RSS

O biserică creştină din secolele IV-V d.Hr., descoperită în Siria

14 nov.

SYRIA-ARCHAEOLOGY-CHURCH

O biserică creştină din secolele IV-V d.Hr., descoperită în Siria

DAMASC / 19:52, 13.11.2008

Arheologii polonezi şi sirieni au descoperit în oraşul Palmyra, din centrul Siriei, o biserică şi mai multe statui care datează din secolele IV-V d.Cr., a anunţat, joi, Walid Assaad, directorul muzeului local.

Descoperirea a fost făcută pe un şantier arheologic amplasat în cetatea antică Palmyra, la 220 kilometri la nord-est de Damasc.

„Creştinismul a ajuns în Palmyra în jurul anului 312 d.Cr., perioadă în care creştinii au început să construiască biserici”, a declarat Assaad. „Este cea mai mare biserică descoperită în Siria şi datează din secolul IV sau V”, a adăugat Assaad.

Mideast Syria Archeology ChurchAvând o formă dreptunghiulară, cu o lungime de 24 de metri şi o lăţime de 12 metri, această biserică adăposteşte o curte interioară foarte mare, flancată de şase coloane, înalte de şase metri. Arheologii consideră că înălţimea bisericii depăşea 15 metri.

În apropierea bisericii, arheologii au descoperit alte două camere, care erau folosite pentru botezuri şi ceremonii religioase. Lângă sanctuar a fost descoperit un mic amfiteatru.

Este posibil ca această biserică, mult mai mare decât cele obişnuite, să fi avut o funcţie colectivă, fiind, probabil, o „mănăstire”, potrivit lui Michel Kaplikowski, unul din directorii misiunii arheologice poloneze din Siria, citat de cotidianul Techrine.

Palmyra a reprezentat, timp de multe secole, un punct important de oprire a caravanelor de pe drumul mătăsii. Prosperitatea oraşului a atins punctul culminant în secolul III d.Cr., în perioada domniei reginei Zenobia, care a sfidat Imperiul Roman, a dominat toată Siria, a invadat Egiptul şi Asia Mică, înainte de a fi învinsă de împăratul Aurelian, în anul 272 d.Cr. În urma acestei înfrângeri, oraşul a fost jefuit şi parţial distrus.

*Nota mea> stirea initiala de la AFP *(Associated Press) spune ca biserica ar putea fi datata pentru sec. 8 d. Hr, desi data exacta nu a fost inca stabilita. Vezi AICI stirea de la AFP.


sursa> http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/o-biserica-crestina-din-secolele-iv-v-d-cr-descoperita-in-siria.html?7627;3489926

foto2>

http://hosted.ap.org/dynamic/files/photos/D/db1e5668-df85-4d3e-98a7-eb40c09c9d71.html?SITE=MAHYC&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

 
Scrie un comentariu

Scris de pe noiembrie 14, 2008 în articole, citadela, diverse, ecclesia, Vesti

 

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: