RSS

Vaticanul i-a ordonat episcopului care a negat Holocaustul sa-si retraga declaratiile

05 feb.

VATICAN CONSERVATIVES

Vaticanul i-a ordonat episcopului care a negat Holocaustul sa-si retraga declaratiile

Ziua on line, nr. 4454, 5 februarie 2009

Vaticanul spune ca i-a ordonat episcopului Richard Williamson sa se „distanteze” de opiniile sale intr-o „maniera absolut inechivoca si publica”. Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de Stat al Vaticanului, a declarat miercuri ca lui Williamson nu i se va permite sa-si desfasoare activitatea de preot daca nu isi va retrage declaratiile. Bertone a explicat ca opiniile episcopului despre Holocaust „nu erau cunoscute de Suveranul Pontif la momentul anularii excomunicarii”.

Un procuror german a anuntat miercuri ca a lansat o ancheta penala impotriva episcopului catolic care a negat ca nazistii au ucis intentionat 6 milioane de evrei, informeaza CNN. Guenther Ruckdaeschel, procuror din Regensburg, a declarat ca autoritatile investigeaza daca declaratiile facute de episcopul Richard Williamson pot fi considerate o „incitare la ura rasiala”. Conform codului penal german, negarea Holocaustului este o faradelege si se poate pedepsi cu pana la 5 ani de inchisoare. Procurorul a explicat ca a inceput ancheta pe 23 ianuarie, dupa ce a aflat de declaratiile facute de episcopul Williamson pentru Swedish Public Broadcasting. In interviul acordat postului suedez, episcopul a negat ca nazistii au folosit camere de gazare in lagarele de concentrare. „Cred ca nu au existat camere de gazare” a subliniat episcopul in timpul interviului.

Ruckdaeschel a decis sa laseze investigatia in Regensburg, pentru ca interviul a fost dat de episcopul Williamson in timpul unui seminar al Societatii Sfantului Pius al X-lea, in orasul Zaitzkofen, aflat in apropiere.

Ruckdaeschel a declarat pentru CNN ca un reprezentant legal al episcopului l-a contactat si i-a spus ca monseniorul Williamson neaga acuzatiile. Reprezentantul episcopului a explicat ca Williamson a spus postului de televiziune ca nu doreste ca interviul sa fie difuzat si in afara Suediei si, de aceea, declaratiile sale nu cad sub incidenta dreptului german. Conform codul penal german, comentariile care glorifica sau neaga crimele comise de nazisti sau de catre national-socialisti sunt o crima doar daca sunt facute publice. Procurorul german a spus ca va incerca sa ii interoghieze pe cei doi reporteri suedezi care au luat interviul si a explicat ca este putin probabil ca episcopul sa trebuiasca sa apara in fata instantei, deoarece el este, in prezent, in Argentina. Cu toate acestea, este posibil ca el sa fie nevoit sa dea o declaratie scrisa in acest caz. Williamson si-a cerut scuze saptamana trecuta pentru problemele cauzate de declaratiile sale Suveranului Pontif insa nu le-a retractat.

S.G.

sursa> http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-02-05&id=20538

foto> http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20090124/eu-vatican-conservatives/images/0495c2be-9d25-436d-9274-4e5e804fb864.jpg

 
 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: