RSS

Curge apa sfintita la robinet, in Timisoara

07 ian.

sfintireaapeilatimisoara08_b

Curge apa sfintita la robinet, in Timisoara

:: Vrei nu vrei, bea Grigore agheasma! Zicatoarea se potriveste manusa oricarui timisorean, intrucat Bega a fost sfintita astazi! Asadar, apa care curge acum la robinetii din casele timisorenilor s-a transformat in agheasma. ::

Ca in fiecare an de Boboteaza, la Uzina de Apa din Plopi s-a tinut o slujba speciala, iar preotul a sfintit apele, pentru ca locuitorii orasului sa fie feriti de necazuri.

Aquatim a facut o adevarata traditie din acest moment. Angajatii Statiei de tratare a apei nr. 1 din Timisoara au primit si ei binecuvantarea preotului.

In ziua de Boboteaza, in comunitati de pretutindeni au loc astfel de slujbe de sfintire a apei.

sursa> http://www.agenda.ro/news/news/14771/curge-apa-sfintita-la-robinet-in-timisoara.html

Nota> sunt doua intrebarile care imi vin in gand in timp ce postez aceasta stire> prima este ridicata de catre un comentator ‘Anonim’ care se intreaba retoric, si eu cu el: „nu stiu cit de crestineasca este folosirea apei sfintite la toaleta…”, iar la a doua cred ca este vorba mai mult de pronia lui Dumnezeu, ce se revarsa peste toti timisorenii, de la Vladica pan’ la opinca,  spre curatire sufleteasca, intarire intru credinta si, cum spune in rugaciunea de la sfintirea apei intru Agheazma (Mare), spre „aratarea biruintei Ortodoxiei”.

O stire (vezi mai jos) ce arata starea poporului asteaptand inghesuit sa ia agheazma de la Catedrala Mitropolitana, unde Ps. Paisie Lugojeanul a slujit slujba sfintirii apei intru Agheazma (prietenii stiu de ce), ne ofera, intr-o parabola de zile mari,  paradoxul romanului de rand, care isi da coate pentru a inainta un pas inainte spre capul cozii sa apuce un litru de Agheazma, cand, de fapt, prin fapta preotul prezentata mai sus, belsugul e in casa lor, izvorand direct de la… robinet.

Exista si un risc, ca lumea sa nu mai ia Agheazma din butoaiele din fata Catedralei, ci sa stea acasa confortabil, deschizand numai robinetul.  Mantuirea e gratis si e pentru toti. Este si asta o forma de departare de biserica, insa la romani te poti astepta de la orice.

dan.camen.

boboteaza-catedrala_09_b

Apa sfinţită, păzită de jandarmi, la Catedrala Mitropolitană

Câteva mii de credincioşi au format mai multe cozi la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a lua apă sfinţită, de Bobotează. Preoţii au pregătit butoaie cu 2.000 de litri de aghiasmă, dar pe seară, apa se terminase. Oricum, apa de la robinet a fost sfinţită la prânz, de către un preot care a mers la Uzina de Apă. Tradiţia cu sfinţirea apei care va curge prin robinetele timişorenilor durează de mai mulţi ani. Cel care a sfinţit apa a fost preotul ortodox Zaharia Pereş.

La Catedrală, cozile au fost supravegheate de poliţie şi jandarmi, după ce oamenii s-au înghesuit să ajungă la butoaie.

sursa> http://www.banateanul.ro/ultima-ora/apa-sfintita-pazita-de-jandarmi-la-catedrala-mitropolitana-37075


~~~+~~~

Fotografii de la sfintirea apei Bega la Uzina de Apa din Plopi

sfintireaapeilatimisoara22_b

sfintireaapeilatimisoara21_b

sfintireaapeilatimisoara26_b

sfintireaapeilatimisoara29_b

sfintireaapeilatimisoara05_b

sfintireaapeilatimisoara17_b

sfintireaapeilatimisoara01_b

sfintireaapeilatimisoara12_b

foto> http://www.agenda.ro/news/images/14771/1/curge-apa-sfintita-la-robinet-in-timisoara.html?id=50096

~~~+~~~

Fotografii de la Catedrala Mitropolitana

din Timisoara de Boboteaza 2009

catedrala-apa-sfintita_5_b

boboteaza-catedrala_01_b

boboteaza-catedrala_06_b

catedrala-apa-sfintita_1_b1

foto> http://www.agenda.ro/news/images/14763/2/scandal-la-apa-sfintita-de-la-catedrala.html?id=50049

 
4 comentarii

Scris de pe ianuarie 7, 2009 în citadela, diverse, ecclesia, oameni, Photos, Vesti

 

Etichete: , , , , , , ,

4 răspunsuri la „Curge apa sfintita la robinet, in Timisoara

 1. Marilena

  ianuarie 7, 2009 at 3:14 pm

  Dar oare chiar au facut slujba sfintirii Apei Mari la un flux de apa care apoi circula in toate murdariile? Se spala lumea pe corp de toate mizeriile si in toate situatiile cu Aghiasma Mare?? Spalam toaletele in toata Timisoaraa si mizeriile tuturor oamenilor , dam animalelor sa bea Agiasma Mare?? Le dam si necrestinilor Aghiasma Mare, ca deh, si ei mananca ciorba?? Dimineata, la pranz si seara…
  Au facut Bega Aghiasma Mare ca se spele tot poporul pe picioare cu ea??
  Bun, una este sa faci o slujba de sfintire la statie, dar nu pentru Aghiasma Mare! Ce a fost in capul preotilor care au facut Aghiasma din toata Bega? Si cine le-o fi dat binecuvantare pentru asa ceva?
  Ma gandesc si sper sa nu fi facut totusi slujba de sfintire a Apei Mari acolo, ci numai ceva rugaciuni…

   
 2. Laurentiu

  ianuarie 21, 2009 at 12:05 pm

  Cei care au scris articolele respective stiu sa deosebeasca slujbele? Ai vre-o confirmare de la cineva care a fost acolo?

   
  • dancamen

   ianuarie 22, 2009 at 1:28 am

   Pt Laurentiu>
   Pai a fost o singura slujba, cea de sfintire a apei intru Aghiazma Mare, nu mai multe. Nu am informatii de la prieteni care sa fi fost acolo. Eu am preluat stirea dintr-un ziar local, insa a fost difuzata si in alte ziare si la TV, iar ‘traditia’ oficierii acestui obicei de acolo confirma faptul ca cei ce incuviinteaza slujirea acestor slujbe nu fac deosebirea intre ceea ce se practica in mod traditional in tara, cand episcopul arunca o cruce in rau, binecuvantand astfel apele si ceea ce se petrece in mod tainic, cu rugaciuni profunde si cu invocarea Sfintei Treimi, cu apa din acel butoi care se sfinteste si este numita Aghiazma Mare. Astfel ca preotul in cauza, iar mai cu seama cel care i-a dat binecuvantare pentru acest lucru (sau poate nu a avut binecuvantare deloc, nu stiu), nu diferentiaza ceea ce se sfinteste de ceea ce este binecuvantat.

   dan.camen.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: