RSS

Studentii de la Cambridge l-au scos pe Dumnezeu din rugaciunea pentru masa

15 mai

cambridge

Studentii de la Cambridge l-au scos pe Dumnezeu

din rugaciunea pentru masa

Ziare.com|15 Mai 2009

Pentru ca rugaciunea de multumire pentru masa li se parea prea incarcata de religie, studentii de la prestigiosul Cambridge au votat pentru scoaterea lui Dumnezeu din rugaciune.

Drept urmare, noua versiune a rugaciunii ce urmeaza a fi rostita de studenti tot in latina, la cina formala care are loc saptamanal, va fi: „Pentru mancare intr-o lume flamanda, pentru camaraderie intr-o lume a singuratatii, pentru pace intr-o era a violentei, noi multumim”, relateaza Daily Mail.

[Versiunea traditionala adresa multumiri Domnului Iisus Hristos Jesum Christum Dominum nostrum /n.m].

Excluderea divinitatii din rugaciune a fost votata, la cererea unor studenti, saptamana trecuta. Noua versiune, culeasa de pe Internet, urmeaza sa fie folosita saptamana aceasta, la cina formala.

Intrebati ce parere au despre aceasta decizie, expertii au admis ca, de la infiintare, din 1871, institutia nu a fost una religioasa. Spre deosebire de altele similare, aceasta nici nu are o capela.

Anca Serghescu

cambridge newnham college cuisine dining hall

sursa>

http://www.ziare.com/Studentii_de_la_Cambridge_l_au_scos_pe_Dumnezeu_

din_rugaciunea_pentru_ma-752653.html

 
11 comentarii

Scris de pe mai 15, 2009 în articole, citadela, diverse

 

Etichete: , , , ,

11 răspunsuri la „Studentii de la Cambridge l-au scos pe Dumnezeu din rugaciunea pentru masa

 1. blogideologic

  mai 17, 2009 at 6:40 am

  Nu am citit decât această variantă în limba română, şi mi se pare că Divinitatea este prezentă în rugăciune, chiar dacă nu în mod expres şi ostensiv. Nu ştiu varianta în limba engleză. Dar bănuiesc că şi acolo Dumnezeu este prezent ca Absolut (în definiţia din teologia negativă). Apoi, există o tendinţă de adaptare la cerinţele Twitter, de a pune orice mesaj în maximum 140 de caractere, în numărare fiind incluse şi spaţiile albe !

   
 2. jurefani

  mai 18, 2009 at 3:02 pm

  Sunt de acord cu „blogideologic”. Din întreaga rugăciune nu răzbate altceva decât iubirea de semeni.
  Dacă n-am uitat cumva, iubirea de aproapele constituie una din cele mai amri porunci ale Noului Testament! Manifestarea iubirii de semeni este gradul cel mai înalt de manifestare a iubirii faţă de Dumnezeu.

   
 3. aurora

  mai 21, 2009 at 12:36 am

  Cum puteti sa numiti aceasta insiruire de cuvinte Rugaciune ? Sunteti surzi ? Orbi ? Nu mai stiti sa cititi ? In asa hal v-a intunecat vrajmasul mintile ? Voi va ganditi numai la blidul de mancare pus in fata si la camaraderie intre oameni ? Pai asta inseamna rugaciune ? Adresata cui ? Caci Dumnezeu nu este inclus in text, Naturii ? Caci si ea e generoasa si ne da roadele ei. Vai, voua ratacitilor care aprobati asa ceva ! Este o rugaciune new age-ista, ateista, satanica, nici macar pagana! Vai voua, universitatilor fara Dumnezeu!Mai bine de mine c-am ramas la oi .

   
 4. jurefani

  mai 22, 2009 at 1:04 pm

  Aurora, acolo la oi unde esti tu, s-ar putea sa fii mai fericita decat noi universitarii şi mă bucur pentru tine.
  Dumnezeu există, fie că îl denumim cumva fie că nu. O rugăciune înălţată cu inimă curată, cu gând bun, e mai de preţ decât o rugăciune formală în care îl invoc pe DUMNEZEU cu toate literele mari, iar gândul meu este departe de acel DUMNEZEU pe care îl invoc.
  Faptul că aceşti studenţi se întâlnesc periodic şi se roagă pentru alţii, indiferent ce ar cere pentru ei, eu cred că este valoroasă chir şi numai din punct de vedere educativ: ne învaţă să ne gândim la alţii.
  Hai să nu fim prea asprii cu ei şi să ne uităm la studenţii din România. În câte universităţi româneşti se întâmplă asta?!
  Sunt universităţi care au câte o capelă în incintă dar, câţi dintre ei fac o rugăciune măcar pentru ei (în afara zilelor de examen)?!
  Înainte să dăm cu piatra, să ne analizăm mai întâi pe noi.
  Ce-i drept, cred că trebuie să începem a fi mai toleranţi.

   
 5. jurefani

  mai 22, 2009 at 1:05 pm

  Iertare pentru „asprii”. Corect este „aspri”.

   
 6. severinlx

  mai 25, 2009 at 10:00 am

  ei cel putin se roaga…

   
 7. Silviu

  mai 26, 2009 at 12:30 am

  De fapt ei nu se mai roaga. Pur si simplu afirma ca sunt multumiti, fericiti ca nu sunt singuri si au ce manca.Un fel de politicos,…. saru’ mana pentru masa.

   
 8. geanina

  septembrie 3, 2009 at 12:48 pm

  Pai intrebarea este cui multumesc ei? Vine asa ceva din neant…sau cum? :)

  Dumnezeu sa ii ajute..”ca nu stiu ce fac”

   
 9. Felix-Gabriel Lefter

  iunie 1, 2010 at 2:12 am

  Ateul e ateu si flamand, si cu burta plina. In ambele cazuri, prostia si reaua-vointa il invaluie. Ateu e si ala care zice ‘Divinitate’ in loc de ‘Dumnezeu’. Iar cei care nu-l recunosc pe Domnul nostru Iisus Hristos nu vor fi nici ei recunoscuti de El la Judecata de Apoi.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: