RSS

Religia – materie opţională în şcolile din Republica Moldova

04 sept.

Ziarul Lumina/ 2 septembrie 2010

Elevii din Republica Moldova, de la clasa I până la a IX-a, vor studia, începând din această toamnă, materia OPŢIONALĂ Religie. Într-o ţară în care mersul la biserică, rostirea rugăciunilor, botezul copiilor, înmormântarea celor care părăsesc această lume, dar şi simplul semn al crucii au fost interzise cu desăvârşire şi chiar pedepsite timp de zeci de ani, Religia este aşteptată cu încredere.

Deşi elevii vor frecventa aceste ore doar la cererea părinţilor, conducerile şcolilor cred că nu vor exista foarte multe cazuri în care adulţii să refuze accesul celor mici la Religie. „Se va preda pe baza unei cereri semnate de părinte şi de copil, dar părinţii din toată Republica Moldova au cerut ca această materie să fie predată, aşa că nu cred că vom avea probleme”, spune Octavian Cojocaru, directorul Liceului „Vasile Lupu” din satul Susleni, raionul Orhei, Republica Moldova.

Practic, părinţii care vor dori ca micuţii lor să frecventeze cursul opţional de religie vor depune cereri în acest sens la şcoală. Clasele se vor forma în funcţie de numărul de cereri. Potrivit ministrului educaţiei din Republica Moldova, cursul se va numi Religia şi va fi predat o oră pe săptămână de către profesori sau preoţi licenţiaţi în teologie.

„Noi, după 1990, nu am avut un om care să predea, nu am avut ghiduri după care să ne orientăm şi nici nu au fost insistenţe foarte mari ale părinţilor”, a spus Octavian Cojocaru.[…]

Adriana Mihalcea

Mai mult> AICI

~~~+~~~

[Se pare că iniţiativa fostului şef al securităţii basarabene Valeriu Pasat de la începutul anului 2010 la care în scurt timp a aderat şi Mitropolitul Vladimir al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove împreună cu sinodul lui, pentru introducerea în şcolile din Republica Moldova a materiei OBLIGATORIE „Bazele Ortodoxiei”, a eşuat pentru moment.

Această decizie guvernamentală vine pe fondul acestei presiuni politico-bisericeşti crescânde, mai ales în urma mişcării de amploare din data de 8 mai a.c., când zeci de mii de basarabeni s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Chişinău pentru a spune un „DA” ferm organizării referendumului naţional pentru introducerea „Bazelor Ortodoxiei” ca obiect obligatoriu în curriculumul naţional de învăţământ din Republica Moldova.

Alăturarea de mai apoi a omului politic Valeriu Pasat lângă Mitropolitul Vladimir pe mai multe panouri publicitare din Chişinău, în vederea susţinerii acestui demers, a produs nedumerire în rândul ortodocşilor şi a dat puternice conotaţii politice iniţiativei întreprinse, mai ales în urma „declaraţiei membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova”, care considerau justă şi binevenită recent-făcuta afirmaţie a lui Pasat „privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă„. Mulţi au catalogat manevra ca fiind venită de la Moscova; ultima încercare de influenţă rusească într-o republică din ce în ce mai europeană. Rămâne însă de văzut cine are asul în mânecă…- dan.camen.]


 
3 comentarii

Scris de pe septembrie 4, 2010 în articole, citadela, diverse, ecclesia, religie, Vesti

 

Etichete: , , ,

3 răspunsuri la „Religia – materie opţională în şcolile din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: