RSS

Povestea nuntii, varianta Vodafone

02 Mai

Iata clipul in cauza…

Cool! Oau!… Nunta hai hui! sau poate high hui!

Suna bine, nu-i asa? Depinde pentru cine…

Vizionand prima data acest spot la TV am remarcat, cum era si evident, prezenta preotului care oficia in natura taina nuntii ca în occident! Am mai zis-o si cu alte ocazii> cu atata modernizare a credintei noastre, cu atatea inovatii in cultul nostru, o sa ajungem sa ne protestantizam! Nu ajunge secularizarii veacul acesta ca trebuie sa mai venim si noi cu idei apuse(ne), nastrusnice am zice, care sa transforme taina sfanta a insotirii intr-o aventura hai-hui, desacralizata de contextul liturgic al bisericii. Ce-i drept s-au folosit cununiile, inelul si Evanghelia, lasand ca peisajul sa serveasca drept altar… Altarul este “fata” Domnului!!! Sunt multi care, gasind tot felul de justificari si surogate de tot felul, ar da orice si ar face totul ca sa nu fie in fata altarului, adica in fata Domnului… Fata catre fata, ca-ntre persoane, precum si Moise vroia sa fie cu Domnul pe Sinai!!!

Cica doar asa o nunta nu se poate uita, numai daca e hai hui. Ce sa spun… Da, Dumnezeu e pretutindeni, si-n inima noastra, si sus pe munte, la inaltime, oriunde, precum zice psalmistul: “Unde mă voi duce de la Duhul Tău şi de la faţa Ta unde voi fugi?” (Ps. 138,7). Dar tocmai asta e!!!… fuga aceasta… “de la faţa Ta unde voi fugi?” si iarasi, departarea “de la Duhul”, care Se afla in biserica. Daca psalmistul spunea acestea, numind peregrinarea sa incercarea de a fugi de la fata Domnului, cum vom numi, asadar, aceasta „nunta”? cum il vom numi pe acest preot?

Prezenta preotului in peisaj nu cred ca este intamplatoare… Imbracat in vesminte, cred ca este ortodox, nu greco-catolic. De notat aici este ca acesta nu face gesturi consacrate gen binecuvantare sau cruce sau altceva din ritual, doar simple plecaciuni si incuviintari catre cei doi. Cei de la Vodafone spun in spot ca este vorba de o nunta adevarata, intamplata anul acesta in aprilie, undeva la Balea Lac, la peste 2000 m. Cateva foto gasiti AICI. Spotul este regizat de Cristian Mungiu. Despre cum a luat nastere aceasta idee cei doi vorbesc pe blogul personal: “Întâi de toate, nunta era în curs de planificare înainte, şi tot hai-hui. Amândoi ne doream o nuntă în mijlocul naturii. Ne gândeam la mai, iunie,  şi deşi ştiam că urma să fie dificil de organizat, nu apucasem să stabilim nimic. Toţi prietenii ne băteau la cap: „A, păi nu aveţi timp, e foarte din scurt, sunt aşa de multe de făcut!”. Unii dintre ei nu trecuseră prin asta, dar alţii da, şi începusem să ne îngrijorăm un pic… Dar cu puţin noroc, aproape ca un semn, printr-un concurs fericit de împrejurări i-am cunoscut pe cei de la Vodafone şi ei au venit cu ideea locaţiei. Nouă ne-a plăcut, era pe sufletul nostru, şi aşa a rămas Bâlea.”

Eu cred ca si acest scenariu este in mare parte regizat pentru ca pare mai degraba o nunta facuta pentru nevoile Vodafone, decat pentru cei doi. Iarasi, intr-o oarecare masura si spiritul acesta de “aventura” imprimat nuntii cade la un moment dat, fiindca desi au trecut si pe la “bisericuta” de gheata de acolo, un adevarat iglu cu cruce – promotoare actiunilor ecumeniste si nuntilor ocazionale (vezi AICI), facand cateva fotografii acolo (vezi AICI), aceasta nu li s-a parut destul de cool, de hai hui, ci au tinut mortis sa faca “nunta” langa prapastie, sa se vada varfurile patriei noastre… doar e vorba de un spot care arata acoperirea nationala a retelei Vodafone! Astfel ei devin personajele principale ale unei scenete marca Vodafone! Actori in propria lor nunta! Ce trist!… Pentru cateva foloase materiale sau chiar pentru celebritatea de moment lasi nunta ta sa fie transformata in… reclama.

Daca e sa vorbim in limbajul ascuns vodafone si „nunta” aceasta n-a fost decat o noua “combinatie”…

dan.camen.


Anunțuri
 
 

Etichete: , , , , , , ,

3 răspunsuri la „Povestea nuntii, varianta Vodafone

 1. ohm007

  Mai 16, 2010 at 9:25 am

  Pe langa ce a-ti mentionat dumneavoastra , mai trebuie adaugat faptul ca este o gluma proasta faptul ca ai internet in „creierii” muntilor, din moment, ce in Baragan, la campie, la cativa kilometri de Orasul Calarasi nu este semnal nici macar la telefon (va spune acest lucru o persoana care chiar are cartele pre-paid VODAFONE)

   
 2. Robert

  Mai 16, 2010 at 11:02 pm

  Doamne ajuta Dan,
  Cred ca i-ai judecat aspru pe Florentina si pe Valentin.
  Stii ca in ultimii ani IPS Teodosie a facut slujba invierii pe plaja in Constanta, tot in mijlocul naturii?

  Crezi ca parintele din clip nu a primit binecuvantare de la PF Daniel pentru a oficia slujba acolo in varful muntelui?

  Uite o astfel de nunta imi arata ca de fapt biserica poate fi oriunde, BISERICA este de fapt formata din oameni si nu din ziduri.
  Sigur ca in absenta unor oameni spirituali doar zidurile ne aduc aminte ca exista Dumnezeu, insa Iisus Hristos a spus: „Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor” (Mat.18,20), fii sigur ca si Tatal si Fiul si Sfantul Duh au fost acolo impreuna cu preotul, mirii, cameramanul, echipa salvamont si ceilalti curajosi.

   
 3. Eu

  Mai 19, 2010 at 10:33 pm

  Melodia e luata din Train de vie, un film despre evrei. Ecumenism, taica.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: