RSS

Intalnire in lumina… Europei

08 mai

100leipapar

Intalnire in lumina… Europei

Inrepatrunderea in chipul crucii a doua mari evenimente unioniste zilele acestea, ce au avut drept scop evocarea a zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea intr-o tara majoritar ortodoxa *(tara noastra) si manifestarile prilejuite de celebrarea Zilei Europei, a produs acea scanteiere stralucitoare, ca un luceafar pe bolta Romaniei, luminand precum un artificiu ce-si are unitatea in diversitate, nu diversitatea in unitate.

Practic a fost o intreaga ‘saptamana a bucuriei’, caci, de fapt, Ziua Europei are doua date de praznuire> 5 si 9 mai *(vezi AICI), zile care au dat startul si au  incheiat manifestarile consacrate vizitei de acum 10 ani a papei Ioan Paul al II-lea in Romania (7-9 mai 1999!). Da, acesta a fost ‘miezul’ bucuriei… evocarea acestei intalniri in ‘lumina Europei’ dintre un papa si un patriarh pe pamant ortodox. Este ca o Sarbatoare a Corturilor, fiecare venind de aproape şi de departe,  aducând cu ei semnele bucuriei. Castigarea insa a independentei si libertatii noastre pe 9 mai 1877 fata de Europa este pentru noi adevarata bucurie pe care  trebuie sa o avem in inimi astazi, caci „v-am cântat din fluier şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale şi n-aţi plâns” (Luca 7, 32).

Ar fi trebuit, probabil, cu totii sa cantam saptamana aceasta Oda Bucuriei sau macar sa intalnim si noi acea ‘lumina’, de care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel amintea, transfigurat  deja si plin de recunostinta, la finalul mesajului sau adresat participantilor simpozionului aniversar „Intalnire in lumina Invierii”: „Totuşi, lumina acelor zile de 7, 8 şi 9 mai 1999 nu poate fi niciodată separată de lumina şi bucuria Sfintelor Paşti, izvor de speranţă şi iubire frăţească în Hristos. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că această lumină a fost mărturisită atunci împreună de un Papă catolic şi un Patriarh ortodox, cu speranţa comuniunii şi conlucrării între creştini, spre slava Preasfintei Treimi şi spre binele Bisericii lui Hristos.”

Lumina si bucuria Sfintelor Pasti e Insusi Hristos Cel Inviat, pentru care europenii zilelor noastre I-au impletit cununa de stele sfasietoare, ca niste ghimpi, drept coroana. Bucuria lor nu e Hristos. Lumina lor e luciferica.  Insusi Patriarhul o diferentiaza, subtil, la finalul mesajului adresat, de adevarata Lumina a Invierii, pentru ca mai apoi s-o impreune cu aceea, sau macar sa o inconjoare, nestiind, oare, ca Lumina lumineaza in intuneric si … intunericul nu a cuprins-o (Ioan 1, 5).

Doamne, intru Lumina Ta vom vedea Lumina, insa nu lumina Europei.

Atunci vom tresalta, atunci ne vom transfigura.

cu durere,

dan.camen.

100leipapaa

foto>

http://www.geocities.com/romaniancoins/ro100lei1999papa.html

Reclame
 

Etichete: , , , , , , ,

3 răspunsuri la „Intalnire in lumina… Europei

 1. Ioan

  mai 9, 2009 at 7:00 pm

  Ce vi se pare asa de grav in Unitatea Bisericii ? Sau vi se pare mai corect 2 date pascale ? Biserica Catolica nu este eretica . Europa secularizata este mereu in atentia BC prin toate documentele ei . Dar oare citeste ortodoxul de rand acele documente ca sa poata sa inteleaga demersul BC ?

   
  • Bogdan

   mai 11, 2009 at 1:56 pm

   domnule Ioan, prin „Biserica Catolica nu este eretica” contraziceti multimi de sfinti ortodocsi care au preferat primirea coroanei muceniciei decat sa aprobe un asemenea lucru… Biserica Catolica este eretica dintr-o multime sfasietoare de puncte de vedere, a afirma contrariul denota o necunoastere a dogmelor crestine ortodoxe/catolice. Unitatea Bisericii nu este un lucru rau, atata timp cat bisericile ratacite se intorc la adevarata credinta – cea Ortodoxa, lasata noua de Sfintii Apostoli si aparata de multimi de sfinti cu pretul vietii. daca vreti sa aflati ce se intampla cand „biserica sora” isi impune fortat punctul de vedere, cautati pe google detalii despre cum s-a savarsit uniatismul in Transilvania la 1700 – prin distrugerea cu tunul a zeci de manastiri ortodoxe.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: