RSS

Papa isi cere iertare, promitand sa ia masuri impotriva abuzurilor

12 Iun

Papa Benedict a cerut iertare vineri, 11 iunie, victimelor abuzate de clericii sai si a promis ca o sa faca “tot posibilul” astfel incat preotii catolici sa nu mai violeze sau sa molesteze copii din nou.

Angajamentul Papei a fost similar celorlalte facute anterior acestei zile, dar a fost rostit intr-un mod foarte simbolic la o messa in piata Sf. Petru din Vatican, in fata a aprox. 15.000 de preoti invesmantati in alb, marcand totodata prin aceasta si incheierea “Anului Sfintei Preotii” – an marcat de aparitia in presa a sute de abuzuri impotriva minorilor savarsite de clericii catolici in mai multe tari ale lumii, precum si de lipsa de reactie a Vaticanului in ceea ce priveste eradicarea pedofiliei din sanul clerului.

Este pentru prima data cand papa Benedict a vorbit despre acest scandal tocmai din basilica Sf. Petru din Vatican, centrul Bisericii Catolice.

El a spus ca diavolul s-a ascuns tot timpul in spatele acestui scandal: “era de asteptat ca aceasta noua stralucire a preotimii sa nu fie pe placul “dusmanului”, si ar fi preferat mai degraba s-o vada disparand, astfel incat Dumnezeu sa fie alungat in cele din urma din lume” a zis papa in omilia sa in aplauzele a mii de preoti adunati.

“Asa s-a intamplat ca tocmai in acest an de bucurie pentru sacramentul preotiei, pacatele clericilor sa iasa la lumina, in special abuzurile asupra minorilor”.

“Si noi, in mod insistent, cerem iertare de la Domnul si de la persoanele abuzate, promitand in acelasi  timp ca vom face tot posibilul ca sa fim siguri ca astfel de abuzuri nu se vor mai intampla niciodata” – a spus el.

A mai spus ca in ceea ce priveste admiterea barbatilor la preotie si formarea lor ca si clerici “vom face tot ce putem pentru a evalua autenticitatea vocatiei lor si vom depune tot efortul sa-i insotim pe preoti de-a lungul calatoriei lor, astfel incat Dumnezeu sa-i protejeze si sa-i vegheze in situatiile dificile si in mijlocul pericolelor vietii”.

Comentariile sale de acum sunt similare cu cele raportate de Vatican in cursul reuniunii sale private pe care a avut-o cu victimele abuzurilor din Malta, in aprilie, in care pontiful a plans in timp ce auzea cum povesteau victimele clericilor ceea ce li s-a intamplat.

Benedict a facut comentarii similare si luna trecuta, in drum spre Portugalia, in care a recunoscut ca “pacatele din interiorul Bisericii” sunt responsabile de acest scandal si nu mass-media sau cineva anume din afara Bisericii Catolice. De asemenea, papa a cerut iertare de la victime si in scrisoarea lui din martie, adresata credinciosilor catolici irlandezi.

Ca atare, comentariile de vineri au fost de fapt recunoasterea publica a pacatelor preotilor catolici, cererea de iertare adresata victimelor abuzate si lui Dumnezeu, si angajarea ca va lua masuri in acest sens – toate sintetizate intr-o singura omilie adresata in mod direct preotilor sositi in Roma din toate colturile lumii ca sa sprijine pe pontif si insasi preotia in mijlocul scandalului iscat.

Grupurile de victime abuzate care sperau pentru o mea culpa papala si pentru planuri de actiune clare si ferme in vederea protejarii copiilor nu au fost satisfacute.

“O promisiune este in mod nominal mai de folos decat o scuza. Dar promisiunile sunt adesea usor de facut, greu de tinut si incalcate de multe ori, daca nu exista nicio supraveghere sau sanctiuni” – a spus Barbara Blaine, presedintele grupului american al victimelor abuzate SNAP – Survivors Network of those Abused by Priests (Reteaua Urmasilor ai celor Abuzati de Preoti).

Ea a spus ca punctul crucial al problemei a ramas “puterea aproape nelimitata” a episcopilor si o structura si cultura bisericeasca care le permite “sa nu dea socoteala nimanui”. Ea a mai spus ca episcopii au permis preotilor vinovati sa ramana in oficiul sacerdotal timp de zeci de ani.

Un alt grup, BishopAccountability.org, a spus ca remarcile pontifului nu au fost decat o dezamagire si o oportunitate risipita de indreptare a lucrurilor, si ca el a promis doar ceva de natura interna: alegerea mai buna a viitorilor preoti.

In general, criticii nu au fost usurati de raspunsul Papei dat victimelor abuzate de clericii catolici: “Papa ar fi trebuit sa anunte ca nu mai tolereaza deloc pe preotii care abuzeaza in orice fel, asigurand pe credinciosi ca aceia vor fi eliminati direct din preotie” a spus Peter Isely din partea SNAP pentru Reuters. “Aceasta este un lucru mult mai important decat a-ti arata acum remuscarile”.

Propria imagine a lui Benedict a fost patata de acest scandal, cand a iesit la iveala intamplarea petrecuta pe cand era arhiepiscop de Munich in anii 1980, cand a aprobat tratarea unui preot suspectat de pedofilie, permitandu-i insa sa-si reia activitatea pastorala in timp ce se trata. Preotul in cauza, Peter Hullermann, a fost pedepsit mai tarziu cu suspendarea din preotie pentru molestarea unui baiat.

Benedict a spus ca scandalul a demonstrat nevoia de purificarea a Bisericii. “Daca anul Sfintei preotii ar fi fost o preamarire a performantei noastre personale ca oameni, ar fi fost distrus de catre aceste evenimente” – a spus el, “dar pentru noi, ceea ce s-a intamplat a fost intocmai contrariul: am crescut in recunostinta pentru darul lui Dumnezeu”.

Un preot spaniol care a participat la messa de vineri, Pr. Davide Torrijus, a concluzionat: “Cu totii am suferit in timpul Anului Sfintei Preotii din cauza scandalului. A fost bine ca papa a aratat de asemenea si aspectele pozitive – recunostinta [inaintea Domnului] pentru darul [preotiei]”.

*

Cu toate ca era dispus sa faca unele concesii la multele critici primite, papa Benedict a respins apelurile unora din Biserica Catolica de a se elimina regula celibatului pentru preoti. Unul dintre ele a venit luna trecuta chiar de la episcopul Paul Iby de Eisenstadt Austria [?! – de unde e si cardinalul Schonborn – n.m.]. Unii comentatori au sustinut ca interdicitia preotilor de a se casatori descurajeaza multi barbati cu aplecari normale sexuale sa adere la preotie.

Joi, la o priveghere in aer liber, papa a comparat celibatul cu casatoria dintre heterosexuali, pe care el a numit-o “temelia culturii crestine”. El a spus ca abstinenta sexuala “este posibila prin harul lui Dumnezeu… care ne cere sa ne autodepasim” . “Ar fi un scandal [sa nu mai existe celibatul – n.m.], poate numai intr-o lume in care Dumnezeu nu este prezent”.

trad. dan.camen.

sursa principala>

http://news.yahoo.com/s/ap/20100611/ap_on_re_eu/eu_vatican_priests

foto>

http://www.daylife.com/photo/0gU9etm1a66Tx?q=pope+15000

~~~+~~~

Papa sustine celibatul in randul preotilor catolici. In aceasta joi, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca una dintre caracteristicile esentiale ale preotiei este celibatul, in mijlocul unui val de ingrijorare care sustine ca aceasta cerinta a contribuit la valul de scandaluri sexuale care a zguduit Biserica Catolica. Papa a spus ca „celibatul este un act de credinta si fidelitate” in fata lui Dumnezeu si un mod de a reflecta pe Pamant puritatea vietii de apoi. „Intelegerea celibatului a fost deseori obstructionata de scandalurile provenite din greselile si pacatele noastre”, a adaugat Suveranul Pontif facand o referire indirecta la numeroasele cazuri de pedofilie descoperite in ultimele luni in randul preotilor, scrie AFP.

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe Iunie 12, 2010 în articole, citadela, diverse

 

Etichete: , , , , ,

Un răspuns la „Papa isi cere iertare, promitand sa ia masuri impotriva abuzurilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: