RSS

Concert la mânăstire

11 mai

Evz.ro, 11 mai 2010

“Peste 3.000 de oameni au participat, duminică seara (9 mai n.m.), la concertul din incinta Mănăstirii Timişeni-Şag. Curtea lăcaşului de maici a fost special amenajată pentru concert. Stareţa Casiana ne-a spus că, iniţial, s-a temut de aşa o iniţiativa nemaiîntâlnită.

„Ne-am aşteptat la agitaţie, la altceva. Ceea ce a ieşit a fost de un foarte înalt nivel religios”, a declarat, după concert, stareţa.

Fiecare piesă interpretată în concertul vocal-simfonic a avut parte de o cugetare fiolosofică sau de un citat din Sfânta Scriptură, care apărea pe ecranul de câţiva metri pătraţi care flanca orchestra dirijată de maestrul Gheorghe Costin.

„Ave Maria” din opera „Othello”, de Giuseppe Verdi, a fost interpretată de Diana Pap, iar înaintea finalului cu clopote s-a ascultat Requiemul în Re minor KV 626, de Mozart, şi „Panis angelicus”, de C. Franck. Ioan Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul, cel care a pus la cale concertul, spune că a căutat să fie un argument suplimentar pentru candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii.”

sursa>

http://www.evz.ro/detalii/stiri/filarmonica-la-manastirea-sag-894551.html

Nu ştiam că măicuţele sunt melomane… Uite o metodă prin care aduci oamenii cu miile la tine în curte; evident, nu pentru slujbă… Deci să înţeleg că Filarmonica din Timişoara a ajuns să interpreteze ariile melodice “de un foarte înalt nivel religios” numai prin faptul că presară pe ici pe colo citate scripturistice şi, evident la o aşa seară, filosofice, iar apoi cântă arii din opere precum “Ave Maria” şi “Panis angelicus” la o mânăstire ortodoxă?… iar aceasta numai ca să susţină candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii! Dar ce e cultura europeană până la urmă? Un ghiveci de stiluri? O ciorbă cu ingrediente exotice? O uitare flagrantă a identităţii în numele diversităţii?

Timis Online, 9 mai 2010

“Recitalul vocal-simfonic a adunat peste 2.000 de spectatori, de toate vârstele. În eveniment au fost implicaţi aproape 200 de artişti, 100 de muzicieni din orchestră, 60 de corişti şi 60 de copii din corul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”. Solişti au fost Irina Iordăchescu, Alina Todea, Claudia Codreanu şi Mihai Sîmboteanu, iar atmosfera a fost una calmă, de linişte sufletească. De asemenea, cei prezenţi au putut urmări pe un ecran imagini cu mănăstirea, însoţite de unele versuri care acompaniau lucrările incluse în concert.

Recitalul extraordinar a fost încheiat de „Simfonia Învierii” a lui Gustav Mahler, iar Mănăstirea Şag a câştigat o poziţie importantă pe lista decorurilor inedite care au acompaniat concertele extraordinare susţinute de Filarmonica Banatul, după Catedrala Mitropolitană, canalul Bega, Aeroportul Timişoara şi Pădurea Verde”.

sursa>

http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/concert-extraordinar-de-ziua-europei-la-manastirea-sag/cn/news-20100509-10495921

Se pare că se confundă “liniştea sufletească” (duhovnicească) cu “calmitatea” oferită de un asemenea concert. Doar la început s-a cântat ceva mai ortodox, de Anton Pann, apoi însă doar arii religioase apusene, iar pièce de rézistance a fost „Simfonia Învierii” a lui Gustav Mahler, care a trecut (nu convertit) de la iudaism la catolicism nu neapărat pentru convingerile lui religioase, ci pentru a contracara în acest fel ostilităţile venite din partea presei antisemite… “Cetatea” mânăstirească de la marginea oraşului a fost cucerită şi ea acum de aceşti cavaleri teutoni ai muzicii clasice. Mă întreb oare care este acea “poziţie importantă” pe care mânăstirea a ocupat-o după acest concert din moment ce ea a fost socotită drept un “decor”… Cuvintele sunt de prisos şi este deja prea târziu pentru a mai face ceva…

Ziua de Vest, 7 mai 2010

“Manifestarea este în premieră mondială (pentru prima dată un concert într-o mănăstire ortodoxă) şi face parte din proiectele Filarmonicii Banatul şi Primăriei Timişoara, de promovare a valorilor culturale bănăţene, pentru ca Timişoara să devină Capitala Culturală a Europei în 2020”

sursa>

http://www.ziuadevest.ro/actualitate/9426-premier-mondial-la-mnstirea-ag-timieni.html

Timişorenii aştia au ei ceva în sânge de caută mereu să facă lucruri la scară mondială, extra-ordinare, care să-i arate lumii vrednici de intrat în cartea recordurilor. Dacă obţinerea unui asemenea titlu este pregătită asiduu încă de pe acum, mă gândesc însă cu stupoare că vor mai trece încă zece ani de asemenea manifestări “culturale” publice până ce o să-l obţină, dacă l-ar obţine… Dar se pare că acest argument n-a fost singurul care a contat la pregătirea la această dată şi în acest loc a manifestării culturale, ci şi aniversarea Zilei Europei, după cum vă veţi dumiri citind mai jos:

România Online, 4 mai 2010

“După concertele de la Catedrala Mitropolitană, de pe Bega, de la Aeroportul Timişoara şi chiar un concert pe şantier, printre excavatoare, Filarmonica Banatul pregăteşte pentru melomani un nou eveniment inedit, o nouă premieră. De Ziua Europei, 9 mai, va avea loc un concert extraordinar la Mănăstirea Şag.

Concertul dedicat Zilei Europei face parte din Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”, ajuns la cea de XXXV-a ediţie, care a început în 20 aprilie şi se va încheia în 29 mai. Evenimentul, care se va desfăşura la Mănăstirea de la Şag, se anunţă a fi din nou unul inedit, aşa cum ne-au obişnuit cei de la filarmonica. „Este o premieră mondială, vom respecta toate canoanele bisericeşti, va fi un concert decent, numai cu muzică religioasă. Sunt implicaţi aproape 200 de artişti, 100 de muzicieni din orchestră, 60 de corişti şi 60 de copii din corul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”, plus şase solişti, dintre care îi amintim pe Irina Iordăchescu, câştigătoare a concursului Callas, şi alţi solişti ai filarmonicii, cum ar fi Mihai Sîmboteanu, Cristi Ardelean, Diana Pap sau Alina Todea”, a explicat directorul general al Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni. Concertul va avea loc practic în curtea mănăstirii, spune directorul filarmonicii.

Melomanii timişoreni vor avea parte de un program deosebit, format din lucrări cu caracter religios, de Ziua Europei. „Este ca o poveste pe care am hotărât să o spunem referitor la viaţa lui Isus Cristos, începând de la bucuria Naşterii până la momentul Învierii. Programul va începe cu Anton Pann, o frumoasă muzică ortodoxă, vor participa şi două măicuţe, care vor bate la toacă. Vor fi cântate diferite lucrări, selecţiuni din Recviemul de Verdi sau din Recviemul de Mozart şi vom încheia cu selecţiuni din Simfonia Învierii, cum se numeşte Simfonia a II-a de Mahler, care sperăm să transmită fiorul muzicii şi al cuvântului sfânt în această locaţie deosebită”, a adăugat Gârboni.

Concertul de duminică, 9 mai, va începe de la ora 20, va dura o oră, iar intrarea va fi liberă. Potrivit directorului de la filarmonica, RATT va încerca să asigurare transportul pentru cât mai multe persoane care doresc să asiste la marele eveniment”.

sursa>

http://www.roon.ro/stiri/im:tion:news_special-timis/articol/concert-in-premiera-mondiala-la-manastirea-sag/cn/news-20100504-02522169

Oare ce “canoane bisericeşti” au fost respectate din moment ce tocmai acelea au fost ignorate cu desăvârşire. Iarăşi, de data aceasta un motiv religios invocat pentru susţinerea acestui spectacol la mânastire a fost împlinirea a opt ani de la punerea pietrei de temelie a noii biserici a mânăstirii:

Agenda.ro, 11 mai 2010

„Pentru maicutele manastirii, concertul a marcat si implinirea a opt ani de cand s-a pus  piatra de temelie a noii biserici in asezamantul monahal de la Timiseni, sub staretia maicutei Casiana”

sursa>

http://www.agenda.ro/news/news/30418/concert-pe-inserat-de-ziua-europei-la-manastirea-sag.html

Un amănunt şi mai interesant, de data aceasta cu conotaţii istorice, îl aflăm mai jos citind un fragment dintr-un articol de presă:

Agenda.ro, 21 aprilie 2010

“Concertul va avea loc in curtea interioara a manastirii, iar pentru buna lui desfasurare  are loc, in aceste zile, o adevarata amenajare ambientala. “Exact in zona in care va sta publicul se afla candva vechea manastire, iar acum e o denivelare enorma, o groapa acolo pe care o vom umple cu nisip si vom tasa locul, intreaga amenajare este o operatiune complicata, dar va fi foarte frumos, locul acela are o atmosfera aparte. Vom lumina intreaga curte cu reflectoare, faclii si lumanari”, a dezvaluit Garboni.”

sursa>

http://www.agenda.ro/news/news/29847/concert-de-ziua-europei-la-manastirea-sag.html

Într-un fel mă încearcă sentimentul acela ciudat, ca şi cum aş asista la profanarea unui mormânt sacru – acea “denivelare enormă, o groapă acolo…” – pe care organizatorii au umplut-o ca să ascundă urmele şi să nu se mai ştie nimic din ceea ce a fost odinioară o mânăstire. Mai au şi cutezanţa să spună, mărturisindu-şi fapta, că locul acela “are o atmosferă aparte”.

Cuvintele maicii starete Casiana în legatură cu acest eveniment le aveţi redate mai jos. Este de prisos să mai comentez ceva la ele.

“Cu adevărat este un loc sacru, dar şi în acelaşi timp o muzică sacră. Cred că a ajuns până la Dumnezeu şi înapoi şi ne-a înălţat sufleteşte”.

Mă întreb la final, oare cine a dat binecuvântare pentru o asemenea manifestare?… pe site-ul Mitropoliei Banatului n-a apărut deocamdată vreo ştire care să spună despre acest eveniment atât de “inedit” şi mediatizat în presa ultimelor zile.

Chiar şi-aşa, contribuţia ortodoxă (duhovniească) la acest concert a fost minimă; cred că măicuţele puteau profita din plin de acest moment ca să-L mărturisească pe Hristos în faţa a trei mii de oameni care le-au trecut pragul mânăstirii şi să le zică precum oarecând Sf. Ap. Petru când a adăugat obştii apostolice ca la trei mii de suflete: “mântuiţi-vă de acest neam vicelan”! (F.A. 2, 40).

dan.camen.


Citeşte si>

Concert pe inserat de Ziua Europei, la Manastirea Sag

Concert la mănăstire

Filarmonica Banatul susţine, de Ziua Europei, un concert în premieră, într-o mănăstire

Reclame
 
5 comentarii

Scris de pe mai 11, 2010 în articole, Calugaria, citadela, diverse

 

Etichete: , , , , ,

5 răspunsuri la „Concert la mânăstire

 1. Dirijorul

  mai 11, 2010 at 11:57 pm

  Maicutele, in frunte cu maica stareta, au scapat din vedere un amanunt. Trebuiau ca in timpul spectacolului, sa dea si sfintiile lor drumul la sonorizarea proprie (banuiesc a avea) si sa faca vecernia. In afara de faptul ca s-ar fi putut obtine un „care pe care decibelic”, s-ar fi obtinut si o interferare religios-comunitara in sanul Europei. Pacat ca s-a ratat asa ocazie de a arata lumii ca si noi avem statii de amplificare.

   
 2. fane

  mai 12, 2010 at 2:51 pm

  documentat , taios , clar , bine scris . Dar din pacate toarna in sufletele noastre multa amaraciune ( produsa nu de autorul articolului ci de stirea in sine ) . Si mi-e teama ca inca mai avem multe de vazut …

  Doamne , ajuta-ne !

   
 3. Didi

  mai 13, 2010 at 12:17 pm

  Ce prostie nemaintalnita ! Cine a binecuvatat chestia aia ? Corneanu ? Nu ma mira !!! Dumnezeu sa le ajute maicilor si tuturor monahilor : ca e nevoie de rugaciune multa si pravila cinstita la manastire ! Cu asa ceva nu se mantuie nici o cioara cheala ! Rusine !!!

   
 4. Mihaela

  mai 17, 2010 at 10:35 am

  Oameni buni,

  Eu cred ca a fost o initiativa foarte buna. Nu putem separa cultura de biserica, mai ales cand e vorba de muzica sacra.

  Acum, ca au fost doar in general „arii religioase apusene”… este absolut normal; in vreme ce in Apus se scria muzica, Romania zacea in medievalism surd si orb. De ce sa ne fie frica sa ne uitam in spate si sa ne recunoastem neputintele?

  Ce m-a deranjat pe mine? Faptul ca s-a vorbit putin, ca s-a aplaudat in pauze, ca unii se plimbau. dar asta tine de educatie muzicala, culturala si bun simt.

  Cred ca este binevenit ca biserica ortodoxa sa se implice in programe sociale, culturale.
  Timisorenii sarbatoresc deopotriva Craciunul ortodox sarbesc si pe cel romanesc, ziua mortilor la catolici, Domul catolic nu este ocolit de catre ortodocsi atunci cand au loc superbe concerte de orga.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: