cunoaste zile de febrile schimbari si framantari, totodata.
  Sa speram ca frustrarile acumulate in calitate de Arhiereu- Vicar sa nu-i intunece deciziile.
  Pana cand vom lua act cu entuziasm sau cu stupefactie, depinde, de actiunile IPS-Sale, noi, muritorii de rand, putem incerca sa ne recapatam atat credinta de copii cat si candoarea, rostind seara, in amintiri si miros de copii ocrotiti de parinti, „Inger, ingerasul meu…” .

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: