RSS

Parohia romaneasca „Sfanta Maria” din Gatineau (Canada) a cumpărat o biserică catolică

07 aug.

Biserica Ortodoxă Română a cumpărat

o biserică catolică din Canada

Gandul/ 6 august

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America şi Canada a cumpărat biserica Saint-Jean-Bosco din localitatea Gatineau (Canada), cu suma de 350.000 de dolari, potrivit cotidianului Le Droit. Eparhiile ortodoxe din străinătate au mai cumpărat şi alte biserici, ba chiar şi o gară, pe care au transformat-o în lăcaş de cult.

Achiziţia bisericii Saint-Jean-Bosco s-a făcut prin intermediul Bisericii Sfânta Maria de la Gatineau, scrie Mediafax. Fosta biserică catolică Saint-Jean-Bosco de la Gatineau, în Quebec, era închiriată de parohia românească încă din ianuarie pentru oficierea slujbelor şi atrăgea în jur de 75 de persoane zilnic. Biserica fusese vândută în urmă cu câţiva ani omului de afaceri Marcellin Chaumont. Preşedintele consiliului parohiei Sfânta Maria, Viorel Hudema, a anunţat că a cumpărat clădirea bisericii şi subsolul, pentru suma de 350.000 de dolari, în timp ce casele parohiale vor rămâne în proprietatea lui Chaumont. Edificiul este prima biserică română de la Gatineau şi din regiune, unde trăiesc circa 10.000 de români.

Biserici scoase la vânzare la mica publicitate

„Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, există situaţii şi în Europa în care au fost primite biserici de la Biserica Romano-Catolică. Acestea sunt biserici care nu mai au credincioşi, iar conducătorii cultului ajung la o soluţie de acest fel. Bisericile sunt apoi transformate şi amenajate în stil ortodox”, a declarat pentru Gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR. „În Statele Unite ale Americii, continuă el, există multe anunţuri la mica publicitate prin care sunt scoase la vânzare biserici. Dar episcopiile româneşti nu cumpără doar biserici. Biserica Ortodoxă Română de la Nurnberg a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a fost amenajată în clădirea unei foste gări şi pictată de artişti români. Este superbă, în plus acolo se desfăşoară acţiuni cu o puternică dimensiune socială”, spune purtătorul de cuvânt al BOR.

Raluca ION

sursa>

http://www.gandul.info/news/biserica-ortodoxa-romana-a-cumparat-o-biserica-catolica-din-canada-6796930

~~~+~~~

„Astfel biserica Sfanta MARIA devine nu numai prima biserica ortodoxa romana din Gatineau, ci si prima biserica ORTODOXA din OUTAOUAIS (Canada/ n.m.).

Duminica, 8 august, se vor trage clopotele pentru prima data la Sfanta Liturghie, iar la sfarsit va avea loc o slujba speciala de Te Deum (de multumire catre Dumnezeu).”

Pr. Paroh Teofil Arsene

Site-ul Parohiei> AICI

Articolul din Le Droit [fra.]> AICI

~~~+~~~

Procesul verbal al Adunarii Parohiale Generale a Bisericii Sfanta Maria din Gatineau, QC, din7 februarie 2010

[… sau cum arata, in mod sintetizat, viata unei parohii romanesti din diaspora americana si canadiana, care uneori este mai vie decat multe dintre parohiile romanesti… – dan.camen.]

Potrivit statutului Arhiepiscopiei, duminica 7 februarie 2010, dupa Sfanta Liturghie, a avut loc ADUNAREA PAROHIALA GENERALA in sesiune ordinara la parohia noastra. In randurile de mai jos puteti citi procesul verbal al acestei adunari:

Conform statului Arhiepiscopie Ortodoxe Romane din cele doua Americi,  sedinta a inceput prin numirea unui secretar de sedinta, ales in unaminitate in persoana domnului Iulian Amohnoaie.

In debutul Adunarii parintele paroh a prezentat cateva date statistice aferente anului 2009. Astfel, in privinta serviciilor religioase in anul 2009 au fost 7 botezuri, in crestere cu 230% fata de anul 2008, iar numarul familiilor care platesc membria anuala a crescut in anul 2009 cu 12% – la sfarsitul anului 2009, fiind inregistrati 36 de membri cotizanti.

Retinem, de asemenea, o implicare deosebita  a membrilor cu ocazia hramului bisericii in septembrie 2009 precum si prezenta PS Ioan Casian la sarbatoarea parohiei noastre.

Dintre activitatile educative desfasurate de catre parohia noastra in anul 2009 amintim: Pescuitul la copca, Serbarea de martisor si cea de Paste, Programul artistic prezentat la hramul bisericii si Serbarea de Craciun.

Activitatile sociale ale parohiei noastre au fost desfasurate impreuna  cu Fundatia Carpatina astfel:  petrecerea de Saint-Valentin, vanzarea garaj din mai 2009, cele doua picnicuri din iulie si august 2009, precum si sarbatoarea recoltei din noiembrie 2009.

Punctul a doilea pe ordinea de zi a sedintei a fost prezentarea rezultatelor financiare aferente anului calendaristic 2009 urmat de prezentarea unei prognoze privind bugetul aferent anului 2010.

  • In anul calendaristic 2009 au fost inregistrate venituri de $ 40.700 (mare parte reprezentand donatiile, urmate de vanzari de lumanari, membrie, etc.) si cheltuieli de $ 21.800 (chirii, salarii, obiecte bisericesti, lumanari, deplasari-conferinte, etc.) rezultand un beneficiu net de $ 18.900, plasat intr-un cont de economii cu scop constructie/cumparare biserica.
  • In privinta resultatelor financiare pentru anul 2010 s-a avut in vedere veniturile si cheltuielile aferente anului precedent precum si altele noi. Astfel, la capitolul venituri sunt prognozate: venituri din membrie, din programul de stewardship, servicii religioase, donatii diverse si din activitatile desfasurate in parteneriat cu Fundatia Carpatina, iar la capitolul cheltuiei: actele premergatoare cumpararii bisericii, ipoteca si asigurarea bisericii, costurile de intretinere, reparatii, deplasari, salariul preotului etc.

Venituri :

  • Cuantumul membriei pentru anul 2010 a ramas neschimbat fata de anul 2009 astfel: 100$ / famile respectiv 50$ /  familie monoparentala, celibatar sau vaduv. Reamintim ca la data prezentei Adunari Generale, februarie 2010, biserica numara deja 25 familii (membri) ce si-au platit contributia anuala.
  • Alt venit posibil provine din serviciile religioase oferite de catre parohia noastra, respectiv taxa pentru botez in cuantum de 50$ pentru membri sau 150$ pentru cei care nu sunt membri si taxa pentru casatorie 150$ pentru membri sau 250$ pentru cei care nu sunt membrii.
  • Programul „iconomi ai bisericii” (stewardship), prin promisiunile ferme facute de catre membrii parohiei, faciliteaza obtinerea unui venit lunar de 3.635$, venit ce permite acestei biserici sa isi continue misiunea sa.
  • Un alt venit posibil il reprezinta donatiile diverse, donatiile ctitorie, respectiv contributiile banesti ce adauga valoare cladirii si bisericii noastre.  Un ultim venit avut in vedere in suma de 500$ lunar provine in urma incheierii unui contract de inchiriere a salii comunitare (subsol cladire) catre Fundatia Carpatina din Gatineau.

Cheltuieli :

  • Cheltuilile luate in calcul sunt in suma de maxim 4.000$ lunar incepand cu luna aprilie 2010 – respectiv ipoteca plus asigurarile lunare, cheltuieli de intretinere ale  bisericii, salariul oferit parintelui paroh si alte cheltuile diverse.
  • Intre primul trimestru al anului 2010 sunt avute in vedere chetuielile aferente cumparari bisericii – respective plata arpanteur, plata evaluator banca, plata arhitect, plata notar, diverse reparatii interioare, etc. Reamintim ca notarul a propus pastrarea diviziunii proprietatii de „tip condo”. Banca de asemenea a solicitat prezentarea unei garantii (releve de cont) in valoare de de 87.500$ reprezentand 25% din valoarea de vanzare a cladirii. De asemenea in acesta perioada vor fi obtinute toate avizele necesare din partea primariei orasului pentru construirea zidului separator intre cele doua proprietati de catre vanzator si se va repara acoperisul cladirii tot de catre acesta.
  • Incepand cu a II-a jumatate a anului trebuiesc prevazute cheltielile pentru separarea sistemului electric si energetic a bisericii precum si anumite cheltuieli neprevazute.

Au fost prezentate activitatile sociale si cultural-educative si au fost stabilite responsabilitatile aferente anului 2010 astfel:

  • Hramului parohiei – responsabil: Pr. Teofil Arsene
  • Organizarea unor seri de discutii laice si duhovnicesti – responsabil: Pr. Teofil Arsene
  • Organizarea unor activitati sportive si divertisment (ski) la Mont Edelweiss – responsabil: Viorel Hudema
  • Organizarea unei minibiblioteci a bisericii – responsabil: Cristian Oprisanu
  • Organizarea unor activitati de divertisment (zile de nastere) – responsabil: Valerian  Tibu
  • Organizarea unor activitati manuale (arta culinara romaneasca) – responsabil: Ruxandra Tibu
  • Organizarea scolii de duminica – responsabil: Gianina Negraia
  • Organizarea activitatii „vente garage” – responsabil: Rodica Repciuc
  • Picnic vara 2010 – responsabil: Mariana Hudema
  • Organizarea unei echipe de sport (fotbal) – responsabil: Pr. Teofil Arsene
  • Posibila organizare a unei tabere de vara pentru copii – responsabil: Ruxandra Tibu
  • Strategia de comunicare si promovare a bisericii – responsabili Pr. Teofil Arsene si Doina Tibu

Ultimul punct al ordinii de zi a fost cel al  alegerilor pentru Comitetului Asociatiei Doamnelor al parohiei noastre. Au fost propuse, votate si validate  pentru Comitetul anului 2010 urmatoarele persoane:

  • presedinte : Doina Tibu
  • vicepresedinte : Amelia Grobnic
  • secretar: Mihaela Amohnoaie
  • casier : Paula Arsene
  • purtator de cuvant si responsabil comunicare : Ruxandra Tibu

Au fost adresate multumiri tuturor membrilor membrilor parohiei pentru activitatile desfasurate in anul 2009 si pentru implicarea in masura timpului disponibil in succesul acestei misiunii ortodoxe din aceasta regiune francofona a capitalei federale canadiene.

sursa>

http://www.sfantamaria.ca/content/view/207/1/

 
4 comentarii

Scris de pe august 7, 2010 în articole, diverse, Ecumenicie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , ,

4 răspunsuri la „Parohia romaneasca „Sfanta Maria” din Gatineau (Canada) a cumpărat o biserică catolică

  1. PR.GRIGORE

    septembrie 20, 2010 at 3:03 pm

    FELICITARI ! DUMNEZEU SA VA AJUTE TOTDEAUNA.

     
  2. Pr. Stan

    februarie 16, 2011 at 10:02 am

    Dumnezeu să vă întărească pașii spre rezolvarea tuturor obstacolelor.Să încercați dacă puteti sa stranget ceva bani si prin contracte de sponsorizare dar si din impozitul pe venit al fiecarui angajat . asta daca se poate .Aici in Romania asta incercam de ceva timp.Pt mai multe informatii ma puteti contacta pe stan_constantin2009@yahoo.com . Spor la treaba.

     
  3. bianca

    aprilie 11, 2011 at 8:12 am

    SARUMANA ,,,,,CAUT ACEST NUME PE GOOGLE TEOFIL ARSENIE SI AS DORI SA-I MULTUMESC DIN TOT SUFLETUL PENTRU AJUTORUL OFERIT DIN SUFLET ,SPECIFICIND (UN MIC AJUTOR PENTRU BIANCA )PENTRU MINEAFOST UN MARE AJUTOR ,SI MIA-SI DORI SA POT MULTUMI ACESTUI OM MINUNAT DAR NU STIU EXACT UNDE IL POT GASI DOAR AM PUTUT AFLA NUMELE ,NUMAI DUMNEZEU IL CUNOASTE DAR AS DORI SA-L CUNOSC .DACA ACEST MESAJ VAAJUNGE LA ACEL OM MAS BUCURA SI AS AVEA O INPACARE IN SUFLETUL MEU .CU MULT RESPECT CATRE TEOFIL ARSENIE CARE MIA OFERIT UN AJUTOR DE BANI DONATI IN CONT …..SARUMANA SI DOAMNEAJUTA Velichea Bianca
    bianca va roaga din suflet
    http://sustin.ro/bianca-velichea/

     
  4. danadalia76

    septembrie 13, 2014 at 7:36 pm

    este infiorator si scarbos ce se intampla in canada. cum este posibil ca asa zisele biserici din canada toate rata ca si bisericile catolice. dar cum este posibil ca BOR sa cumpere o biserica catolica??????? ce sa faca cu ea???? ESTE O SPURCACIUNE SI O URATENIE DE NEIMAGINAT. DRACU SALASLUIESTE IN VOI.

     

Lasă un comentariu