RSS

Operaţiunea „Viteza Luminii Sfinte“

20 Apr

93a9c0bbe49057a96882c772f3602109

Operaţiunea „Viteza Luminii Sfinte”

[Declaratiile zilei: „Am primit o solicitare de la Patriarhie să le punem la dispoziţie însoţitor, dar i-am refuzat. O fi ea Lumină Sfântă, dar legea nu îmi dă voie să dau însoţitor pentru Lumina Sfântă. Tot ce am putut să fac a fost să le asigur traversarea mai uşoară a principalelor intersecţii din oraşe“, a declarat pentru Cotidianul comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

Întrebat pe care din cele două le-a folosit la miezul nopţii pentru a da lumină credincioşilor, ÎPS Teodosie a recunoscut că a apelat la focul venit pe filiera Suceava, deoarece cel de la Bucureşti a întârziat un pic, acesta din urmă fiind trimis către mănăstirile din Dobrogea. „E aceeaşi lumină. Nu contează dacă e oficială sau nu“, a mai precizat Teodosie.] – dan.camen.

Cotidianul.ro| Razvan Mihai Vintilescu|20 Apr 2009

Biserica Ortodoxă Română a făcut de Înviere o veritabilă demonstraţie de forţă. Cu un efort organizatoric aproape militar, a reuşit să răspândească în toată ţara Lumina Sfântă de la Ierusalim. A avut însă concurenţă de partid.

Adevărată maşinărie clericală a fost pusă în mişcare sâmbătă, 18 aprilie, pentru ca Lumina adusă de la Mormântul Sfânt din Ierusalim să fie împrăştiată în aproape toată ţara până la ora 24.00, când credincioşii ortodocşi aveau să-şi agite lumânările în căutarea flăcării divine.

După cum ne-a relatat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, totul a început când o delegaţie avându-l în frunte pe episcopul Varsanufie Prahoveanul a plecat la Ierusalim cu misiunea de a aduce pentru prima oară în mod oficial Lumina Sfântă, care se aprinde în mod miraculos în Sâmbăta Mare la Mormântul Sfânt, la ora 14.00.

Aceasta fusese vrerea Patriarhului Daniel, mai ales că anul acesta se împlinesc 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti. Delegaţia oficială s-a deplasat cu un avion charter, pe finanţarea unui sponsor anonim. „Persoana respectivă a dorit să rămână anonimă. Cum însă mai mulţi şi-au manifestat dorinţa de a plăti pentru acest eveniment, noi am făcut o listă, astfel încât în fiecare an să putem aduce în ţară lumină de la Mormântul Sfânt”, a declarat Stoica.

Delegaţia Patriarhiei a folosit două felinare speciale pentru a transporta Lumina de la Ierusalim. „Am luat două, pentru că, dacă se stingea unul, să mai avem unul de rezervă. Aceste felinare sunt acceptate de Autoritatea Aeronautică, deoarece prezintă un risc foarte scăzut de a genera incendii”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În momentul aterizării pe Aeroportul Otopeni a avionului, în jurul orei 20.00, reprezentanţii episcopiilor din jumătatea de sud a ţării erau deja acolo pentru a prelua flacăra sfântă, astfel că în Bucureşti, Buzău, Vrancea, Slobozia, Giurgiu, Alexandria, Tulcea, Constanţa, Târgovişte, Prahova şi Galaţi, lumina a fost transportată în maşini. Mitropolia Ardealului şi cea a Banatului au trimis la Bucureşti, pe cheltuială proprie, un elicopter, care la întoarcere a făcut două opriri, una la Sibiu şi alta la Timişoara, unde a lăsat Lumina.

Din toate aceste puncte intermediare a fost apoi iniţiată a treia fază a operaţiunii: preoţii din parohiile aflate pe raza mitropoliilor şi episcopiilor respective aşteptau deja la câte o biserică mai mare, de unde a luat fiecare lumină şi s-au grăbit pentru a ajunge până la ora 24.00 la bisericile unde slujeau. „Datorită organizării piramidale a fost posibil ca în aproximativ două ore de la sosirea Luminii Sfinte pe Aeroportul Otopeni, aceasta să ajungă în toată ţara”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Pentru a fi scutiţi de chinul traficului rutier, preoţii au căutat ajutorul Poliţiei Rutiere, dar au fost refuzaţi. „Am primit o solicitare de la Patriarhie să le punem la dispoziţie însoţitor, dar i-am refuzat. O fi ea Lumină Sfântă, dar legea nu îmi dă voie să dau însoţitor pentru Lumina Sfântă. Tot ce am putut să fac a fost să le asigur traversarea mai uşoară a principalelor intersecţii din oraşe”, a declarat pentru Cotidianul comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

c7866f4084bc5475a0620259005beb37
O operaţiune separată de misiunea organizată de Patriarhul Daniel a declanşat arhiepiscopul Sucevei, ÎPS Pimen. Este vorba de ideea lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a strâns şi el bani, din sponsorizările unor parlamentari din judeţ, pentru a închiria un avion şi a lua Lumină de la Mormântul Sfânt. „Totul a costat 20.700 de euro, inclusiv Lampa lui David (felinarul special în care se transportă focul de la Ierusalim – n.r.). Am vrut să fim primii care aduce Sfânta Lumină în România”, ne-a explicat Flutur.

Părintele Stoica însă a ţinut să precizeze că Lumina adusă de delegaţia Patriarhiei este singura adusă în mod oficial, cea binecuvântată de ÎPS Pimen fiind neoficial introdusă în ţară. „Nu doresc să comentez acest lucru. Noi am avut acordul ÎPS Pimen şi am luat legătura cu Ambasada României din Israel. Ţin să vă spun că delegaţia Bucovinei a fost prima care a fost primită de către Patriarhul Ierusalimului, PF Teofil”, a spus în replică Flutur.

Pe aeroportul din Suceava, după sosirea Luminii Sfinte, evenimentele s-au petrecut într-un mod similar cu cele de pe Otopeni. Astfel, preoţii au dus flacăra mai departe în judeţele din nordul Moldovei şi în Maramureş, în timp ce un alt avion a plecat către Constanţa.
Dacă în Bucovina sărbătorea Paştele preşedintele Traian Băsescu, la malul mării se afla ministrul Turismului, Elena Udrea.

Teodosie a preferat lumina lui Flutur
Într-o situaţie delicată s-a aflat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a primit Lumina Sfântă atât pe cale oficială, de la Patriarhul Daniel, cât şi prin intermediul operaţiunii orchestrate de liderul PDL, Gheorghe Flutur. Întrebat pe care din cele două le-a folosit la miezul nopţii pentru a da lumină credincioşilor, ÎPS Teodosie a recunoscut că a apelat la focul venit pe filiera Suceava, deoarece cel de la Bucureşti a întârziat un pic, acesta din urmă fiind trimis către mănăstirile din Dobrogea. „E aceeaşi lumină. Nu contează dacă e oficială sau nu”, a mai precizat Teodosie.

sursa>

http://www.cotidianul.ro/operatiunea_viteza_luminii_sfinte-81359.html

Anunțuri
 
3 comentarii

Scris de pe Aprilie 20, 2009 în articole, citadela, diverse, ecclesia, Ecumenicie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri la „Operaţiunea „Viteza Luminii Sfinte“

 1. Oana

  Aprilie 21, 2009 at 10:34 am

  Hristos a inviat, dle comisar sef Lucian Dinita. Felicitari pentru corectitudine! Oricum, nu-i asa, legea aia nu avea cum sa prevada…..transportul Luminii Sfinte. In cazul acesta, actioneaza bunul simt, nu litera legii. Dar, iata ca totul a iesit bine si fara ajutorul dvs pretios!

   
 2. Gabi C.

  Aprilie 22, 2009 at 7:12 pm

  Sfanta Lumina este Darul Lui Hristos.
  Ce fel de binecuvantare, la nivel de episcop, deci sub Mitropolit, Ce initiative particulare, acolo unde este Ierarhie, Biserica Una, …? Ca sa nu mai vorbim de graba cu care s-au prezentat primii veniti , unde ? in Mitropolia Munteniei si Dobrogei..la Constanta..
  Acelasi inalt Pimen, care mi-amitesc cum sfintea stadioane si fotbalisti.. Dar fault/ derby / joc de picioare, .. transpuse si de sf. Pasti… Noi ramanem… prosti..

   
 3. ametitu`

  Aprilie 27, 2009 at 3:35 pm

  …o „dracovenie luminoasa”….
  asta a facut marele alb, din Sfanta Lumina…; care nu e altceva decat o incredintare a existentei lui Dumnezeu.
  Cu nimic mai mare decat lumina luata de la candela Sfintei Mese…
  Dar trebuia sa ne facem de ras si de pasti, ca si de atatea alte ori…
  spre smerenia si implicit, mantuirea noastra…
  iar la smerenia Mantuitorului, cred ca lumina din ierusalim trebuia adusa cu antemergator si girofar
  eventual chiar ea, Lumina, pusa in girofar, sa poata patrunde in toate casele traseului, prin ferestre….

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: