RSS

Crucea Vaticana readusa la forma initiala

25 nov.

Crucea Vaticana readusa la forma initiala

Crucea Vaticana, un relicvar de aur care contine fragmente din Crucea Rastignirii Domnului, a fost restaurata cu mare migala.

Frumos impodobita cu bijuterii, crucea cu marimea de aproximativ 30 cm, a fost daruita de imparatul bizantin Justin al II -lea poporului roman in secolul al VI-lea. Este una dintre cele mai pretioase comori din colectia de artfacte religioase ale Vaticanului.

Specialistii in arta au spus ca restaurarea crucii, care a tinut doi ani, a readus-o la forma cea mai apropiata timpului in care aceasta a fost facuta. Restaurarea acesteia a presupus inlaturarea bijuteriilor care au fost adaugate ulterior in secolele de dupa crearea ei si inlocuirea lor cu o salba de perle.

Desi fragmente din Crucea Rastignirii Domnului se regasesc in bisericile din toata lumea, Crucea Vaticana este considerat cel mai vechi relicvar de acest gen. “Este cel mai important relicvar al ‘adevaratei Cruci’ pe care noi il avem” – a spus Sante Guido, restauratorul lui. “Este in mod special foarte important, deoarece este singurul relicvar care provine de la un imparat, astfel ca sunt diferite nivele de importanta religioasa si istorica intre artefacte”.

De secole, Crucea a fost folosita in ceremoniile cele mai solemne ale Vaticanului: la Craciun si Paste, dar 1500 de ani de ceara de lumanari si fum au innegrit luciul si stralucirea bijuteriilor si au intunecat suprafata aurie. Restaurarea ei a presupus si inlaturarea acestei funingine.

Crucea a fost daruita Romei de Justin al II-lea drept recunostinta a faptului ca desi Imperiul Roman a fost destramat cu 100 de ani in urma, Roma a ramas un important centru crestin, deoarece acolo e locul unde Sfintii Petru si Pavel sunt ingropati.


source> Nick Squires in Rome | http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/6607247/Crux-Vaticana-restored-to-its-former-glory.html

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe noiembrie 25, 2009 în articole, citadela, diverse, Vesti

 

Etichete: , , , , , ,

Un răspuns la „Crucea Vaticana readusa la forma initiala

  1. Ciprian Hangan

    noiembrie 27, 2009 at 11:07 pm

    Imparatul bizantin nu a fost din Biserica Tiatirei, nu este madularul ei, urmand liturghiei sfantului Apostol Marcu ? Ce importanta revelatorie are acest eveniment, acum cand comunistii care au revizuit ritul alexandrin imperial bizantin ( singurul mostenitor al scaunului Apostolui Marcu ), rit care a fost adoptat in varianta de astazi ( pe unde se mai practica ) in secolul XII, deci ce importanta revelatorie are acest eveniment acum cand colapsul neocomunismului este inevitabil ( deznodamantul lui a avut deja loc – uitati-va la icoana care deschide ochii, a Domnului Iisus Christos, de la Celic Dere ), lucru care va antrena si pe clericii si laicii care au zidit comunismul ?

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: