RSS

Romanii si stiinta: ne tragem sau nu din maimute?…

31 iul.

Un sondaj realizat anul trecut *(în perioada iulie – septembrie 2009) „pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani, la nivel naţional, folosindu-se metoda interviului faţă în faţă pe baza unui chestionar structurat”, avand titlul „Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării”, mai pe scurt „Romanii si stiinta”, fiind coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu pentru a se afla procentul de „analfabetizare stiintifica” in randul populatiei, a scos la iveala si cateva lucruri interesante privind modul in care poporul percepe relatia dintre religie si stiinta. Acest sondaj a fost prezentat publicului de ziarul Gandul pe 30 iulie de d-l Dan Radu (de ce asa de tarziu nu stiu sa va spun, dar cred ca poate are legatura cu ultimele actiuni ale A.S.U.R. impotriva B.O.R.), iar concluzia autorilor studiului a fost ca poporul roman este analfabet stiintific. Sa fie aceasta si din cauza ca romanii inca mai cred, intr-un procent majoritar, in Dumnezeu si ca Biserica Ortodoxa Romana ramane institutia cea mai credibila din Stat, deoarece se cunosc foarte bine desele divergenete care apar intre religie si stiinta?

Lasand la o parte incultura stiintifica (cat are in comun cultura cu stiinta si experimentele stiintifice) si gradul ridicat de superstitiozitate (ce are  in comun vrajitoria si babismele cu religia) pe care multi dintre romani il au, studiul a revelat si latura spirituala a romanilor: „patru din cinci români cred în miracole, în timp ce doi din trei români consideră că Biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune„. De asemenea, 95% dintre cei care au raspuns au declarat că cred în Dumnezeu, 52% cred în iad, 73% cred în Rai, 84% cred în păcat, 63% în viaţa de apoi şi 88% în puterea rugăciunii. In ceea ce priveste relatia religie-stiinta, rezultatele studiului au aratat „tendinţa poporului roman de a crede mai degrabă în religie decât în ştiinţă” (de parca poti crede, asa cum o faci in religie, si in stiinta, sau asta se si incearca??), acestea fiind prezentate mai jos:

Uneori, ceea ce spune Biserica este greşit – 36% s-au situat în dezacord total, iar 25% în dezacord, faţă de 23% în acord şi 10% acord total;

Ne bazăm prea mult pe ştiinţă şi nu destul pe credinţă – 9% dezacord total, 24% dezacord, 35% acord, 24% acord total;

Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă – 7% dezacord total, 6% dezacord, 29% acord, 48% acord total;

Există oameni posedaţi de diavol – 16% dezacord total, 10% dezacord, 24% acord, 32% acord total;

Ştiinţa greşeşte când contrazice scrierile sfinte – 9% dezacord total, 20% dezacord, 27% acord, 28% acord total.

Ce m-a frapat pe mine a fost insa o intrebare din chestionarul la care, chipurile, doar „unul din 100 de romani a raspuns corect”, „d.p.d.v. stiintific”, si care cuprindea, in total, 13 intrebari. A 8-a intrebare a fost pusa acolo tendentios si suna cam asa: „Fiinţele umane, aşa cum le ştim noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale?”. Intrebarea asa cum era construita (vezi descrierea dintre virgule) te facea sa raspunzi ca un ateu, de aici poate si procentul rezultat ca doar 36% dintre cei care au raspuns la sondaj cred ca oamenii nu au evoluat din animale, iar restul ca da, acesta fiind de fapt si singurul procentaj nefavorabil religiei din sondaj in relatia cu stiinta. Raspunsul era pentru ei, asadar, d.p.d.v. stiintific, „adevarat”. Deci se incerca ideologizarea, printr-un sondaj bazat „stiintific”, a populatiei, astfel ca daca ziceai ca este fals, avand constiinta religioasa, erai considerat un prost de catre ei, un analfabet, pentru ca, chipurile, s-ar fi dovedit stiintific ca omul se trage din animale. Ceea ce e fals, acestea fiind decat simple supozitii si pareri personale gresite ale unor oameni de stiinta care au fost atei. Astfel ca acest sondaj n-a mai fost deloc stiintific, pentru ca nu poti totusi spune ca alfabetizezi stiintific un popor pe baza unor adevaruri relative sau incerte sau chiar nedovedite stiintific. Plus ca acest lucru nu este recunoscut in mod unanim pe plan mondial. Faptul ca descoperi un schelet de acum cateva mii de ani sau observi, pe baza unor argumente „rationale”, niste similitudini intre membrele unui animal si cele ale omului inseamna, d.p.d.v. stiintific, mai nimic. N-ati vazut la televizior ca de fiecare data cand oamenii de stiinta gasesc un schelet sau un animal preistoric se entuziasmeaza copilareste, precum Geoana la alegeri, si spun ca au gasit „veriga lipsa” care face legatura intre om si maimuta. E penibil, inseamna ca toate celalalte verigi lipsa de dinainte erau niste minciuni, ceea ce nu este exclus! A fi om de stiinta in zilele noastre aproape ca inseamna sa fi ateu, iar a spune ca vrei sa alfabetizezi stiintific un popor religios inseamna, printre cuvinte, a spune ca vrei sa-l secularizezi, sa-l transformi intr-un popor ateu. Atunci a cui a fost initiativa aceasta? De ce se incearca sa se umble la constiinta religioasa a poporului? Ce-a determinat redactia Gandul sa gireze un astfel de sondaj?

Daca toate celalate 12 intrebari  din chestionarul amintit au la baza cat de cat un fundament stiintific, o cercetare stiintifica si obiectiva anterioara dovedita si recunoscuta pe plan mondial, aceasta intrebare cu tragerea omului din animale este pusa acolo pur si simplu tendentios, ceea ce spune multe despre obiectivitatea acestui sondaj si intentiile care au stat la baza efectuarii lui, iar apoi a mediatizarii lui in societate.

dan.camen.


 
6 comentarii

Scris de pe iulie 31, 2010 în articole, citadela, diverse

 

Etichete: , , , , , , , , ,

6 răspunsuri la „Romanii si stiinta: ne tragem sau nu din maimute?…

  1. Alina-Marinela Borodi

    iulie 31, 2010 at 4:51 pm

    Ieri seara ,30.07.2010 la realitatea tv-Andrei Gheorghe si Dan Diaconescu si cel de la vacanta mare-care vrea sa si faca partid,discutau pe marginea acestui subiect-vreau sa spun ca reactia domnului Andrei Gheorghe, m a dezamagit!de fapt,toti acesti asa zisi „intelectuali”-care se cred cineva,si cred ca pot manevra pe oricine,si se cred fini psihologi si sunt mandri de ceea ce sunt-NU ma vor impresiona Niciodata!pt ca,oricat de intelectuali ar fi,le lipseste Lumina Lui Hristos ! sunt atat de orbi,atat de surzi si atat de impietriti la inima,incat nu pot decat sa i compatimesc…Asadar,vroiam sa spun ca m am simtit jinita-desii NU avea rost sa ma simt asa-dar atitudinea acestui domn asa-zis intelectual:Andrei Gheorghe,mi a demonstrat DIN NOU-ca a afirma ca esti crestin,si CREZI in Iisus Hristos,ca Acesta este Fiul Dumnezeului Celui Viu-este:rusinos,este blamabil,este nepotrivit,este ceva stupid,sau ca tu-om simplu,care Crezi in Dumnezeu,poti fi etichetat ca retardat mintal !!! Atunci unde este asa-zisa democratie,daca a CREDE in Dumnezeu,este interzisa???-de fapt,INCA nu e interzisa,dar-vazand modul de gandire si exprimarea batjocoritoare a acestor domni intelectuali la adresa credinciosilor,e ca si cum-ce fac acestia?-„hai sa marginalizam toti credinciosii”,cred ca asa-ne vor intimida,sau ce ?…NU uitati,domnilor intelectuali-dar fara intelect-ca sunt credinciosi care ar fi in stare sa si dea viata pt CREZUL lor-nu inteleg cum pot avea atata nerusinare,acesti „indivizi”,sa vorbeasca asa,in bataie de joc! eu accept orice ocari-Iisus Hristos,a spus,avertizandu i pe cei ce vor CREDE in EL,ca vor fi dus in sinagogi,in tribunale si batuti,ocariti si jigniti,tratati in ultimul hal si omorati,din cauza CREZULUI lor-insa Adevarul trebuie marturisit ! : pt ca DEGEABA,domnul Andrei Gheorghe crede in povesti cu maimute,si NU vrea sa creada in existenta Celui ce l a trimis in lumea asta,totusi EL EXISTA ! si,atunci cand IL va vedea,pe tronul slavei Sale-va fi prea tarziu…atunci EL ii va intreba pe toti cei ce se cred aici,azi,mari intelectuali „de ce nu ai crezut in Mine?” pt ca,poti avea totul,daca Nu L ai cunoscut pe Singurul Adevarat,Cel ce spune despre Sine ” Eu sunt Cel ce sunt !”- toate sunt goana dupa vant,si desertaciune,i…

     
    • dan.camen.

      iulie 31, 2010 at 6:56 pm

      Ai dreptate Alina. Sa-ti ajute Dumnezeu ca sa primesti la sfarsit cununa biruintei!… Si o vei primi daca vei rabda pentru El in viata aceasta si-L vei marturisi lumii.
      Doamne, ajuta!

      dan.camen.

       
    • dan

      august 5, 2010 at 4:06 pm

      E trist intr-adevar. Dar totusi de unde si pana unde dl. Andrei Gheorghe este un intelectual …. ???? Dumneavoastra vedeti un intelectual in el ?! Este un om simplu care are niste probleme ….. omenesti cu ….drogurile .

       
  2. Alina-Marinela Borodi

    iulie 31, 2010 at 10:07 pm

    Să dea Domnul şi cât mai mulţi să Biruim ! pt că,de aceasta e nevoie în ziua de azi: de curaj şi mărturisire,şi,cine ştie ce vremuri vom prinde-poate va fi nevoie de mărturisire până la moarte,întocmai lui Ştefan ! Domnul să ne întărească!

    Doamne Ajută !

     
  3. deicide

    august 2, 2010 at 10:59 pm

    Din pacate, dragele mele, la un volum al esantionului (sample size) de 1161 din populatia Romaniei (population size) de 22 milioane de locuitori gasim o eroare de +-2,88% in 95% dintre cazuri. Asa ca rezultatele sunt pe aproape. Nu ne trebuie ASUR pe post de tap ispasitor.

    Acesta este nivelul. Obiectiv.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: