RSS

Presedintele Traian Băsescu pleacă în pelerinaj “oficial” la Athos şi la Ierusalim

26 mai

mount-athos

Presedintele Traian Băsescu

pleacă în pelerinaj “oficial” la Athos şi la Ierusalim

Cotidianul | 26 mai 2009

Preşedintele Traian Băsescu începe miercuri un turneu internaţional care va cuprinde pelerinaje la cele mai importante locuri alte creştinătăţii ortodoxe: Muntele Athos şi locurile sfinte de la Ierusalim.

Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că şeful statului român va vizita în următoarele două zile Republica Elenă, la invitaţia omologului său, Karolos Papoulias. În prima zi, Traian Băsescu va avea o serie de întrevederi protocolare cu oficialităţile elene.

După cum au precizat însă Cotrocenii, “în cea de-a doua zi a vizitei de stat, preşedintele Traian Băsescu se va deplasa la Muntele Athos, unde va avea întrevederi cu membrii Kinotitei – organism de conducere al Muntelui Athos format din reprezentanţii celor 20 de mănăstiri – şi cu reprezentanţii celor două schituri româneşti, Schitul Sfântul Ioan Botezătorul-Prodromu şi Schitul Sfântul Dumitru-Lacu, şi va participa la slujbe religioase oficiate de Mănăstirea Marea Lavră şi de Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul”.

Este prima oară în cei aproape cinci ani ai mandatului său când Traian Băsescu rezervă o zi întreagă – din cele, în medie, două zile ale unei vizite oficiale – acelei părţi care ţine mai mult de recreere. O situaţie asemănătoare a fost cea din 2006, cu ocazia vizitei de stat în India, când pur şi simplu nu a putut să refuze vizitarea celebrului Taj Mahal, dar chiar şi acolo programul a fost doar pe parcursul a cinci ore, cu tot cu transport.

După un sfârşit de săptămână care se anunţă a fi ca şi precedentele două, în mijlocul electorilor, preşedintele României va lua duminică seară drumul Ierusalimului, cu ocazia unei vizite oficiale – amânată de mai multe ori – în Statul Israel. Conform unor surse din Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu are rezervată o vizită şi la locurile sfinte din Ierusalim.

Aceasta ar fi cea de-a doua serie, în mai puţin de o săptămână, de pelerinaje ale pravoslavnicului şef al statului la locuri de închinăciune şi de reculegere creştine.

HUNGARY-BASESCU

Înaintea preşedintelui României, la Muntele Athos a ajuns însă mai vechiul său rival în competiţia pentru fotoliul de la Cotroceni, Gigi Becali. Finanţatorul Stelei, candidatul din partea PRM la alegerile europarlamentare din iunie, a dăruit sfintelor locaşuri de la Athos peste un milion de euro. De altfel, înaintea unora dintre meciurile cu miză mare ale Stelei, Becali mergea în pelerinaj la Athos ca să se roage pentru succesul echipei sale, deşi nu întotdeauna rugile i-au fost auzite Sus. Strădania oficială a finanţatorului Stelei nu a fost însă în zadar.

În timpul recentei detenţii din ajunul Paştelui, pentru eliberarea din arest a lui Gigi Becali s-au rugat şi călugării români de la Schitul Sfântul Dumitru-Lacu din Muntele Atos, acolo unde va merge joi Traian Băsescu.

Pe de altă parte, e de remarcat că în noiembrie 2006 Parlamentul de la Bucureşti adopta o lege prin care se acorda o subvenţie anuală de 200.000 de euro pentru aşezămintele româneşti de la Sfântul Munte. În vechime, domnitorii Ţării Româneşti şi ai Molodvei trimiteau danii la Athos.

Cristian Oprea

sursa>

http://www.cotidianul.ro/basescu_pleaca_in_pelerinaj_oficial_la_athos_si_la_ierusalim-85841.html

foto> James L. Stanfield/ National Geographic 2004

http://photography.nationalgeographic.com/photography/wallpaper/mount-athos_pod_image.html

http://www.daylife.com/photo/05J7dWW0Uv244

 
Un comentariu

Scris de pe mai 26, 2009 în articole, diverse, Pelerinaje, Vesti

 

Etichete: , , , , ,

Un răspuns la „Presedintele Traian Băsescu pleacă în pelerinaj “oficial” la Athos şi la Ierusalim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: