RSS

Patriarhul Bartolomeu este dispus să convoace anticipat Sinodul Pan-Ortodox

03 iun.

Strelna 31 mai, Interfax – Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului crede că este necesară convocarea anticipată a Sinodului Pan Ortodox (a toată Ortodoxia), cu participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe locale.

“Am decis să uşurăm procesul convocării Sfântului şi Marelui Sinod al tuturor Bisericilor Ortodoxe” – a spus patriarhul Bartolomeu într-un interviu acordat canalului Vesti 24 TV, care a fost înregistrat Duminică, la palatul Constantinovsky din Strelna, de lângă Sankt Petersburg.

Referindu-se la Sinod, patriarhul a lăsat să se înţeleagă că acesta reprezintă unul din obiectivele majore ale Bisericii Constantinopolitane, şi că acesta, împreună cu efectele (consecinţele) sale, “ar avea cel mai mare impact asupra întregii Ortodoxii”.

Conform patriarhului, ordinea de zi a Sinodului “a fost deja stabilită şi este bine-cunoscută de către comunitatea ortodoxă”; ea acoperind zece puncte majore, printre care principiile autocefaliei şi autonomiei bisericilor ortodoxe, provocările postirii şi un set de aspecte legate de diptice (ordinea menţionării Bisericilor în timpul slujbei).

“Biserica noastră Ortodoxă caută mereu să ţină pasul cu vremurile, evitând să renunţe la ceva din învăţăturile sale, dar, în acelaşi timp, răspunde duhului timpului în care trăim, ajutând credincioşii să stea verticali lumii actuale”.

Pregătirile preliminare convocării Sinodului au început încă din anii 1960. Sinodul Pan-Ortodox este precedat de toate întâlnirile conferinţelor ortodoxe pre-sinodale şi a comisiilor inter-ortodoxe pregătitoare. Sinodul va decide în privinţa problemelor care s-au acumulat timp de secole, de la cel de-al şaptelea Sinod Ecumenic, care ar trebui abordate de către întreaga Biserică.

trad. dan.camen.

sursa>

http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=7320

foto>

http://communio.stblogs.org/Bartholomew%20I.jpg

~~~+~~~

[Interviul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu are loc pe fondul recentei sale vizite oficiale în Patriarhia Rusă. Este interesant acest lucru, deoarece sunt destui rusi care cred in continuare ca Moscova (implicit Patriarhia Rusiei) este „Cea de-a treia Romă, iar cea de-a patra nu va mai exista” (a treia după după Roma şi Constantinopol), conform celebrelor cuvinte adresate de călugărul Filoftei din Pskov în scrisoarea-panegiric din 1510 marelui cneaz Vasile al III-lea: „Două Rome au căzut. A treia rezistă. Şi nu va mai exista o a patra. Niciuna nu va lua locul ţaratului nostru creştin!”. Ideea aceasta a fost sugerată mai ales în timpul domniei lui Ivan al III-lea, marele cneaz al Moscovei, care, căsătorindu-se cu împărăteasa Sofia Paleologhina, pretindea că  este moştenitorul de drept al Imperiului Bizantin. Un sinod pan-ortodox ar reglementa însă acum acest lucru. Argumentul prim pe care l-ar invoca ruşii ar fi acela că patriarhul ecumenic nu trebuie să devină un fel de papă al ortodocşilor (fiindcă deşi are aproape întreg teritoriul canonic sub dominaţie islamică, precum şi cei mai puţini creştini ortodocşi,  numai titulatura îl mai vădeşte a fi patriarh), iar în al doilea rând ar reaminti de starea prosperă pe care o are Patriarhia Rusă, fiind cea mai mare patriarhie ortodoxă în ceea ce priveşte teritoriul şi numărul de credincioşi. De asemenea, are cea mai bună colaborare biserică-stat, spre deosebire de Patriarhia Constantinopolitană, care aproape că nu are  niciun fel de colaborare cu guvernul turc, mai mult, acela îi şi pune numeroase piedici în recunoaşterea oficială în spaţiul turcesc.  Dacă mai pui la socoteală diaspora rusească,  care a avut până acum cele mai bune rezultate pe plan pastoral-misionar in lume, diferenţa este deja colosală.

Revenim însă la interviu. Ceea ce spune patriarhul Bartolomeu că se afla pe agenda Sfantului si Marelui Sinod nu cred ca reprezintă cele mai importante lucruri, mai ales cand speri că ceea ce se va discuta şi hotărî acolo „va avea cel mai mare impact asupra Ortodoxiei”.  Mai mult, ceea ce pretinde patriarhul Bartolomeu ca ortodocsii cunosc deja care sunt cele zece puncte de pe agenda viitorului Sinod este pura fictiune, nimeni nu stie pana acum ce contine acea ordine de zi, decat numai el probabil. Parca e ca la Grupul Bilderberg… Iarasi, nu cred ca as dori un Sinod Pan-Ortodox sub conducerea Patriarhului Bartolomeu. Pur si simplu pentru ca este prea ecumenist, si nu va avea credibilitate în fata traditionalistilor. Va risca, cel mai probabil, ca multi ortodocsi sa conteste anumite deciziile luate acolo. Intr-un fel avem un oarecare simtamant (oarecare suspiciune) ca nu se vor respecta intocmai  canoanele ortodoxe, cat timp el este presedintele sinodului. In plus, un Sinod Pan-Ortodox este  iscat de catre invataturile unui ereziarh, dand prilej sinodalilor sa apere credinta si sa expuna lumii invataturile cele adevarate… De acolo se nasc si dogmele, nu din „politichia bisericeasca”. Ce-o sa faca, o sa supuna la vot daca mai trebuie postit asa cum se facea in vechime, sau nu? Niciodata un Sinod Pan-Ortodox nu a fost convocat cu atata meticulozitate de dinainte, sau acesta e reunit doar pentru a face un fel de agiornamento in Biserica, pentru ca aceasta sa poata raspunde „duhului timpului in care traim”. Tocmai aceste elemente imi dau nesiguranta aceea cum ca viitorul Sinod Pan-Ortodox anuntat poate nu va fi Sfant si Mare. Poate ca tocmai aceasta meticulozitate de dinainte vadeste faptul ca se incearca oficializarea de noi „dogme” care sa pecetluiasca definitiv inspre rau soarta Bisericii Ortodoxe. Acestui agiornamento pan-ortodox i-as raspunde cu cuvintele aproximative ale unui papa [sic!], care zicea ca „Biserica nu are nevoie de reformisti, ci de sfinti, care sa schimbe faţa Bisericii” – dan.camen. ]

foto>

http://www.aoiusa.org/blog/wp-content/uploads/2009/07/Bart_Kirill.jpg

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe iunie 3, 2010 în articole, ecclesia, Ecumenicie, teologie, Vesti

 

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri la „Patriarhul Bartolomeu este dispus să convoace anticipat Sinodul Pan-Ortodox

  1. .De ce? de ce? de ce?.....

    august 1, 2012 at 2:54 pm

    „Am decis sa…”,este expresia lansata de patriarhul ecumenic al Constantinopolului,cu un oarecare prilej.Ma intreb”oare o persoana poate vorbi in numele comunitatii”? cum de altfel pun intrebarea” poate un ierarh al BISERICII ORTODOXE sa „vorbeasca in numele intregi BISERICI ORTODOXE? Mai inainte de a spune:”Am decis…”s-a consultat cu ARHIEREII ORTODOCSI”? Daca DA sa stim si noi…asa dupa cum se spune intr-o scriere a lui Caragiale….Daca NU atunci pe Sanctitatea SA patriarhul Constantinopolului sa-l declaram INFAIBIL,asa cum au facut Romano-Catolicii cu episcopul Romei.Daca a fost imputernicit de comunitate,”musai sa stim si noi cei care formam marea majoritate a BISERICII”.Oare nu suntem intrebatii la alegerea PASTORULUI,daca cel ce are „a fi uns in treapta de pastor,este VREDNIC?”.Nicu.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: