RSS

Patriarhul Chiril provoacă Biserica să „reseteze” minţile oamenilor

16 nov.

Interfax Religion/16 noiembrie 2010

Moscova – Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii a cerut credincioşilor să stabilească o consecventă şi eficientă misiune a Bisericii, care să producă o revoluţie în mintea poporului rus.

„Ceea ce se întâmplă acum în Biserică ar putea fi denumită „cea de-a doua încreştinare”. Această ţară cu o mie de ani de tradiţie creştină, care a dat naştere multor sfinţi şi a meritat numele de Sfânta Rusie, şi-a negat moştenirea istorică şi a ruinat tradiţia” – a declarat patriarhul marţi, în Moscova, la ceremonia de deschidere al celui de-al patrulea Congres Bisericesc al Misionarilor Eparhiali.

Potrivit lui, „o nouă generaţie a crescut pe ruinele spirituale ale Ortodoxiei” şi este imposibil astăzi „să-L predici pe Hristos apelând doar la tradiţie şi la memoria moştenită, ci trebuie făcute eforturi misionare specifice”.

El a subliniat că scopul Bisericii este de a face un impact asupra oamenilor; acest obiectiv fiind comparabil cu cel urmărit de către revoluţionari (în sensul opus); scopul este de a „restructura tradiţia ortodoxă”.

„Ce resurse uriaşe au fost cheltuite şi ce fel de organizare a fost instituită! Astăzi avem nevoie de o organizare chiar si mai puternică, cu un mai mare potenţial, curaj si sacrificiu”, a spus Patriarhul.

“În acelaşi timp, a continuat el, până şi un călugăr nu-şi doreşte să meargă la Ciukotka – şi e o persoană care a făcut un jurământ -; îi ceri să vină şi începi să-i vorbeşti, dar el face doar nazuri şi spune că nu există suficient oxigen în Ciukotka”… [poate fi si o aluzie la cazul caterisirii in 2008 a fostului episcop Diomid de Ciukotka – n.m.]

trad.dan.camen.

sursa>

http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=7912

foto>

http://blogs.reuters.com/faithworld/files/2009/02/kirill-1.jpg

 
3 comentarii

Scris de pe noiembrie 16, 2010 în articole, citadela, diverse, ecclesia

 

Etichete: , , , , , ,

3 răspunsuri la „Patriarhul Chiril provoacă Biserica să „reseteze” minţile oamenilor

 1. Cosmin

  noiembrie 16, 2010 at 9:16 pm

  Da,frumos.Nu as vrea sa sune precum vorbele lui Gica al lui Contra dar,eu cred ca noi romanii cel putin,trebuie sa fim foarte atenti la astfel de excese evlavioase ale Bisericii Rusiei(a-propos,sfinte sunt toate tarile ortodoxe,ptr ca toate au sfinti si mucenici,etc.).Genele vikinge isi gasesc foarte usor aplicatie in spatele unor astfel de actiuni misionare.Ceea ce zice Patriarhul Kirill are bataie mult mai lunga,ele depasind granitele Rusiei.Prietenii stiu de ce.Rusia nu s-a rupt de traditie(eu inteleg aici mostenirea bizantina a Bisericii Ortodoxe Universale) doar prin aparitia fenomenului bolsevic,ci in momentul aparitiei lui Petru cel Mare care,stim din istorie,ca a schimbat ptr totdeauna Biserica Rusiei.Sfintii Rusiei,eu nu pot sa cred ca dupa patimirile prin care au trecut si dupa ce s-au invrednicit cu atatea daruri de la Dumnezeu,sa fi fost adepti ai curentului panslavist care bantuie mintile multor slujitori ai lui Hristos(si nu ai Sfintei Rusii).Ca urmare,ma cam tem de ,,eforturile misionare”de care pomeneste Patriarhul Rusiei.Biserica Rusiei are multe faradelegi pe constiinta savarsite de fiii ei asupra celorlalti frati ortodocsi,crime si furturi,care in ceea ce priveste ultimele,sunt considerate a fi ,,posesiuni canonice”(vezi supararea Patriarhiei Moscovei atunci cand s-a reinfiintat Mitropolia Basarabiei,cand Patriarhul Teoctist a trebuit sa-i reaminteasca Patriarhului Alexei atunci,cum stau lucrurile,de fapt).Eu imi doresc o renastere duhovniceasca a rusilor si sa li se deschida ochii,odata ptr totdeauna.Aici,unde traiesc am cunostiinte din Rusia,oameni ca si noi romanii,cu probleme si intrebari duhovnicesti,pe care chiar nu ii intereseaza aspiratiile Patriarhiei Rusiei.Omul aflat in necazuri si care isi plange pacatele,numai de astfel de lucruri nu este interesat.Ma rog,sa nu sune a judecarea fratelui si sa nu fie nimic rau de la mine in ceea ce am scris.Chiar ma gandeam uneori, ce frumos ar fi ca toate natiunile ortodoxe sa se uneasca si sa formeze o coalitie care sa se opuna relelor ce vin peste noi din Occident.Dar faca-se voia Domnului!

   
  • dan.camen.

   noiembrie 16, 2010 at 11:29 pm

   Da, chiar acum cateva zile acelasi patriarh Chiril spunea ca religia nu este ideologie. Ma tem sa nu transforme misionarismul clerical intr-o noua doctrina ideologica…

   dan.camen.

    
 2. Viorel Rusu

  mai 18, 2015 at 2:53 pm

  Chiar dacă Patriarhul Moscovei Chiril a făcut o aluzie la caterisirea Episcopului Diomid de Ciukotka și Anadar, acest mare mărturisitor al lui Hristos s-a despărțit de Biserica Rusă conform Canonului 15, al Sinodului 1 și 2 la anul 6336 de la zidirea lumii (861 d. Hr.)ce s-a ținut la Constantinopol în Biserica Sfinților Apostoli, unde scrie la tâlcuire:
  Iar dacă întâi șezătorii cei numiți ar fi eretici, și eresul lor l-ar propovădui întru arătare, și supușii lor pentru aceasta se despart de ei, și mai înainte de Sinodiceasca judecată pentru eresul acela. Unii ca aceștia despărțindu-se de aceia nu numai nu se osândesc, ci și cinstea cea cuvenită, ca niște Dreptslăvitori, sunt vrednici. Că nu pricinuit schismă Bisericii cu osândirea aceasta, ci mai ales o au slobozit de schisma și sresul minciun0-episcopilor acelora.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: