RSS

Explicatia Mitropoliei Banatului privind slujba de la Uzina de apa din Timisoara

14 ian.

Binecuvântarea Uzinei de apă din Timişoara

Mitropolia Banatului/ 11 ianuarie 2011

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului, în data de 6 ianuarie cu prilejul Praznicului Bobotezei, preotul Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial, a oficiat slujba de sfinţire a apei celei mici (Aghiasma mică) la Uzina de apă din Timişoara, binecuvântând apele, angajaţii şi clădirile respectivei unităţi.

Totodată, ca în fiecare an a adus cu sine şi Aghiasma mare sfinţită conform rânduielilor liturgice şi tipiconale în biserica Parohiei Timişoara Plopi, pe care a împărţit-o celor prezenţi, conform tradiţiei iniţiate de directorul Aguatim Timişoara, Dr. Ing. Ilie Vlaicu.

sursa>

http://www.mitropolia-banatului.ro/noutati.php?readmore=751

~~~+~~~

Leana: „exista o explicatie”…

1. Nu stiam ca preotul aduce aghiasma mare de la parohie la uzina de apa pentru angajati, ci invers, că angajatii, la fel ca si ceilalti crestini ortodocsi, vin la biserica pentru a lua aghiasma. Peste tot se intampla acest lucru, numai acolo e „pe invers”.

2. Tot „pe invers” mi se pare sa oficiezi slujba aghiasmei mici de Boboteaza, cand toti preotii fac atunci slujba Aghiasmei Mari, cum e  si normal, si sa oficiezi in aceiasi zi doua slujbe diferite de sfintire a apei.

3. De cand directorul de la Aquatim este „initiator de traditii” in Biserica Ortodoxa si de cand un preot asculta de acesta mai mult decat de Sfanta Traditie?

4. Daca se numeşte slujbă de „sfinţire” a apei, atunci e nonsens să spui în comunicat că defapt decat „binecuvintezi” apele, angajatii…

5. Sfintirile apelor de la Timisoara si Piatra Neamt depasesc cadrele individualului, si se resfrang public asupra tuturor localnicilor. Ori sfintirea sau binecuvantarea se ofera doar personal, celui care o cere de bunavoie, nu se da din oficiu si la toata lumea *(sfintire=consacrare, binecuvantare=a invoca harul peste cineva).

6. Ma bucur totusi ca Mitropolia Banatului a raspuns cu un comunicat, asa cum e el facut. Poate la anul mitropolitul Nicolae Corneanu o sa se gandeasca de doua ori dacă să mai dea binecuvantare pentru aceasta slujba, iar parintele Peres o sa se gandeasca de doua ori daca o sa mai savarseasca acolo… Aghiasma Mica de Boboteaza.

dan.camen.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe ianuarie 14, 2011 în articole, citadela, diverse, teologie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: