RSS

IPS. NICOLAE CORNEANU sau EPOPEEA UNEI POCAINTE PIERDUTE.

01 oct.

IPS. NICOLAE CORNEANU sau

EPOPEEA UNEI POCAINTE PIERDUTE.

Cititi si va cruciti. Textul care este boldit *(de mine, atat pentru primul text, cat si pentru al doilea ) prezinta aspecte interesante si importante pentru o viitoare analiza a acestei intalniri. Nu pot decat sa-mi exprim profunda intristare, stiind ca IPS Nicolae Corneanu, odata cu batranetile sale indelungate, da cu piciorul acelei pocainte mantuitoare si despovaratoare, pe care intregul popor ortodox din Romania si nu numai, o astepta cu interes din partea lui, urmand exemplului pocaintei  Sf. sfintit mucenic Marcelin, Episcop al Romei (7 iunie – adevarat sfant al  Apusului, loc catre care si IPS Nicolae isi intoarce mereu cugetul si privirea).

De asemenea, nu pot sa nu observ miselicia catolicilor, care brazdati de vant precum o papura, isi schimba vorbele in functie de interese. Cand s-a impartasit IPS. Nicolae la ei au spus ca oricine poate veni la ei sa se impartaseasca fara oprelisti, insa acum, fiind pusi in dificultate de intrebari indraznete, dau tot felul de declaratii ciudate pe care nici ei nu le mai inteleg, daramite noi. Ba mai mult, se contrazic cu propriile lor vorbe. IPS Ioan Robu, prin aceasta declaratie facuta, imi arata ca la catolici intr-adevar mainile nu stiu ce spune gura si invers. Astfel ca faptele ii vadesc a fi ecumenisti in toata regula, insa cand e vorba de declaratii, cuvintele glasuiesc asezarea launtrica… sau doar sa scape cu basma curata si intr-un mod cat se poate de diplomatic si nepatat, ca sa  nu li se strice imaginea construita precum un idol.

dan.camen.

Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopale

se desfăşoară la Timişoara

23 Septembrie 2008

În această săptămână, la Timişoara se desfăşoară Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Luând parte la lucrările sesiunii, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla ne-a transmis o relatare despre această întâlnire:

„Deschiderea a avut loc luni, 22 sept. a.c., la ora 18.00, la Sediul Episcopiei romano-catolice din Timişoara. Preasfinţia Sa, Martin Roos, Episcop al Diecezei de Timişoara, a primit pe cei 15 participanţi la Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România. După momentul de salut a urmat o scurtă meditaţie în baza textului din Evanghelia de la Ioan, cap. XV, vs. 1-17. Apoi întregul Episcopat s-a deplasat la biserica greco-catolică Sfânta Maria – Regina Păcii unde s-a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, prezidată de Eminenţa Sa, Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, în prezenţa a numeroşi credincioşi catolici din Timişoara. Programul zilei s-a încheiat cu cina, la ora 20.30, la sediul Episcopiei romano-catolice.

Programul celei de-a doua zile a sesiunii – marţi, 23 septembrie a.c., a început prin Sfânta Liturghie în rit roman, în Domul din Timişoara, celebrare pontificată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu de Bucureşti. A concelebrat şi Excelenţa Sa, Nunţiul Apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano, în sfântul lăcaş fiind un mare număr de credincioşi. După micul-dejun au început lucrările propriu-zise ale Conferinţei Episcopale, prin câteva cuvinte de salut.

O prezenţă cu totul deosebită şi mult apreciată, la prima parte a sesiunii de dimineaţă a şedinţei, a fost cea a Înalt Preasfinţiei Sale Nicolae Corneanu, Mitropolit ortodox al Banatului. În cuvântul său de salut, Eminenţa Sa a spus: ‘Pentru mine este o onoare că am putut fi aici cu Excelenţele Voastre, mă bucur şi vreau să exprim dorinţa de a rămâne în frăţietate deplină, după cuvântul Mântuitorului nostru Isus Hristos. În aceste momente, mă simt şi eu alături de Excelenţele Voastre şi rog pe bunul Dumnezeu să Vă dea har mult pentru ca lucrările ce se vor desfăşura să fie spre binele tuturor şi spre preamărirea lui Dumnezeu. Amin.’ Întreaga asistenţă a aplaudat cuvântul de salut al Eminenţei Sale.

A urmat apoi discursul Excelenţei Sale, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Mons. Francisco-Javier Lozano, care, după ce a salutat asistenţa, s-a adresat Mitropolitului Corneanu, spunând că el constituie, prin viaţa sa şi prin comportamentul său, un exemplu ce arată mare ataşament la Cuvântul Evangheliei şi la Ecumenism. De aceea, Episcopii Catolici îi mulţumesc pentru fidelitatea şi curajul de a trăi Cuvântul Evangheliei. Este o mărturie vie a Cuvântului exprimat de Domnul nostru Isus Hristos ‘Ut unum sint‘.

În continuare, Nunţiul Apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano, a vorbit despre unitatea Episcopilor ca un element fundamental al unităţii Bisericilor, invitând la rugăciune pentru Suveranul Pontif şi pentru lucrările acestei Adunări Generale. În cuvântul său, Nunţiul a arătat, de asemenea, că după lunga şi tragica perioadă a comunismului, una dintre preocupările centrale ale Bisericii noastre trebuie să o constituie redescoperirea şi punerea în practică a misiunii creştine, mai cu seamă catehizarea credincioşilor pentru participarea activă şi conştientă la viaţa liturgică şi socială a Bisericii.

‘În noul context European, Biserica trebuie să descopere noi forme de mărturie, pentru ca mesajul Evangheliei lui Hristos să fie primit, urmat şi trăit în parohiile şi comunităţile noastre. În societatea de astăzi, valorile morale creştine tradiţionale se izbesc adeseori de pseudo-valori contrare Evangheliei, specifice societăţii europene de consum. Într-o astfel de lume, noi, Păstorii, suntem chemaţi să demonstrăm ceea ce ne distinge ca şi ucenici ai lui Isus: posibilitatea de a arăta fraţilor chipul milostiv al lui Dumnezeu, deoarece noi am fost primii care am experimentat iubirea Sa .’ În continuare, Excelenţa Sa, a citat din documentul Pastores Gregis: ‘Nu este posibil să fii în slujba oamenilor, fără a fi, mai întâi, slujitorul Domnului.’

În final, Nunţiul Apostolic a mulţumit pentru munca şi devotamentul Păstorilor din această Biserică şi pentru mărturia de unitate, de viaţă evanghelică, de slujire şi de caritate pe care Episcopii din România o oferă cu generozitate poporului încredinţat lor în păstorire. Încheind discursul său cu o mulţumire pentru invitaţia de a participa la lucrările Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Excelenţa Sa a invocat mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Mama lui Isus şi a Bisericii, pentru ca slujirea apostolică să fie rodnică şi spre binele poporului lui Dumnezeu.

În continuare s-au abordat probleme de pe ordinea de zi, fiind analizate aspecte legate de Congresul Romilor din Freising – Germania, de Învăţământul teologic catolic, de învăţământul şcolar şi alte probleme de actualitate. De la ora 12.45, în Capela Episcopală s-a recitat în comun rugăciunea Orei Canonice. După masa de prânz, lucrările Conferinţei Episcopilor s-au reluat de la ora 16,00, abordându-se probleme legate de asociaţiile de tineret din România, raporturile cu Biserica Ortodoxă, raportul SIGNIS şi alte probleme liturgice şi organizatorice. La ora 18.30 s-au celebrat Vesperele în rit latin, în Catedrala Episcopală din Timişoara, în memoria Sfântului Gerard, Patronul Diecezei romano-catolice de Timişoara.

Miercuri, 24 septembrie a.c., după micul dejun, Episcopii vor pleca spre Cenad, primul Sediu Episcopal al Diecezei actuale de Timişoara, din anul 1030. În biserica din Cenad, unde se află într-un sarcofag relicvele Sfântului Gerard, se va celebra Sfânta Liturghie. După masa de prânz, Episcopii se vor întoarce în Timişoara pentru concluzii şi încheierea lucrărilor, iar de la ora 18.30 va urma o Conferinţă de presă.”

PS Florentin a încheiat printr-o privire de ansamblu asupra întâlnirii: „Lucrările Conferinţei Episcopale se desfăşoară într-o atmosferă cordială de bucurie şi de respect reciproc, precum şi de împreună-rugăciune pentru binele Bisericii Catolice din România”.

V.S. – Biroul de Presă
Episcopia de Cluj-Gherla

sursa>

http://www.bru.ro/cluj-gherla/sesiunea-de-toamna-a-conferintei-episcopale-se-desfasoara-la-timisoara/

foto>

http://www.foto.md/ro/series/41918

Catolicii nu pot celebra si nu se pot impartasi impreuna cu ortodocsii! – a declarat pentru Radio Romania I.P.S. Ioan Robu, Arhiepiscop Romano-Catolic de Bucuresti.

Afirmatia a fost facuta in cadrul unui interviu acordat postului de Radio Romania Actualitati, difuzat in emisiunea Actualitatea Credintei de luni, 29 septembrie 2008, ora 20.40, oferit jurnalistului Madalin Iacob, dupa Conferinta Episcopilor Catolici din Romania. Reuniunea s-a desfasurat la Timisoara, saptamana trecuta. Pentru amanunte puteti asculta un fragment din interviul luat I.P.S. Ioan Robu, in sectiunea AUDIO a acestui site.

Mai multe detalii despre Conferinta Episcopilor Catolici, puteti citi mai jos, in stirea oferita de siteul http://www.catholica.ro: ” În zilele de 22-25 septembrie 2008, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara s-a desfăşurat sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România. Ca invitaţi au participat ES Francisco-Javier Lozano Sebastian, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, şi ES Anton Coşa, Episcop de Chişinău. În cadrul lucrărilor, Episcopatul catolic din România a discutat despre eventualitatea unei vizite a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea în România, preocupările legate de facultatea ecleziastică pentru învăţământul teologic catolic, Comisia Naţională de studiere a Istoriei Bisericii Catolice din România, chestiuni liturgice, posibilitatea apariţiei publicaţiei L`Osservatore romano în limba română, alte probleme de ordin intern. S-au făcut, de asemenea, câteva informări cu privire la evenimente sau întâlniri internaţionale la care au participat unii membri ai Conferinţei Episcopale. Episcopii catolici au discutat îndelung asupra raporturilor şi dialogului ecumenic dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă din România, convinşi fiind că porunca nouă a Mântuitorului – „Să vă iubiţi unul pe altul” – poate ajuta Bisericile noastre să depăşească orice dificultate. Conferinţa Episcopală dezavuează limbajul agresiv şi afirmaţiile scoase din context, apărute în mass-media, şi este convinsă că îndemnul Domnului nostru Isus Cristos, „Ca toţi să fie una”, ne interpelează pe fiecare dintre noi şi comunităţile noastre pentru a merge pe drumul adevărului, al dragostei, al iertării şi al bunei înţelegeri.În ziua de 24 septembrie, toţi Episcopii prezenţi la sesiune au participat la sărbătoarea Sfântului Gerard, patronul Diecezei de Timişoara, concelebrând Sfânta Liturghie la Cenad. S-a stabilit ca sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România să se desfăşoare la Cluj-Napoca, în zilele de 25-27 mai 2009. (Semnează pr. Cazimir Budău, secretar general al CER)”

30 septembrie 2008,

sursa>

http://www.lumeacredintei.com/sct_3/st_159/30_septembrie_2008_catolicii_nu_pot_celebra_si_nu_se_pot_impartasi_impreuna_cu_ortodocsii_-_a_declarat_pentru_radio_romania_ips_ioan_robu_arhiepiscop_romano-catolic_de_bucuresti.htm

foto>

http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=808

 
 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

9 răspunsuri la „IPS. NICOLAE CORNEANU sau EPOPEEA UNEI POCAINTE PIERDUTE.

  1. Ioan

    octombrie 1, 2008 at 4:42 pm

    Regretabila recidiva a IPS Nicolae Corneanu. Erezie in toata regula. Nu inteleg si nu vreau sa inteleg, daca regulile bisericii noastre Ortodoxe sunt atat de clare privitor la erezia asta, denumita si ecumenism, de ce IPS a fost iertat de catre BOR? Acum s-a intrunit din nou cu papistasii. Daca vrea sa paraseasca biserica stramoseasca, s-o faca odata, nu sa creeze tensiuni in randul credinciosilor. Nu e asa?

     
  2. Fabian

    octombrie 2, 2008 at 2:40 pm

    ‘Pentru mine este o onoare că am putut fi aici cu Excelenţele Voastre, mă bucur şi vreau să exprim dorinţa de a rămâne în frăţietate deplină, după cuvântul Mântuitorului nostru Isus Hristos. În aceste momente, mă simt şi eu alături de Excelenţele Voastre şi rog pe bunul Dumnezeu să Vă dea har mult pentru ca lucrările ce se vor desfăşura să fie spre binele tuturor şi spre preamărirea lui Dumnezeu. Amin.’ (IPS Nicolae).

    Deci e frate deplin cu ereticii catolici, recunoaste. de ce nu trece la ei pe fata? In calitate de ierarh al BOR poate face mai mult rau Bisericii decat daca ar trece pe fata. Pt ca induce in eroare, ca ramanand ortodox, se face frate si cu ei. Si asa sminteala este mai mare. Dar Dumnezeu nu va ingadui prea mult aceasta stare, avand in vedere varsta sa inaintata. Nadajduim!

     
  3. dancamen

    octombrie 3, 2008 at 8:11 am

    Pt. Ioan si Fabian

    Ar fi foarte simplu daca IPS Nicolae s-ar duce la catolici, insa problema este un pic mai complexa, fiindca odata cu pastorul pleaca si turma, sau o parte din ea.

    Deci nu cred ca o posibila plecare a IPS Nicolae ar solutiona problema ‘amiabil’ pt. cele doua parti, ortodoxa si catolica, ci mai degraba ar agrava-o producand sciziune in randul credinciosilor si ar trage cu el si o sama de popor a carui credinta se rezuma la simplitatea de a fi de acord cu tot ce zice si face un ierarh, neputand trece si prin filtrul mintii si al ratiunii diversele aspecte neplacute ce se ivesc.

    Noi ii dorim pocainta, si poate inca mai nadajduim la ea, desi titlul pe care l-am pus acestei postari confirma din ce in ce mai mult faptul ca aceasta nu o sa se intample, insa in niciun caz noi nu dorim moarte grabnica sau altele de genul acesta, chiar daca este batran cu zilele si anii, ci cum am mai spus, am ajuns in situatia de a crede nesperat ca aceasta pocainta se va produce.

    Am ajuns chiar sa ne mintim pe noi insine (constiinta), asteptand aceasta pocainta, amintindu-ne mereu de cuvintele scripturistice care spun ca> Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu, mirandu-ne de aceasta ‘intoarcere’ *(metanoya) care desi il tine viu pana acum, iata ca inca nu apare.

    dan.camen.

     
    • nicodim

      mai 10, 2010 at 2:31 pm

      Cred ca prea ne aruncam in cuvinte. eretici au fost arienii, dochetistii etc, iar nu catolicii. Pai cum vine asta: in Postul Pastilor se savarsete Liturghia darurilor Inainte Sfintite, pe care o stim ca fiind cea a lui Grigore Dialogul, episciopul Romei, adica cea a papei Grigore cel Mare (mort in 604) si tot pe talibanisme a la Ananina mergem?
      ce facem, scoatem Liturghia Darurilor din cultul ortodox? sau ne mai punem staja gurii (ca-n Psalmul 140)

       
      • dancamen

        mai 10, 2010 at 5:17 pm

        Sfantul Grigorie cel Mare *(„Dialogul”) a trait in sec. VI cand catolicii inca nu se despartisera de ortodocsi, precum au facut-o in 1054. De atunci s-a aruncat anatema asupra lor, pana cand prin 1965 patriarhul Athenagora a ridicat-o, desi multi ortodocsi nu au fost de acord cu gestul lui, aratand prin aceasta ca Ortodoxia inca ii considera pe catolici cel putin niste scihmatici, daca nu eretici *(vezi dogmele gresite privind harul creat, filioque, imaculata conceptie, etc.). Asadar, Sf. Grigorie a trait cu mult timp inaintea schismei mari si liturghia lui a ramas in cultul ortodox neschimbata inca de atunci. Daca vrei sa mai sti, catolicii sunt cei care au schimbat liturghia cu „messa”, care mai pastreaza foarte putine elemente originale fiind scurtata in mod nejustifiat, asa ca acum dureaza aprox. un sfert de ora.
        Talibanism este, deci, aici a-ti da cu parerea desi nu cunosti lucrurile in profunzimea lor, si nu a-ti recunoaste identitatea si a-ti apara constiinta de sine…

        dan.camen.

         
  4. Scardanelli

    octombrie 3, 2008 at 9:15 am

    Da, e nevoie de pocăinţă…

    Numai că cei care ar trebui să se pocăiască sunt chiar ortodoxiştii securişti :

    http://grupareadeparte.wordpress.com/2008/06/09/mafia-securisto-kaghebisto-ortodoxista-ii-ataca-pe-mitropolitul-nicolae-si-pe-patriarhul-daniel/

     
  5. Fabian

    octombrie 3, 2008 at 12:52 pm

    „Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului a făcut un gest cât se poate de normal şi de civilizat: un semn bun pentru o eventuală reunificare a Bisericii.

    Acest gest îi este acum reproşat violent de partida securist-izolaţionistă pro-rusă din BOR, condusă de Anania.” (Scardanelli)-Din Artic. citat mai sus.

    Bine te-ai trezit Scardanelli, nu mai aparusera de ceva timp articole contra „ortodoxistilor securisti, fanatici, KGB-isti, moscoviti, traditionalisti etc”. Vei fi din ţeapa lui Plesu, Patapievici si cei citati in linkul de mai sus. Daca ajungi sa critici si pe „marii duhovnici” care s-au lasat atrasi in valul antiecumenist, val ce cuprinde tot Athosul, toti sfintii Bisericii Ortodoxe care n-au fost ecumenisti, atunci nu e de mirare ca suntem numiti cu epitetele de mai sus.
    Imi pare rau, epitetele se potrivesc unui Corneanu sau unuia ca matale, care arunca cu pietre in cei care tin Ortodoxia in picioare la noi in tara, reprezentati de IPS Bartolomeu.
    E clar ca esti pro-ecumenist, deci pro-Corneanu, pro-Sofronie, si ca pt o coaja de paine ti-ai vinde credinta si sufletul. Pt credinta asta au murit martirii din sec XVIII ucisi de Bucow ca n-au trecut la catolicism, iar acum vii si spui ca ce a facut Corneanu este semn bun si civilizat. Pt ce au murit martirii aia de atunci, ca azi sa ne pupam cu urmasii criminalilor de atunci – urmasi care sunt plini de ura la adresa BOR, nu sunt ecumenisti deloc, frate Scardanelli!! -? pupatura seamana cu sarutul lui Iuda. Mie mi-ar fi scarba.
    Vedeti un raspuns- s-ar potrivi f bine denigratorilor credintei ortodoxe, singura mantuitoare!
    http://sceptik.wordpress.com/2008/07/24/cine-denigreaza-biserica-ortodoxa/

     
  6. Fabian

    octombrie 3, 2008 at 1:06 pm

    Va credeti mai destept ca par. Staniloae care era contra ecumensimului, stimati denigratori ai „fundamentalistilor” de ortodocsi??

    Părintele Stăniloae – Despre naţionalism
    http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro/nationalism.html

    “Intelectualitatea română s-a îndepărtat de ortodoxie”

    „Liiceanu cred că-i tare străin de credinţă. A venit Liiceanu odată la mine, mi s-a părut că vine să intre într-o legătură spirituală şi să-mi ceară nişte studii. Da’ în convorbire am ajuns la întrebarea ce program are, ce vrea să publice, zice: „Eu vreau să public câte o lucrare despre fiecare filosof şi despre fiecare religie.” „Şi de ce asta?” „Păi, ca să-i cunoaştem…” „Păi mi se pare că îi prea cunoaştem, că nu ne cunoaştem pe noi, şi cred că ar trebui să ne cunoaştem pe noi mai mult”. Şi a plecat fără să intre în discuţie cu mine despre colaborare.

    Intelectualitatea română de astăzi s-a îndepărtat de ortodoxie, asta am remarcat de multe ori; mi se pare că e cea mai îndepărtată intelectualitate de credinţa poporului. Ispita Occidentului, ştiţi… Poate că stând multă vreme în legătură cu fanarioţii, la mijlocul secolului XIX, debarasându-se de ei s-au aruncat în braţele unei Franţe care era atee.

    Eu nu prea sunt pentru ecumenism; a avut dreptate un sârb, Iustin Popovici, care l-a numit pan-erezia timpului nostru. Eu îl socotesc produsul masoneriei; iar relativizează credinţa adevărată. De ce să mai stau cu cei care au făcut femeile preoţi, care nu se mai căsătoresc, iar în America, Anglia şi alte ţări au legiferat homosexualitatea?”

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: