[Crucea de la Tihuta este acum cea mai mare din tara, fiind cu doi metri mai inalta decat Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman (Busteni). Ca o adevarata cruce, aceasta leaga pe verticala Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului de Mitropolia Ardealului, iar pe orizontala Moldova de Transilvania – dan.camen.]
Crucea de la Tihuta a fost sfintita
Bistriteanul/ 25 iulie
Cateva sute de credinciosi au participat duminica la slujba de sfintire a Crucii de la Tihuta. Monumentul a fost sfintit de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Dupa slujba de sfintire, s-a taiat panglica si apoi, la poalele monumentului, a fost ingropat un hrisov in care au fost amintite persoanele implicate in realizarea crucii, printre care presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu, precum si deputatul PD-L, Ioan Oltean.
„Initiativa a apartinut IPS Mitropolit si Arhiepiscop al Clujului, Bartolomeu Anania, care a considerat ca realizarea unui monument reprezentativ la limita estica a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si implicit la granita Ardealului reprezinta o prioritate nu doar pentru zona si judet, ci si pentru cele doua zone multa vreme despartite” – se arata in hrisovul ingropat la poalele monumentului.
In cuvantul sau, IPS Bartolomeu Anania, le-a multumit de mai multe ori celor care au realizat acest monument: „Acest monument este simbolul credintei localnicilor acestei zone, care a fost bantuita, in istorie, de foarte multe necazuri. De aceea, imi revine sarcina ca sa multumesc din toata inima, in numele lui Dumnezeu celor care s-au ostenit efectiv si in primul rand Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a alocat bani pentru o lucrare pretentioasa” – a spus IPS Bartolomeu Anania.
Proiectul Crucii de la Tihuta a inceput in anul 2006, anul trecut incepand lucrarile propriu-zise ale crucii. Crucea de la Piatra Fantanele a costat 300.000 de euro, banii fiind alocati de la Consiliul Judetean. Crucea este fixata pe un postament inalt de sase metri si are 15 tone greutate, inaltime 30 de metri si brate de 13 metri.
Augustin Danci
sursa>
http://www.citynews.ro/bistrita-nasaud/eveniment-29/crucea-de-la-tihuta-a-fost-sfintita-foto-88796/
foto>
http://www.bistriteanul.ro/articol.php?id=1279109159793
~~~+~~~
Cruce-gigant de 300.000 de euro, în Pasul Tihuţa
Evz.ro/ 25 iulie
O cruce uriaşă din metal de peste 30 de metri înălţime, care a costat 300.000 de euro, construită în Pasul Tihuţa, va fi inaugurată şi sfinţită astăzi (duminica – 25 iulie a.c./ n.m.).
Crucea măsoară 31 de metri înălţime, dintre care 25 de metri structura metalică şi şase metri platforma de beton, şi cântăreşte 16 tone.
Monumentul este realizat din cinci tronsoane metalice sudate, braţele având o deschidere de 15 metri, şi este fixat pe o platformă de 12×12 metri, înconjurată de două terase circulare pentru vizitatori, relatează Agerpres.
Crucea situată la o o altitudine de peste 1.100 de metri va fi vizibilă şi pe timpul nopţii datorită sistemului de iluminat instalat.
Construită integral din bani publici
Costurile acestei lucrări s-au ridicat la 1.346.906 lei, adică peste 310.000 de euro, şi au fost suportate în totalitate de bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Lucrările au început în cursul anului 2009, ambele licitaţii organizate pentru realizarea structurii de beton şi a construcţiei metalice fiind câştigate de firma Comlorela din Beclean.
Crucea a fost construită în apropierea Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Piatra Fântânele.
Slujba de sfinţire a crucii monumentale va avea loc astăzi, începând cu ora 17:00, şi va fi oficiată de Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului. La eveniment va participa şi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania.
Crucea din Pasul Tihuţa se află în Munţii Bârgăului, la limita dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, zona fiind intens vizitată de turişti.
sura>
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cruce-gigant-de-300000-de-euro-in-pasul-tihuta-901498.html
foto>
http://www.bistriteanul.ro/articol.php?id=1276157054409
~~~+~~~
Fotografii (Citynews.ro)
sasu adrian
septembrie 10, 2010 at 2:40 am
proiectul a inceput cu adevarat in 2004, eram soldat pe vremea aceea si ma mandresc cu faptul ca eu impreuna cu cativa colegi de armata am fost primii care ”au inceput”ridicarea acestei Cruci! Mai exact,locul pe care este asezata acum Crucea, imperfect ca forma, plin de brazi si alti arbori,a fost curatat si indreptat de noi! Nu am fost de mult in acea zona pentru ca sunt plecat de ceva timp din tara si ma surprinde faptul k abia dupa 6 ani s-a reusit finalizarea acestui monument!Ma bucur si inca o data sunt foarte mandru ca,pe undeva, am si eu o oarecare contributie la ridicarea celei mai mari cruci din romania la ora actuala! DOAMNE AJUTA!!!!
george
aprilie 5, 2011 at 8:51 pm
E un monument foarte frumos care va ramane peste veacuri si va vorbi generatiilor viitoare despre spiritul crestin care trebuie sa ne caracterizeze.
Felicitari ctitorilor si sponsorilor !