RSS

Liturghia de Cuvioasa Parascheva se va tine pentru prima data in aer liber

12 oct.

Liturghia de Cuvioasa Parascheva

se va tine pentru prima data in aer liber

Traditia liturghiei, oficiata pe 14 octombrie in cinstea Cuvioasei Parascheva, era ca slujba sa se desfasoare inauntru unde nu aveau acces decat clericii, monahii si oficialitatile, iar multimea sa asculte de afara prin difuzoare. Potrivit purtatorului de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, parintele Constantin Sturzu, citat de Mediafax: „Slujba Sfintei Liturghii se va desfăşura pe o scenă amplasată în faţa catedralei mari. În mijlocul scenei, va fi soborul de ierarhi, iar pe margine vor fi scaunele pentru cei aproximativ 250 de invitaţi, feţe bisericeşti, personalităţi din viaţa publică sau din administraţie.” Anul acesta credinciosii se vor putea inchina si moastelor Sfantul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care vor fi aduse pentru aceasta sarbatoare de la Catedrala Mitropolitana din Craiova.

sursa>

http://www.lumeacredintei.com/sct_3/st_171/8_octombrie_2008_liturghia_de_cuvioasa_parascheva_se_va_tine_pentru_prima_data_in_aer_liber.htm

+++

De fapt, din cate am aflat eu, se vor tine doua Sfinte Liturghii. Prima – inlauntrul Catedralei Mitropolitane, cand seara de la ora 8 incepe privegherea cu miezonoptica si utrenia,  urmand a se sfarsi si cu Sfanta Liturghie *(in Catedrala), care tine pana la ora 3. Apoi cea ‘oficiala’ de hram, incepand cu ora 9.00 dimineata, impreuna cu toti episcopii, patriarhul si mitropolitii, politicienii, sponsorii si poporul pe esplanada din fata Catedralei.

Ce este important de stiut privind aceasta stire, este faptul ca pentru prima data poporul nu va mai fi nevoit sa se holbeasca la ecranele gigant amplasate in afara catedralei, deoarece metoda patriarhului Daniel de a solutiona si gestiona problema aglomeratiei in biserica de hramuri, era ca sa inlature poporul din lacasul sfant undeva afara si sa dea acces, numai pe baza de invitatii, oficialitatilor chemate special pentru eveniment (politicieni, sponsori si vip-uri). Se delimita astfel in Biserica Ortodoxa Romana doua clase aparte: cea a vip-urilor (boierii ‘crestini’) si cea a iobagilor pravoslavnici (‘norodul’ crestin ortodox).

Metoda slujbelor transmise in format digital poporului pe ecrane gigant este inovatia Patriarhului Daniel, incepand de fapt cu Moldova, de cand inca era mitropolit, fapt ce a nemultumit atat poporul, cat si presa (paradoxal). Spun acest lucru, deoarece IPS Teofan, cat timp a fost Mitropolit in Oltenia, nu a gonit niciodata afara din biserica poporul lui Dumnezeu, ci ori a slujit afara Dumnezeiasca Liturghie pentru popor, ori in Catedrala adunand laolalta si oficialitatile, dar si poporul. E o calitate ce a mostenit-o de la ‘staretul’ sau, PF. Teoctist, care nu lasa niciodata afara din biserica poporul lui Dumnezeu. Lucrul acesta il pot confirma toti bucurestenii. De asemenea, faptul ca IPS Teofan a organizat anul acesta hramul Cuv. Parascheva, astfel incat si poporul sa aiba din nou parte de Sfanta Liturghie savarsita in fata ochilor lor, spune mult despre conceptia eclesiologica sanatoasa pe care a mostenit-o de la ‘batranul’ sau, Pf. Teoctist.

Am resimtit aceeasi lucratura si in Craiova, cand PF Daniel era loctiitor de Mitropolit de Oltenia si trebuia sa pregateasca inscaunarea proaspatului ales Mitropolit de Oltenia, Irineu. Accesul in Catedrala din Craiova era restrictionat numai pe baza de invitatii – lucru nemaintalnit pana acum in spatiul ortodox oltean. Astfel ca poporul se uita de afara pe 2 ecrane gigant, in schimb inauntru (caci am avut ocazia sa intru ca sa fac ceva poze), intr-o catedrala ce poate adaposti aprox. 1500-2000 oameni, erau puse in rand ‘scaunele cu greutate’ a vreo 200 de vip-uri oltene si nu numai (asa numitii ‘pelerini oficiali’). Reactia a fost una dura din partea poporului, tinand cont ca vrobesc de olteni. Astfel ca desi initial au venit multi, cand au aflat ca pentru prima data de cand sunt ei crestini vor fi nevoiti sa stea in afara bisericii in soare, holbandu-se pe niste ecrane de televizor, au plecat suparati acasa, astfel ca cei care au mai ramas afara, nu au depasit numarul de max. 1500-2000 de oameni- ceea ce e foarte putin pentru Craiova cand vorbim nu de un hram, ci de o inscaunare de mitropolit care ar fi trebuit sa reuneasca toti oltenii, nu numai din Craiova. Ba mai mult, unii faceau bascalie spunand ca mai bine se duceau acasa sa stea in fotoliu uitandu-se la Sfanta Liturghie transmisa pe Tv ca la meciurile de fotbal din divizia A (diferenta uneori de a sta in fotoliu acasa sau de a participa  activ pe stadion, sau neputand intra pe stadion). In acest caz ‘stadionul’ -arena- reprezinta Biserica.

Un alt aspect, de care ne putem lega in aceasta postare reprezinta si slujbele transmise la TV, la Trinitas Tv in speta. Exista posibilitatea ca din prea mult credinta si evlavie, in mod involuntar, sa te inchini, chipurile, la Dumnezeu prin intermediul Tv-ului, atunci cand o slujba este redata in mod vizual si auditiv la Tv. De fapt s-ar putea sa te inchini chiar Tv-ului, pentru ca televizorul nu e o icoana, ci un kitsch de icoana, o imitatie. De ce? Pentru ca televizorul nu transmite niciun har, precum face o icoana. De asemenea nu este sfintit, precum o icoana. Iarasi, nu reprezinta o realitate spirituala, precum o icoana. Icoana nu e o realitate virtuala, precum e televizorul, care cu ajutorul curentului electric reda ca o fotografie in miscare, ca un tablou, ceea ce in alt colt al lumii se intampla ca o realitate. Poti numi televizorul un idol, atunci cand incerci sa faci din el o icoana? Da! De ce? Simplu… televizorul nu e o fereastra catre ceva, care sa realizeze o legatura transcendentala, ci o face imanent catre ceva. El e un terminal ce reda ceva al acestei lumi, numai ca se intampla in alt loc, dar nu reuseste sa decodifice si sa perceapa mesajele exterioare si spirituale, ci materiale. Acestui pericol, de a duce poporul la o inchinare idolatrica virtuala s-a expus Patriarhia Romana, prin Trinitas Tv, iar acum, mai nou, prin ecranele gigantice de din afara catedralelor cand este zi de hram. O realitate virtuala, ce transmite date materiale (de pe pamant), are mereu ‘calitatea’ de a te duce tot catre materie, nu catre ceea ce este deasupra ei, ceea ce este imperceptibil cu ajutorul uneltelor facute de maini omenesti. Aici este diferenta dintre o icoana si un televizor. Aici este, de asemenea, diferenta intre o slujba ‘pe viu’ si alta transmisa online.

O sa ajungem probabil sa ne facem acasa un fel de biserica cu surround, nemaivand nevoie de nimic altceva: de altar, de taine, de preoti… de comuniune. Cred ca o sa facem si spovedanie prin mobile, ca doar deh… este vorba de mesajul auditiv. Credinciosii o sa devina probabil suporteri ai Bisericii – cred ca asta se urmareste de fapt etc. Si-asa post-capitalismul a produs aceasta izolare a persoanelor, confundand persoanele cu indivizii (care sunt singuratici, iar persoanele nu). Este vorba de o secularizare a Bisericii, o desacralizare a tainelor si o izolare a… persoanelor ca si Chipuri ale lui Dumnezeu.

dan.camen.

... se intampla la hramul Cuv. Parascheva din 2005

foto>

http://www.mediafaxfoto.ro/photos.php?search%5BreportajId%5D=17&search%5BsearchId%5D=&search%5Bmode%5D=list&search%5Bkeyword%5D=slujba+ecrane&search%5Blook_in%5D%5Bkeywords%5D=1&search%5Blook_in%5D%5Bdescription%5D=1&search%5Bsection%5D=home&search%5Bsearch_type%5D=all_words&search%5Blocation%5D=&search%5Bphotographer%5D=&search%5Bphoto_source%5D%5Bintern%5D=1&search%5Bphoto_source%5D%5Bextern%5D=1&search%5Bdate_period%5D=all&search%5Bdate_type%5D=custom&search%5Bdate_start%5D=01-01-2005&search%5Bdate_end%5D=31-07-2007&search%5Bsubmit%5D=Cauta

Reclame
 

Etichete: , , , ,

Un răspuns la „Liturghia de Cuvioasa Parascheva se va tine pentru prima data in aer liber

  1. stefan ciprian

    iulie 26, 2011 at 11:19 am

    mi se pare corect safaca sfanta slujba afar ca sa asculte si sa vada toti credinciosi, si ca sfanta parascheva sa ne binenecuvinteze cu al sau har si cu asa iubire de oameni.amin

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: