RSS

Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale si pensia dupa divort

15 mart.

married-with-bagage

Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale

si pensia dupa divort

Ziare.com | 14 Martie 2009

Noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania, mai precis pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

In plus, proiectul noului Cod civil trimis in dezbaterea Parlamentului prevede institutii juridice in premiera pentru Romania, scrie Cotidianul.

Una dintre aceste prevederi, prezentata vineri de profesorul Marian Nicolae, unul dintre autorii noului Cod civil, stipuleaza obligatia sotului care a pierdut procesul de divort la acordarea unei „prestatii compensatorii” in favoarea celuilalt.

Aceasta este un fel de pensie alimentara care se acorda chiar daca sotul sau sotia care o primeste nu are copii minori in intretinere si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat. „Am considerat fireasca instituirea obligatiei pentru sotul care a divortat din vina sa de a sustine in favoarea celuilalt sot un nivel de trai cat mai apropiat de cel din timpul casatoriei”, a explicat profesorul Nicolae.

Actualul Cod al familiei prevede ca pensia alimentara se acorda doar pentru intretinerea copiilor minori, nu si in cazul cuplurilor care divorteaza, dar nu au copii.

Contracte prenuptiale si de logodna

Un alt element de noutate absoluta a noului Cod civil o constituie introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc „conventii matrimoniale”.

Aceste acorduri civile stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. Marian Nicolae a exemplificat ca cei doi soti pot cadea de acord ca doar unul dintre ei sa primeasca in caz de divort imobilele dobandite pe parcursul casatoriei sau ce procent din acestea sa-i fie acordat fiecaruia.

Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar. In lipsa acestei „conventii matrimoniale” se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.

Codul civil va mai institui si logodna, definita ca promisiune scrisa de casatorie. Ruperea abuziva a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat. Modelul introducerii logodnei in Codul civil este italian si romanesc, a afirmat vineri profesorul Nicolae.

Juristul a explicat ca „noutatile” descrise mai sus s-au regasit si in Codul civil promovat in 1940 de regele Carol al II-lea, act care a fost suspendat de Ion Antonescu, suspendare mentinuta si de regimurile ulterioare.

sursa>

http://www.ziare.com/Noul_Cod_civil_introduce_contractele_prenuptiale_si_pensia_dupa_divort-691627.html

foto> http://www.mississippifamilylawblog.com/Married-with-bagage.jpg

 
3 comentarii

Scris de pe martie 15, 2009 în citadela, diverse, Familie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , ,

3 răspunsuri la „Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale si pensia dupa divort

 1. Un om realist

  martie 16, 2009 at 10:42 pm

  Astfel,am transferat in curtea noastra un dezastru de care s-au saturat toti italienii.Tabloul familiei italiene actuale: cuplurile traiesc in concubinaj evitand casatoria care ii obliga la „mantenimento”, copiii nascuti, bineinteles, in afara casatoriei si botezati doar facultativ, minorii au dreptul sa-si reclame parintii la telefonul gratuit care le sta la dispozitie. Cand iti spui ca a venit timpul sa respiri dupa o viata de tras la rame, uite ca fiul devenit major te aduce in fata instantei ca sa-si ceara dreptul de a fi intretinut financiar-daca e posibil”vita natural durante”. Si te trezesti ca ai muncit ca boul o viata ca sa asiguri unor persoane care si-au intersectat destinul cu al tau ((nevasta sau concubina) si copil(sau inamic),luxul de a nu munci si de a fi intretinut. Cine castiga din asta? Ati ghicit: categoria cea mai prospera: avocatii matrimonialisti.
  Bun venit in infernul statului de familie de tip catolic-italian.
  Asta se intampla cand ti se uraste cu traditia sanatoasa a familiei ortodoxe si incepi sa vrei bolile vecinilor. Ne mai miram ca nu ne apara ierarhii? La cat de necredinciosi suntem, sa zicem bogdaproste si de astia…Ca sfinti ca par. Iustin si par Arsenie incheie sirul sfintilor marturisitori ai neamului romanesc. Doame ajuta!

   
 2. sa nu exageram

  martie 19, 2009 at 2:29 am

  ,,Asta se intampla cand ti se uraste cu traditia sanatoasa a familiei ortodoxe ” … care traditie sanatoasa? suntem de mult timp in top la abandon familial si la violenta in familie. traiasca traditia ortodoxa si poporul roman:p

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: