RSS

Comunicatul de la finalul întâlnirii Comisiei Mixte pentru Dialog Teologic de la Viena

02 oct.

[Acest comunicat a fost postat online prima data de greco-catolicii din Romania pe site-ul lor oficial, in data de 28 septembrie, preluandu-l de la Episcopul Unit de Cluj-Gherla, care a facut chiar un  jurnal online al intalnirii; apoi, la ceva timp dupa acestia, l-a postat in limba engleza si Patriarhia Ecumenica de Constantinopol. Pentru simpla informare oficiala a celor interesati de acest subiect ma asteptam sa faca la fel si Patriarhia Romana pe Basilica, pentru ca, iata, si catolicii  s-au trezit acum deja din amorteala. Nu s-a intamplat insa acest lucru. Este, deci, un comunicat pur formal si in-formal, care face referire la modul general asupra a ceea ce s-a intamplat la Viena, adica… nimic notabil. Acesta este si motivul pentru care am considerat sa-l postez tocmai acum, nadajduind ca o sa apara in curand si comentariul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, condus de Cardinalul Kurt Koch, despre care autorii acestui articol fac referire – dan.camen.]

~~~+~~~

Radio Vaticana/ 30 septembrie 2010

Catolici şi ortodocşi încredinţează importantul obiectiv al unităţii creştinilor rugăciunilor credincioşilor. Se citeşte în comunicatul final al celei de-a XII-a întâlniri a Comisiei Mixte pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă desfăşurată la Viena în Austria de la 20 la 27 septembrie. Au fost prezenţi 23 de membrii catolici, între care PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj Gherla şi au fost reprezentate toate bisericile ortodoxe, cu excepţia Patriarhatului Bulgariei.

Până în prezent, comunicatul nu a fost făcut cunoscut de L’Osservatore Romano, oficiosul Sfântului Scaun. Potrivit unor surse bine informate, comunicatul va fi publicat curând însoţit de un comentariul din partea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.

Reproducem aici, comunicatul final al întâlnirii de la Viena în traducerea realizată după originalul englez, pusă la dispoziţie de Biroul de Presa al Episcopiei de Cluj-Gherla.

COMISIA INTERNAŢIONALĂ MIXTĂ PENTRU DIALOGUL TEOLOGIC DINTRE BISERICA BISERICA ROMANO-CATOLICĂ ŞI BISERICA ORTODOXĂ,

A 12-A SESIUNE PLENARĂ,

Viena, Austria, 20-27 septembrie 2010

COMUNICAT


A XII-a Întâlnire a Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică, a avut loc la Viena, în Austria, un oraş cu o lungă istorie şi un pod între Orient şi Occident, cu o bogată viaţă ecumenică. Această întâlnire desfăşurată în spirit fratern şi de generozitate, a fost găzduită de către Arhidiecaza Romano-Catolică de Viena, în perioada 20-27 septembrie 2010, în casa construită în amintirea Cardinalului König, Kardinal König Haus.

Au fost prezenţi douăzeci şi trei de membri ai delegaţiei catolice şi alţi câţiva nu au putut participa la această întâlnire. Bisericile Ortodoxe au fost reprezentate în majoritatea lor, cu excepţia Patriarhatului Bulgariei. Astfel au fost prezenţi reprezentanţi ai Patriarhatului Ecumenic, Patriarhatului de Alexandria, Patriarhatului de Antiohia, Patriarhatului de Ierusalim, Patriarhatului Moscovei, Patriarhatului Serbiei, Patriarhatului României, Patriarhatului Georgiei, Bisericii din Cipru, Bisericii din Grecia, Bisericii din Polonia, Bisericii din Albania şi ai Bisericii din Cehia şi Slovacia.

Comisia şi-a desfăşurat lucrările sub coordonarea celor doi co-preşedinţi, Arhiepiscopul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Mitropolitul Ioannis de Pergamon, reprezentantul Patriarhatului Ecumenic, asistaţi fiind de către doi co-secretari, Mitropolitul Gennadios de Sassima şi Preotul Andrea Palmieri.

La sesiunea de deschidere a lucrărilor plenare, miercuri, 22 septembrie, Comisia Mixtă de Dialog Internaţional a fost salutată cu căldură de către gazda acestei întâlniri, Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei şi de către Mitropolitul Mihail al Austriei şi Ungariei din partea Patriarhatului Ecumenic şi din partea tuturor Bisericilor Ortodoxe prezente în Austria. Ambele personalităţi, luând cuvântul, au subliniat importanţa faptului că această întâlnire are loc în Viena, metropolă care ocupă un loc particular în istoria întregului creştinism. În aceeaşi seară a fost oferită o recepţie de către Primarul Vienei, Dr. Michael Häupl, la sediul frumoasei clădiri a Primăriei din Viena. Co-preşedinţii au citit invitaţia la rugăciune pentru întâlnirile acestei Comisii, adresată de către Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia audienţei generale de miercuri, 22 septembrie, din Piaţa San Pietro şi au citit un mesaj către participanţi din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Din partea celor doi co-preşedinţi ai Comisiei Mixte, a fost trimisă o scrisoare către fostul Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Cardinalul Walter Kasper, exprimând recunoştinţa şi aprecierea pentru serviciul şi contribuţia semnificativă adusă dialogului dintre cele două Biserici creştine.

Joi, 23 septembrie, membrii Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria s-au întâlnit cu membrii Comisiei Mixte la Kardinal König Haus. Sâmbătă, 25 septembrie, membrii Comisiei Catolice au celebrat Sfânta Liturghie în Stephansdom din Viena, celebrare prezidată de către Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei, în prezenţa membrilor Comisiei Ortodoxe. În omilia sa, Cardinalul a spus că ”avem şi este necesar un primat în sens canonic, dar mai presus de toate, este un primat al carităţii. Toate dispoziţiile canonice din Biserică trebuie să slujească primatului iubirii (agape)”. După Celebrarea Liturgică a fost oferită o recepţie în Palatul Arhiepiscopal din Viena.

Duminică, 26 septembrie, Mitropolia Ortodoxă Greacă a Austriei a invitat membrii Comisiei Ortodoxe să celebreze Sfânta Liturghie în Catedrala Preasfintei Treimi. Celebrantul principal a fost Mitropolitul Ioannis de Pergamon, iar alături de el un sobor de arhierei ortodocşi. La celebrare au asistat membrii Comisiei Catolice şi comunitatea locală de credincioşi. După Sfânta Liturghie, adresându-se celor prezenţi, Mitropolitul Mihail al Austriei şi Ungariei, a transmis ”salutările din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu” şi a subliniat rolul şi contribuţia Mitropoliei Greceşti la istoria Vienei, prin eminentele sale personalităţi. De asemenea, s-a referit şi la ”strânsa colaborare dintre ortodocşi şi catolici în Austria şi în Viena în particular, exprimându-şi dorinţa ca rugăciunea Mântuitorului ”ca toţi să fie una” (In 17, 21), să devină o realitate în căutarea unităţii Bisericii Sale”.

Duminică după amiază, membrii Comisiei Mixte au făcut o vizită la Mănăstirea Cisterciană ”Heiligenkreuz” – ”Sfânta Cruce”, şi au participat la Slujba Vecerniei în această mănăstire. Apoi, spre seară, au vizitat Catedrala Ortodoxă Rusă cu hramul ”Sfântul Nicolae”.

În prima zi a întâlnirii, conform tradiţiei, membrii Comisiei Romano-Catolice şi membrii Comisiei Ortodoxe s-au întâlnit separat pentru a stabili coordonatele de lucru pentru zilele următoare. Comisia Ortodoxă a discutat, între alte aspecte, despre textul încă nefinalizat care a fost doar în parte analizat la a XI-a sesiune plenară la Paphos, în Cipru, în anul trecut. O altă parte din timp a fost petrecută discutând metodologia dialogului interconfesional.

Membrii Comisiei Catolice, în întâlnirea lor, au luat în considerare textul propus, căutând modalităţi concrete, specifice, pentru a îmbunătăţi textul şi de asemenea, au reflectat asupra unor probleme metodologice.

Aşa cum s-a decis în a X-a sesiune plenară, la Ravenna, 2007, Comisia studiază tema: ”Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericilor din primul mileniu”, pe baza unui text de lucru pregătit de către Comitetul Mixt de Coordonare, care s-a întâlnit la Aghios Nikolaos în Creta, Grecia, în 2008. În timpul întâlnirii de la Viena, Comisia a continuat să discute în detaliu, pe textul deja început în anul trecut, la sesiunea plenară desfăşurată la Paphos, în Cipru. În stadiul actual, Comisia discută acest text ca un document de lucru, care s-a decis că trebuie să fie revizuit ulterior. S-a decis de asemenea, să se formeze o sub-comisie, care să înceapă tratarea aspectelor teologice şi ecleziologice ale Primatului, în relaţie cu Sinodalitatea. Sub-comisia va înainta rezultatul muncii sale, către Comitetul Mixt de Coordonare care se va întâlni anul viitor.

În timpul desfăşurării lucrărilor sesiunilor plenare, membrii Comisiei Mixte de Dialog au primit vestea tristă a morţii Mons. Eleuterio Fortino, fost co-secretar al Comisiei Mixte de Dialog încă de la începutul ei. Monseniorul a trecut la Domnul după o lungă perioadă de boală, iar membrii Comisiei Mixte au făcut rugăciuni pentru odihna sufletului său.

Întâlnirea Comisiei Mixte a fost marcată de un spirit de fraternitate, încredere şi colaborare. Toţi membrii au apreciat în mod deosebit ospitalitatea generoasă a Bisericii gazdă şi au recomandat cu putere continuarea lucrărilor dialogului rugăciunilor credincioşilor.

Viena, Austria, 26 septembrie 2010
(Traduce
re după versiunea oficială în limba engleză)

sursa>

http://www.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=426426

 
Scrie un comentariu

Scris de pe octombrie 2, 2010 în articole, diverse, Ecumenisme, teologie

 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: