RSS

Misterul Manuscriselor de la Marea Moartă, rezolvat?

03 Aug

Ziare.com/ 1 august 2010

Recenta decodificare a unui text de pe un pocal vechi de peste 2000 de ani, excavarea unor tuneluri antice în Ierusalim şi alte indicii arheologice ar putea ajuta la rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere biblice

Noi indicii arheologice arată că Manuscrisele de la Marea Moartă, care includ unele dintre cele mai vechi texte biblice cunoscute, ar reprezenta vestigii textuale ascunse în timpul războaielor şi ar putea fi chiar parte din „marea comoară din Templul din Ierusalim”, unde era păstrat Chivotul legământului, menţionat în Biblie că ar conţine tăbliţele de lut pe care sunt scrise cele 10 porunci.

O parte din artefacte datează din anul 70 d.Hr.

Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descoperite cu peste 60 de ani în urmă, în peşterile din apropierea oraşului antic Qumran, din Israel. S-a stabilit că pergamentele au fost scrise de membrii unei secte evreieşti numită Essenes, care a ocupat Qumranul între secolele I î.Hr. şi I d.Hr.

Însă noile cercetări sugerează că multe dintre Manuscrisele de la Marea Moartă îşi au originea în altă parte şi au fost scrise de mai multe grupuri de evrei, unele datând din anul 70 d.Hr, din perioada asediului roman împotriva Ierusalimului, când a fost distrus şi legendarul Templu. „Evreii au scris Manuscrisele, dar se pare că nu a fost un grup anume. Poate fi vorba de mai multe grupuri”, spune arheologul Robert Cargill, în documentarul „Scrierea Manuscriselor de la Marea Moartă”, ce urmează a fi difuzat de postul National Geographic Channel marţea aceasta.

În 1953, arheologul francez Roland de Vaux a condus o echipă internaţională de cercetători, care să studieze nişte pergamente descoperite de păstorii beduini în 1947. De Vaux a stabilit că autorii pergamentelor au locuit în Qumran, deoarece 11 dintre acestea au fost găsite în peşterile din vecinătatea acestui oraş antic.

Descoperirile recente ale arheologului Yuval Peleg, care cercetează zona Qumran de 16 ani, conţin noţiuni provocatoare cu privire la autorii Manuscriselor de la Marea Moartă. Artefactele descoperite de echipa lui Peleg în timpul excavărilor de la Qumran sugerează că aici a funcţionat o fabrică antică de ceramică.

Posibilii autori – preoţi ai Ierusalimului autoexilaţi

Arheologii au mai descoperit şi decriptat recent o frază inscripţionată pe un pocal vechi de 2000 de ani. Cuvintele „Dumnezeul meu, m-am întors”, înscrise pe marginile cupei, sunt criptate într-un cod similar celui folosit în Manuscrisele de la Marea Moartă. Pentru unii experţi, acest lucru arată că liderii religioşi din Ierusalim au autorizat scrierea a cel puţin unei părţi din pergamente. Astfel se conturează teoria conform căreia membrii sectei Essenes erau, de fapt, preoţi ai Templului din Ierusalim care s-au autoexilat după ce regii Ierusalimului au început să-şi asume şi rolul de Mari Preoţi. De asemenea, se pare că unele pergamente nu au fost scrise la Qumran, ci au fost aduse aici de la Templu, pentru a fi păstrate în siguranţă, după cum afirmă arheologul Robert Cargill. „Noile dovezi schimbă dramatic percepţia anterioară cu privire la Manuscrisele de la Marea Moartă, dacă ne gândim la faptul că acestea ar putea fi scrise de preoţi”, explică Robert Cargill. „Chivotul legământului este pierdut. Nu vom găsi niciodată Arca lui Noe sau Sfântul Graal. Dar se poate să ne aflăm în posesia documentelor de la Templul din Ierusalim. Ar putea fi vorba chiar de marea comoară a Templului”, conchide Cargill.

sursa [rom]>

http://www.gandul.info//magazin/misterul-manuscriselor-de-la-marea-moarta-rezolvat-6750755

source [eng]>

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/07/100727-who-wrote-dead-sea-scrolls-bible-science-tv/

 
Un comentariu

Scris de pe August 3, 2010 în articole, diverse, religie, spiritualitate, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , ,

Un răspuns la „Misterul Manuscriselor de la Marea Moartă, rezolvat?

  1. ileana

    Februarie 23, 2016 at 6:57 pm

    Foarte interesant, multumim.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: