RSS

Cum au ajuns creştinii ţinte în Egipt

05 ian.

Romania Libera/ 4 ianuarie 2011

Autorităţile egiptene au întărit măsurile de securitate în jurul bisericilor copte după ce în noaptea de Anul Nou 21 de credincioşi care ieşeau de la slujbă au fost ucişi într-un atac sinucigaş, iar alţi 100 au fost răniţi.

Este vorba de cel mai grav atac împotriva comunităţii copte din Egipt – 10% din populaţia de 80 milioane de oameni a ţării – dar nu este singurul. Bomba, formată din dinamită, cuie şi bile de rulment, a fost detonată dintr-o maşină la o jumătate de oră după miezul nopţii de Anul Nou la Biserica Sfinţilor din Alexandria.

Dacă, iniţial, guvernul de la Cairo a acuzat străini, probabil irakieni, ulterior a revenit şi a recunoscut că principalii suspecţi sunt islamişti radicali locali asociaţi cu Al Qaeda din Irak. De altfel Biserica Sfinţilor figurează pe o listă cu 50 de lăcaşuri de cult copte care sunt considerate ţinte de Al Qaeda şi care a fost publicată la începutul lunii decembrie. Potrivit cotidianului Al Masry Al Youm, şapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul, iar alte zece au fost eliberate după ce au fost interogate.

Sâmbătă şi duminică câteva mii de creştini egipteni au protestat la Cairo şi Alexandria. Manifestaţiile au degenerat în confruntări cu poliţia. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi au atacat maşina imamului Universităţii Al-Azhar, Ahmad Al-Tayeb, cel mai înalt cleric musulman din Egipt.

„Dacă s-ar fi întâmplat într-o moschee, guvernul ar fi făcut ceva”, au strigat credincioşii furioşi. „Dar asta ni se întâmplă în fiecare an şi în fiecare zi şi nimeni nu face nimic‘‘. 2010 a fost cel mai sângeros an în privinţa atacurilor anti-creştine din Egipt, care au început pe 6 ianuarie – Crăciunul copt – cu împuşcarea a nouă credincioşi care ieşeau de la slujbă în oraşul Nag Hammadi. În 2006, un islamist a intrat în aceeaşi Biserică a Sfinţilor din Alexandria şi a înjunghiat mai mulţi credincioşi. În Egipt, creştinii sunt consideraţi cetăţeni de rangul al doilea. Ei nu au acces la Universităţi sau la funcţii publice decât cu aprobarea autorităţilor, iar construcţia de biserici trebuie să fie aprobată de şeful statului. În noiembrie, sute de copţi s-au revoltat la Cairo, după ce poliţia a oprit cu brutalitate construcţia unei biserici.

Duminică, un grup de manifestanţi au intrat în forţă într-o moschee unde au rupt şi au aruncat pe jos mai multe cărţi. Imediat, au izbucnit confruntări între creştini şi musulmani care au fost însă oprite de poliţie. Ciocnirile au fost însă suficiente pentru a determina presa egipteană să evoce posibilitatea unui război civil între creştini şi musulmani.

Creştinii din Orientul Mijlociu au devenit o ţintă pentru Al Qaeda, care acuză Biserica Coptă că ţine ostatice două femei care au trecut la islam pentru a putea divorţa de soţii lor. Din acelaşi „motiv‘‘, în luna octombrie, militanţii Al Qaeda au ucis 67 de credincioşi într-o biserică din Bagdad.

CRISTIAN CAMPEANU

sursa>

http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/cum-au-ajuns-crestinii-tinte-in-egipt-211872.html

 
4 comentarii

Scris de pe ianuarie 5, 2011 în articole, citadela, diverse, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri la „Cum au ajuns creştinii ţinte în Egipt

 1. eu

  ianuarie 12, 2011 at 11:36 pm

  Locuiesc fix în Alexandria , Egipt
  Atât întreb DE CE EXAGERATI!!!

  În Alexandria NU a fost nicio DEMONSTRATŢIE!!, au fost doar în Cairo, şi aia mai mult din oameni plătiţi.
  Parte din cei ucişi în atentat erau musulmani!!!

  Atentatul este al Mossadului(de altfel au şi făcut aceste declaraţii publice în presa israeliană!!!) special cu acest scop, de invrajbire a crestinilor şi musulmanilor.
  Poate ca nu ati aflat incă (documentaţi-vă înainte de a scrie!) cel cu cuţitul era BOLNAV MINTAL!!!! Nici urmă de islamist …a fost doar plătit dobitocul!
  RUSINE PRESEI CA ESTE IN CAUTARE NUMAI DE SENZATIONAL şi pentru manipularea de doi lei pe care o promovează.

  ÎN EGIPT, CRESTINII AU MAI MULTE DREPTURI DECAT MUSULMANII!! Eu dacă mă duc acum la poliţie şi spun că vecinul mă perescută că sunt creştină, îl ARESTEAZĂ NUMAI DECÂT FARĂ NICI UN FEL DE DOVEZI!!!
  Moscheile NU sunt păzite, BISERICILE DA!! şi sunt în pază militarizată ca AMBASADELE!!!

  AR TREBUI SA LUATI EXEMPLU DE LA ALJAZIRAH: cel mai IMPARTIAL post de televiziune din câte există!!!

   
 2. eu

  ianuarie 12, 2011 at 11:53 pm

  PS: ALTĂ ABERAŢIE: „În Egipt, creştinii sunt consideraţi cetăţeni de rangul al doilea. Ei nu au acces la Universităţi sau la funcţii publice decât cu aprobarea autorităţilor, iar construcţia de biserici trebuie să fie aprobată de şeful statului.
  Creştinii nu au acces la Universităţi”
  Un vecin al meu e după tată grec şi după mamă egiptean şi are 30 de ani: el este INGINER, iar soţia lui, tot creştină este medic stomatolog şi are şi cabinet!!!(probabil pentru că e persecutată!!!)

  CUM oare au ajuns ei cu studiile astea??? Cu aprobare de la Mubarak??? Credeţi că Mubarak cu astea se ocupă???
  Nu iubiţi fraţi creştini, a depus la universitate un dosar, exact aşa CUM ESTE ŞI ÎN ROMÂNIA!!!! Desigur că dosarul a fost supus aprobării, ca peste tot!!!

  Ce vise pare anormal în a avea accceptul autorităţilor pentru construirea de biserici??? ÎN ROMANIA E LA FEL!!!! NU POTI FACE O BISERICA FARA ACCEPTUL AUTORITATILOR! Ce să înţeleg: că ne auto-discriminăm??? RIDICOL

  La fel şi cu funcţiile publice, ba în România e şi mai nasol, că acolo sunt o groază de comisii care te caută şi-n…. pardon de exprsesie!

  NU MAI MINŢITI FRAŢI CREŞTINI. E PĂCAT CAPITAL MINCIUNA! asta pentru că văd că site-ul e creştin!)

   
  • dan.camen.

   ianuarie 13, 2011 at 1:01 am

   Este un articol preluat dintr-un cotidian central, nu este o „minciuna” inventata. Am considerat ca autorul articolului este in cunostiinta de cauza. De altfel, si papa a condamnat atacurile, cerand statului egiptean protejarea comunitatii crestine de atacurile teroristilor, spunand ca crestinii sunt persecutati, si cred ca papa stie ce vorbeste… la fel zice si sarcozy, presedintele frantei, spunand ca exista un adevarat plan de „epurare” al crestinilor, facand referire stricta la atacul din egipt…

   dan.camen.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: