RSS

A doua definitie a Iubirii…

06 sept.

A doua definitie a Iubirii…

a doua definitie a Iubirii suna cam asa>

„Atunci cand nu mai esti iubit te doare rau, dar rau de tot”.

prima definitie a iubirii e mai frumoasa, o gasiti in Evanghelie> „Dumnezeu este iubire…” *(1 Ioan 4, 8).


Aceasta a II-a definitie a Iubirii, este spusa de un prieten de-al meu in amaraciunea parasirii de catre persoana iubita. Persoana iubita de el plecase in strainataturi si astfel i s-a sucit mintea catre cele de acolo. Am constatat insa cat de dogmatica si plina de realism este aceasta versiune a definitiei Iubirii, spusa de jos in sus, nu invers. Este spusa din durere, nu din placere cum se intampla de obicei. In durere unii nici nu mai apuca sa mai dea vreo definitie a Iubirii pe care au experiat-o. Da…

Interesul meu pentru acest subiect a fost starnit pentru relevanta pe care o are daca ne referim la Dumnezeul din vietile noastre, pe care nu-L mai iubim. Intr-o lume, in care cantecele rasuna versuri care aproape ca idolatrizeaza persoana pe care o iubim in felul nostru lumesc; cantece pe care parintii nostri duhovnicesti aproape ca le numeau dracesti, pentru pricina versurilor si a imaginilor care duc spre desfrau; iubirea noastra se transforma astfel intr-o destrabalare si o idolatrizare a persoanei catre care noi spunem ca ‘o iubim’.

Am ramas de multe ori mut de uimire din pricina faptului ca am observat felul cum ma iubeste Dumnezeu. As putea numi aceasta dragoste revarsata in felul cum Marin Preda punea titlul romanului sau> „Cel mai iubit dintre pamanteni”, insa tot nu as putea sa o definesc in valentele ei maxime, pentru ca Dumnezeu ma iubeste nu doar ca pe un pamantean, ci ma socoteste ca un fiu al Sau, iar iubirea revarsata este de fapt o iubire fiintiala si parentala… de la Tata catre fiu, din El Insusi catre cel dorit.

Avand o astfel de constiinta uimita de aceasta Iubire manifestata a lui Dumnezeu catre noi, evident ca „atunci cand nu mai esti iubit te doare rau, dar rau de tot”. Cei care iubesc pe oameni cu dragostea ce trebuiau sa o indrepte catre Dumnezeu, vor resimti acea durere a parasirii ca unii ce nu mai au nadejde, ca unii ce au ramas pustiiti, nestiindu-L pe Dumnezeu care ii iubeste.

Tot el imi povestea ca nu isi mai gaseste scopul si menirea sa, iar tot rodul a ceea ce el lucreaza nu il poate impartasi persoanei iubite, astfel ca uneori cand isi pune intrebarea pentru ce se osteneste el in zadar, isi raspunde razand ca nu stie si incearca sa se consoleze. I-am spus ca osteneala sa este pentru Domnul, ca  un dar. I-am spus de asemenea ca si iubirea sa sa fie in primul rand pentru Domnul, tot ca  un dar, ca sa nu fie legata de vreo pricina lumeasca oarecare. De la Domnul vine ea (Iubirea) si tot catre El trebuie sa se si indrepte, caci El Insusi este Iubire.

Cine poate trai fara iubirea lui Dumnezeu, fara El? Nimeni…

Cine poate trai fara iubirea persoanei de langa el? Toti cei care au iubirea lui Dumnezeu cu ei…

dan.camen.

foto>http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Edelweiss_20060730.jpg sau AICI

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe septembrie 6, 2008 în Dialoguri, Fara categorie

 

Etichete: ,

2 răspunsuri la „A doua definitie a Iubirii…

 1. Maria

  septembrie 7, 2008 at 5:09 am

  „Cine poate trai fara iubirea lui Dumnezeu, fara El? Nimeni…

  Cine poate trai fara iubirea persoanei de langa el? Toti cei care au iubirea lui Dumnezeu cu ei…”

  Asa este!

   
 2. Ram

  septembrie 7, 2008 at 7:11 pm

  Durere mare!
  Cand in sufletul nostru lasam un loc mai mare pentru un om, (oricine ar fi el, copilul nostru, mama, tata, sot, prieten-iubit,iubita) decat pentru Dumnezeu, si persoana respectiva ne paraseste, acel loc ramane gol.
  Golul doare, urla in noi si ne raneste.
  Intoarcerea sau vindecarea e cea pe care i-ai spus-o prietenului tau, si bine e ca esti langa el.
  Dumnezeu trebuie sa umple inimile noastre. Dumnezeu este iubire, iar lipsa lui din viata noastra, lipsa lui Dumnezeu, lipsa iubirii, e moarte.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: