RSS

Statuia lui Lenin retopită şi folosită pentru statuia unui episcop greco-catolic

04 Sep

Risu.org.ua /30 August 2010

La o recentă şedinţă a Consiliului Local al oraşului Uzhorod (Ucraina) din 27 august a.c., s-a hotărât transmiterea cu titlu gratuit a statuii lui Lenin, care era aplasată în piaţa Narodna, către parohia Mukachevo, ce aparţine de Biserica Greco-Catolică Ucrainiană (UGCC).

Conform portalului de ştiri ucrainian Viza.uz.ua, monumentul va deservi ca material pentru realizarea statuii episcopului Andrei Bachynskyi şi va fi amplasată în piaţa Episcopului Andrei de lângă Catedrala UGCC din Uzhhorod.

Nu este pentru prima dată când materialul preluat din statuile închinate fostului dictator soviet au deservit realizării monumentelor cu caracter religios. Un exemplu în acest sens îl reprezintă şi statuia din bronz a lui Lenin folosită la ridicarea monumentului “Mama Ucraină” şi la cel intitulat “Maica Domnului – Oranta” (Închinătoarea) din oraşul Sambir. Iniţiativa a aparţinut primarului oraşului, Mykhailo Kit, care s-a legat de prilejul împlinirii pe 28 august a.c. a 769 de ani de la prima atestare documentară a urbei pe care o conduce. Monumentul “Mama Ucraină” a fost deja dezvelit în piaţa Rynok de lângă primăria oraşului Sambir. Conform portalului Zaxid.net, costul ridicării acestui monument a fost de 1 milion de UAH (1 Hryvna ucrainiană = 0.42 RON), iar cheltuielile au fost acoperite din donaţii strânse. Noul monument a fost înălţat exact pe locul unde statuia lui Lenin a fost odată amplasată, folosindu-se pentru cea nouă de la aceea până şi vechea fundaţie.


sursa>

http://risu.org.ua/en/index/all_news/state/church_state_relations/37671/

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Septembrie 4, 2010 în articole, citadela, diverse, Vesti

 

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: