RSS

Videanu vrea Rosia Montana, Biserica si Academia spun NU

19 dec.

Videanu vrea Rosia Montana, Biserica si Academia spun NU

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, propus si in noul Cabinet Boc, a declarat ca sustine proiectul minier de la Rosia Montana si ca il va include in viitorul program de guvernare. Insa atat Academia Romana, cat si Patriarhia (in 2003 / n.m.) nu sunt de acord cu aceasta intreprindere.

Academia Romana considera ca proiectul Rosia Montana „nu reprezinta o lucrare de utilitate publica si prin urmare nu justifica efectele colaterale negative”. In vara acestui an, presedintele Academiei, Ionel Haiduc, a calificat demersul drept „o mare greseala, daca nu chiar o crima”, aminteste Ziua>

Academia si Biserica Ortodoxa se opun. Academia Romana considera ca proiectul Rosia Montana „nu reprezinta o lucrare de utilitate publica si prin urmare nu justifica efectele colaterale negative”. In vara acestui an, presedintele Academie, Ionel Haiduc, a calificat demersul drept „o mare greseala, daca nu chiar o crima”. In 2003, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a pronuntat impotriva realizarii proiectului, sperand ca „aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea ei”. – Ziua on line| Nr. 4717  – 19 decembrie 2009


Si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a pronuntat impotriva realizarii proiectului, sperand ca „aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea sa”.

Dar Videanu nu a tinut cont de aceste puncte de vedere atunci cand a declarat vineri ca vrea ca acest proiect sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt statul roman, prin compania miniera Minvest Deva – cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% si alti actionari minoritari – cu 0,7%.

Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la bursa din Toronto, pana in prezent investind in Romania peste 350 de milioane de dolari prin Rosia Montana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana.

sursa> http://www.ziare.com/actual/eveniment/12-19-2009/videanu-vrea-rosia-montana-biserica-si-academia-spun-nu-979721

COMUNICAT DE PRESA

(Nr. 4457/12 noiembrie 2003)

In zilele de 11-12 noiembrie 2003, la Resedinta patriarhala, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In deschiderea lucrarilor, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a elogiat personalitatea Parintelui Dumitru Staniloae, caruia ii sunt dedicate, in aceste zile, mai multe manifestari omagiale, cu prilejul centenarului nasterii. Astazi, 12 noiembrie, membrii Sfantului Sinod au participat la un moment solemn in cadrul Congresului International de Teologie consacrat celui mai mare teolog ortodox al secolului XX.

Un alt eveniment solemn in timpul sesiunii l-a constituit prezenta Prea Fericitului Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si intregii Albanii, aflat intr-o vizita frateasca in Romania, in mijlocul membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul de salut, in numele clerului si credinciosilor ortodocsi romani, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a exprimat bucuria de a-l intampina pe intaistatatorul  Bisericii Ortodoxe din Albania, teolog de prestigiu al intregii Ortodoxii, misionar jertfelnic, dedicat reinvierii unei Biserici desfiintata de jure si de facto de dictatura comunista.

Multumind lui Dumnezeu pentru ajutorul primit in lucrarea de reinviere a Bisericii Ortodoxe din Albania, Prea Fericitul Anastasios a subliniat rolul aparte al Bisericii Ortodoxe Romane pentru unitatea lumii crestine, considerand zilele prezentei sale in Romania drept „o transfuzie reala de spiritualitate”.

Pe agenda de lucru a Sfantului Sinod s-au aflat teme referitoare la slujirea pastoral-misionara, viata monahala si misiunea sociala a Bisericii, invatamantul teologic si religios in scolile publice, diferite aspecte privind comunitatile ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si Diaspora, relatiile externe bisericesti, participari ale unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice, alte probleme curente ale vietii bisericesti.

Dintre hotararile luate mentionam:

– adoptarea pentru anul viitor a unui program de manifestari dedicate comemorarii pe plan bisericesc, in tara si strainatate, a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant (1504-2004);

– adoptarea textului Bibliei, editia jubiliara a Sfantului Sinod, ca text oficial al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a fi folosit in cartile de cult, manuale si alte scrieri bisericesti, cu precizarea ca diortositorul isi exprima disponibilitatea de a primi in continuare sugestii si propuneri menite sa imbunatateasca textul;

– extinderea asistentei religioase pentru persoanele cu deficiente de auz la nivelul fiecarei eparhii a Patriarhiei Romane.

La solicitarea unui mare numar de parinti si profesori, in urma analizei programei de educatie pentru sanatate in invatamantul public, Sfantul Sinod a apreciat aspectele pozitive ale acesteia, dar atrage atentia asupra unor elemente profund daunatoare educatiei tinerilor, in vadita contradictie cu morala crestina, si cheama factorii responsabili la reconsiderarea acestora, in consultare cu reprezentantii Bisericii.

In acelasi timp, Sfantul Sinod isi manifesta ingrijorarea fata de pericolul legalizarii prostitutiei si reitereaza apelul adresat in acest sens Parlamentului Romaniei de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist in martie 2002٭, cu scopul constientizarii gravelor consecinte morale, sociale si medicale ale unui demers legislativ de acest gen.

– avand in vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, iar pe de alta parte ca proiectul minier al corporatiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation urmeaza sa desfigureze atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana si, prin extensie, intreaga regiune a Muntilor Apuseni, luand in considerare faptul ca proiectul minier Rosia Montana vizeaza stramutarea bisericilor si a cimitirelor din zona, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al cultului si traditiilor ortodoxe, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se pronunta impotriva realizarii proiectului Rosia Montana Gold Corporation si spera ca aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea ei.

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII

AL PATRIARHIEI ROMANE

sursa> initial http://www.patriarhia.ro/hotararisinod.htm

referrerhttp://www.rosiamontana.ro/doc_ro.shtml?x=1830

____________________

Citeste>

Proiectul Roşia Montană stârneşte dispute în Biserica Ortodoxă (Informatia.ro, 19 Septembrie 2003)

Apel pentru Rosia Montana – Creatia si credinta nu sunt de vanzare (ngo.ro, 25 Octombrie 2003)

Slujitorii Domnului (Formula AS, nr. 591/2003)

Aurul continua sa se ieftineasca, ajungand sub 1.110 dolari/uncie (Ziare.com, 18 decembrie 2009)

____________________

foto> http://www.drumulaurului.ro/RO/index_rosia_montana.htm

 
5 comentarii

Scris de pe decembrie 19, 2009 în articole, citadela, diverse, ecclesia, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri la „Videanu vrea Rosia Montana, Biserica si Academia spun NU

  1. cristina

    decembrie 22, 2009 at 9:48 am

    Cristi sa sti ca aici la Rosia si mai ales la Ciuruleasa abia asteapta oamenii sa inceapa proiectul Rosia ,unii se roaga intr-una sa porneasca cum zic ei „Goldul” pentru ca nu au alta alternativa ,tinerii sunt in proportie de 95% someri si fara sa isi dea seama spun binelui rau si raului bine .Nu se gandesc ca isi vand mult prea ieftin sanatatea lor a parintilor lor dar mai ales a copiilor lor, de aceea sunt foarte putine familii care sa nu urasca din tot sufletul organizatiile care de fapt nu le vor decat binele cand se opun inceperii proiectului.

     
  2. Virgil Paul Stoica

    decembrie 23, 2009 at 1:01 pm

    Un nu categoric exploatării masive a aurului la Roşia Montană. Statul mai mult pierde decât câştigă. Exploatarea contravine conceptului de dezvoltare durabilă, concept implementat de politica de dezvoltare europeană. Companiile de exploatare a aurului se bazează pe prositie, corupţie, lăcomie şi incompetenţă a autorităţilor. Din acest motiv marile exploatări auro-argentifere, le întâlnim în Peru, Bolivia, Chile sau în ţări africane. Pentru aceste companii nu contează viaţa şi sănătetea oamenilor. Totul este doar profitul lor. Toate promisiunile pe care Roşia Montană Gold Corporation, le face prin documentaţiile elaborate, sunt praf în ochi.
    Din experienţa mea, ( am lucrat ca geolog, câţiva ani buni, în explorarea zăcămintelor auro-argentifere), rezerva estimată, de obicei nu se confirmă. Cantitatea de aur extras va fi diferită de cea prognozată. De obicei în minus. Lucrările de refacere a mediului vor fi mult mai costisitoare, mai ales că la prelucrare se foloseşte ceanura. „Rana” produsă Apusenilor va fi vizibilă sute de ani. Locuri de muncă vor fi puţine şi pe termen scurt. În maxim 16 ani toţi cei care speră să aibă un loc de muncă vor fi şomeri, bolnavi şi la fel de săraci. Copiii lor vor locui într-un deşert de care se fac vinovaţi taţii lor, prin prostia de a accepta această exploatare.
    În 16 ani de exploatare se pot întâmpla multe, la fel ca în alte zone. Preţul aurului poate scădea şi atunci compania, ca orice companie, va sista, pentru o perioadă exploatarea, trimiţând oamenii în şomaj până ce preţul aurului va creşte. (Aşa se întâmplă în ţările din lumea aIII-a, unde sunt permise astfel de exploatări masive). Atunci va fi prea târziu pentru a se începe alceva în zonă.
    Acum, când încă mai există vestigii arheologice, unicat în lume, când încă mai sunt peisaje superbe, cu puţină voinţă politică şi fonduri europene, se mai poate face ceva pentru o dezvoltare durabilă a zonei. Cred că se vor găsii suficienţi voluntari cu idei şi dragoste de natură care să contribuie la un proiect de dezvoltare durabilă a zonei în avantajul tuturor. Turismul ar putea devenii o sursă de venit substanţială. Europenii ştiu zona şi problemele legate de ea. Dacă noi o salvăm, ei vor venii să-şi cheltuiască banii. Aurul mai poate aştepta. Poate că viitorul va aduce tehnici noi de exploatare mai puţin poluante şi distructive. Nu trebuie lăsat ca nişte politicieni corupţi şi lipsiţi de scrupule să sprijine proiectul Roşia Montană Gold Corporation, în detrimentul întregului popor. Soluţii de redresare economică a României se găsesc şi fără acest proiect, cu condiţia ca cei ce guvernează să găsească soluţii oneste. Trebuie de remarcat faptul că Academia Română, bisericile şi ONG-urile de mediu, precum şi marea majoritate a populaţiei sunt împotriva acestei exploatări. Uniunii Europene nu-i convine ca la marginea ei să existe o adevărată bombă ecologică. Dacă se acceptă proiectul, vom devenii adevăraţi „paria” Europei.

     
  3. Catalin

    decembrie 23, 2009 at 4:17 pm

    Cristina are dreptate. In comuna Rosia Montana, sunt 1.500 de persoane apte de munca, cu varste intre 18-62 de ani. Dintre acestea, 1.200 nu au un loc de munca. Asta iunseamna 80%!!!

    Iar dintre cei 1.200 care nu au loc de munca, doar 200 primesc vreun ajutor de la stat.

     
  4. mihailt

    ianuarie 6, 2010 at 6:06 pm

    Aud ca trebuie sa se stramute de acolo 8 Sfinte Biserici.
    Pe vremea regimului comunist Ceausescu fiind inselat de duhuri rele darama sau stramuta Biserici ca nu se potriveau cu planurile de atunci si acum se ajunge la aceeasi chestie?http://www.politicaromaneasca.ro/component/content/article/35-politica-interna/5918-proiectul-roia-montan-contestat-de-mai-multe-organizaii-civice

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: