RSS

‘Binecuvantata’ coincidenta: motto-ul ‘Festivalului Sperantei’ de la Timisoara in … Calendarul Crestin Ortodox al Patriarhiei pe 2008.

05 sept.

‘BINECUVANTATA’ COINCIDENTA:

Motto-ul ‘Festivalului Sperantei’ de la Timisoara in …

Calendarul Crestin Ortodox al Patriarhiei pe 2008.

Mult-mediatizatul eveniment evanghelizator (cruciada, ma iertati) de la Timisoara, de pe stadionul ‘Dan Paltinisanu’, din data de 4-6 iulie 2008, cand celebrul VIP evanghelizator Franklin Graham a venit si ne-a scos din cavernele nestiintei, spunandu-ne ca unor pagani ca Iisus S-a intrupat si S-a jertfit pentru noi si iata acum suntem mantuiti daca ne vom boteza la ei si ne vom converti de la … ortodoxism la sectarism; iata ca acest eveniment a lasat impresia unui show americanesc, mai ceva ca un circ. Spun acest lucru, pentru ca am citit reactiile unora mai dezghetati, chiar dintre ei, care trageau niste concluzii critice asupra acestui eveniment *(vezi AICI sau AICI) .

Aparut cu binecuvantarea personala *(evident) a IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care spunea urmatoarele> „Acum, cand ne-am castigat libertatea prin sacrificii si sange varsat, impreuna cu fratii din bisericile evanghelice, ma alatur crestinilor ortodocsi din tara noastra si va adresez invitatia sa sustineti o cruciada evanghelistica in luna iulie 2008.” *(vezi AICI AICI, acest citat fiind de fapt deseori folosit de sectari – vezi AICI AICI AICI – ecranul 30, AICI etc.) amintirea despre acest festival se regaseste intr-o forma ascunsa si in ‘Cuvantul inainte’ *(iarasi evident) al PFP. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in … Calendarul Crestin-Ortodox de pe 2008, editat de Sfanta Arhiepiscopie a Bucurestilor. Am ramas perplex, cand un parintel mi-a arat acest lucru, amintindu-si de sloganul ‘Festivalului Sperantei’ de la Timisoara din iulie, care este urmatorul> Iată că acum este vremea potrivită; iată că acum este ziua mântuirii.” 2 Corinteni, 6:2 *(vezi AICI, …ca site-ul dedicat special festivalului de catre organizatori, din motive lesne de inteles nu functioneaza).

Ei bine, binecuvantata coincidenta face ca pe Calendarul Crestin-Ortodox pe 2008 editat de Sfanta Arhiepiscopie a Bucurestilor, sa fie un ‘Cuvant inainte’ al PFP. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care chiar in prima fraza a acestui ‘cuvant inainte’, ca un motto,  mentioneaza urmatoarele> „Inceputul fiecarui An Nou vine pentru noi, crestinii, cu o binecuvantare si cu un indemn: <<Iata acum vreme potrivita, iata acum ziua mantuirii>> (II Corinteni 6, 2) […]” ultima fraza aminteste despre rostul acestui calendar>  „iar acest Calendar crestin ortodox sa fie tuturor celor care il vor folosi cale de rugaciune si fapte bune, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea sufletelor„.

Nu putem trece peste faptul ca acest calendar a fost editat inainte de inceperea anului 2008, ca sa poata fi distribuit la timp, insa evenimentul deja intratei in istorie cruciade evanghelizatoare de la Timisoara din iulie 2008, ne da de gandit faptul ca  un asemenea ‘eveniment istoric pentru un popor intreg’ (ortodox) trebuie sa fi fost conceput si proiectat inca de mult timp (dupa cum sunt programate si celalate festivaluri ale lui Graham – vezi de ex.  AICI), poate chiar inainte de conceperea Calendarului Crestin Ortodox al Patriarhiei.

Pe site-ul personal al lui Franklin Graham, festivalul de la Timisoara apare ca fiind organizat „along with local church and civic leaders,” adica impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana, care e majoritara (fiindca  nu e pus la plural – ‘churches’, ci e simplu ‘church’) si cu liderii locali,  asta daca ar fi sa traducem ad literam. La sectiunea Media citim ca acest eveniment este considerat a fi istoric pentru romani, fiind cel mai mare eveniment crestin de dupa caderea comunismului incoace: „Franklin Graham Festival in Romania is the Nation’s Largest Christian Event Since Fall of Communism”.

Din binecuvantarea personala a Mitropolitului Nicolae al Banatului, fraza „ma alatur crestinilor ortodocsi din tara noastra si va adresez invitatia sa sustineti o cruciada evanghelistica in luna iulie 2008”, dupa cum este ea alcatuita, imi spune urmatoarele> cuvantul „alatur” imi da impresia ca IPS Nicolae este in alta tabara, nu in cea a ortodocsilor (adica a ‘paganilor’ acestia neinvatati si necrestinati), ci in cea a sectarilor, apoi iarasi, in numele ortodocsilor, a caror reprezentant de drept este ca si mitropolit al lor, adreseaza aceasta invitatie lui Graham. Care va sa zica ortodocsii asteptau cu nerabdare sa fie evanghelizati si aveau nevoie de mitropolitul lor, care in numele lor, sa adreseze invitatia Mega-starului evanghelizator.

Si acum partea de articol care constituie ‘creme-de-la-creme’>

‘Contextul istoric’ este alcatuit din urmatoarele> ‘Cuvantul inainte’ al PFP. Daniel este  alcatuit probabil inainte de 2008, in 8-10 iulie are loc desfasurarea lucrarilor Sfantului Sinod avand pe lista de probleme spre rezolvare si cazul IPS Nicolae si al PS Sofronie de la Oradea. Oarecum gestul mitropolitului Nicolae din martie, prin demascarea lui in presa, a schimbat un pic planurile pentru cruciada din iulie, desfasurata cu doar cateva zile inainte de lucrarile Sfantului Sinod. Astfel ca o judecare a IPS Nicolae de catre Sinod parea iminenta, adica ori pentru faptul impartasirii cu catolicii, ori pentru binecuvantarea si incuviintarea desfasurarii acestei cruciade evanghelizatoare. Insa pentru cei ce nu stiu inca, sinodul trebuia sa fie programat in iunie, la sfarsitul lunii, adica inainte de cruciada evanghelizatoare de la Timisoara, motivul amanarii pentru 8-10 iulie … cred ca sunteti destul de destepti ca sa va dati seama. Cei de la Patriarhie, care se ocupasera cu mapele si organizarea desfasurarii acestor lucrari ale sinodului, se pregatisera deja pentru sfarsitul lunii iunie; astfel ca data s-a schimbat brusc in favoarea acestui ‘mare eveniment crestin-national de evanghelizare a… ortodocsilor’. Tocmai ce am aflat si eu de acest lucru, fapt ce mi-a adancit oarecum optica de vedere si m-a pus pe ganduri pentru ceea ce va urma in anul viitor …

Gestul necontrolat al greco-catolicilor de a se bucura inainte de vreme, a dat de gol pe IPS Nicolae, astfel ca pentru cei ce asteptau cu nerabdare cruciada de la Timisoara, si au planificat ca totul sa decurga fara probleme, acest gest zic, i-a lasat cu garda goala. I-a luat prin surprindere. Singura lor reactie a fost de fapt… sa mute intrunirea sinodului din iunie in luna iulie, dupa cruciada, pentru ca nu cumva dupa decizia sinodului in favoarea celor doi ‘preasfintiti inculpati’ sa mai apara un nou scandal mediatic. De asemenea au incercat sa profite si de faptul ca atentia presei ortodoxe era acum oarecum indreptata spre cazul impartasirii cu greco-catolicii a IPS Nicolae, iar evenimentul evanghelizator de la Timisoara sa treaca oarecum neobservat de ochii ageri a celor ce ‘navigheaza’ pe net. Cu toate acestea, nu pot sa nu observ si un alt aspect> Pfp. Teoctist, Patriarhul Romaniei, a murit exact inainte de marea adunare ecumenista de la Sibiu din 2007, iar acum in 2008, la marele eveniment evanghelizator – dupa cum observati, are cineva grija sa fie cate un eveniment din acesta ecumenist in fiecare an *( in 2009 se zvoneste ca va veni Papa Benedict no. 16 in Romania)  – intrunirea Sfantului Sinod din iunie a fost mutata tocmai in iulie. Adica daca nu mai e patriarhul (Teoctist) care sa mai puna bete in roate uneori ecumenistilor, ci e de partea lor cum se intampla acum, inseamna ca acum in 2008 si ultimii sinodali anti-ecumenisti, ba chiar intreg sinodul a fost dat la o parte din calea ecumenistilor… pentru o vreme

Ma intreb oare in 2009, cand o sa vina ‘Papa de la Roma‘, pe cine o sa mai dea la o parte? poate intreg poporul ortodox?… sau pe marii duhovnici marturisitori care au mai ramas ca niste stalpi neclintiti…

Om trai si om vedea … acum ca suntem ‘evanghelizati’ de catre cruciatii sec. XXI, nu ne mai ramane decat sa luam un calendar crestin ortodox pe 2008 cu binecuvantarea tainica a patriarhului, si sa incercam sa dam crezare indemnului de final care spune ca acest> „Calendar crestin ortodox sa fie tuturor celor care il vor folosi cale de rugaciune si fapte bune, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea sufletelor„.

dan.camen.

Reclame
 
3 comentarii

Scris de pe septembrie 5, 2008 în articole, citadela, diverse, ecclesia, Ecumenisme, Vesti

 

Etichete: , , , ,

3 răspunsuri la „‘Binecuvantata’ coincidenta: motto-ul ‘Festivalului Sperantei’ de la Timisoara in … Calendarul Crestin Ortodox al Patriarhiei pe 2008.

 1. Pr. Dorin

  septembrie 8, 2008 at 5:04 pm

  Dragă Dane, visezi la „coincidenţa” de a te hirotoni preot vreodată?

  Dacă da, dacă contează jurământul pe care abia le-ai dat acum o lună-două la terminarea studiilor teologice…ar trebui, fratele nostru, ca să faci din blogul ăsta al tău – dacă vrei să aibă sens chestia cu scrisul pe net!-un colţ de teologie şi de capul pe umeri, încât să fie cartea ta de vizită în faţa oricui.

  Şi ca să faci asta, trebuie să nu mai clămpăni precum colegii de online…şi să dovedeşti că poţi să comentezi pe Fericitul Pavel Forensky şi pe alţii o mie ca el, şi nu doar îi dai înainte cu paste-ul pe foaie.

  Noi ne-am dat seama că acum, la ora asta, eşti un băiat slăbuţ în Teologie, că vrei să epatezi…Dar, pe de altă parte, ne-am dat seama că poţi să pui mâna pe carte şi să înveţi şi să citeşti serios dacă vrei teologie, să faci teologie şi să fii serios cu viaţa ta liturgică şi ascetică.

  Scrie serios pe blogul ăsta şi las-o cu drăciile de doi bani, cu găsitul nodului în papură, că astea nu te ajută deloc!

  Înscrie-te la Master, caută să faci un doctorat, pune mâna şi tradu ceva, scrie ceva, arată că nu eşti o plantă care a făcut Teologie şi ne vom bucura de tine.

  Dacă vrei să fii un gură cască…te rugăm să ştergi RSS-urile noastre de la tine de pe blog, cum au făcut-o şi alţi prieteni ai tăi care taie frunză la câini!

  Ia cum vrei cele pe care ţi le-am scris…însă noi ne gândim serios la drumul tău. E păcat să o iei pe arătură, când poţi să faci lucruri serioase!

   
 2. dancamen

  septembrie 8, 2008 at 7:22 pm

  Parinte Dorin,

  consider ca grija sfintiei voastre in ceea ce ma priveste este izvorata din sentimente sincere de parinte.

  Cu toate acestea, acest blog la care va referiti nu are menirea sa ajunga o carte de vizita personala cu care sa ma ‘publicitez’.

  In genere sunt un gura-casca si un pierde -vara, astfel ca incerc sa impartasesc si eu celorlalti de pe blogosfera ceea ce imi pica de pe net, adaugand la aceste ingrediente si acea aroma epatica de teologie slabuta pe care am agonisit-o prin mila lui Dumnezeu.

  In ceea ce priveste RSS-urile ce vin din directia sfintiei voastre, asta tine de mine, indiferent de context, daca sa le mentin sau nu active pe acest blog. De-asta au si fost inventate…

  Daca se poate numi ‘coincidenta’ o posibila hirotonie a mea intru preot, va asigur parinte, ca si eu as fi tentat sa o numesc la fel; insa stiu ca la Dumnezeu nu exista acest termen ‘coincidenta’, ci mai degraba ‘conlucrare’.

  Nadajduiesc si eu ca ‘roadele’ sfintiei voastre de pe net nu vor constitui ‘agurida’ care va sterpezi dintii ‘copiilor’ sfintiei voastre de pe online-ul ortodox roman.

  Intru smerenie,
  vremelnic teolog
  dan.camen.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: