Realitatea.net/ 5 martie 2011
Dacă sunteţi creştini ortodocşi şi aveţi nevoie de bani, vă puteţi împrumuta la biserică. Mai exact, la Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor înfiinţată la Iaşi de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Primele împrumuturi, docamdată de maximum 5.000 de lei, şi cu o dobândă de doar 6% pe an, vor fi acordate de săptămâna viitoare. Ca să obţină un imprumut de la CAR-ul Mitropoliei, enoriaşul trebuie doar să completeze o cerere şi să îndeplinească două condiţii, să aibă un venit constant şi să fie creştin ortodox.
Preotul care coordonează instituţia este convins că vor avea multe cereri datorită dobânzii mici şi a încrederii de care se bucură biserica în rândul oamenilor. „Funcţionează ca o instituţie financiar non-bancară şi se pot înscrie în această asociaţie toţi clericii şi mirenii creştini-ortodocşi. La înscriere se plăteşte o taxă de înscriere de 35 de lei, în care sunt incluse formularele, iar cotizaţia lunară este de 30 de lei, la care se adaugă 2 lei pentru constituirea unui fond de ajutor„, a explicat preşedintele CAR al Clericilor şi Mirenilor.
Până acum s-au înscris doar 14 persoane, mireni si feţe bisericeşti, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii se arată şi ei interesaţi. „Este foarte bine, este foarte corect să facă Mitropolia aşa ceva. Dobânda de 6% este bună, pomana curată dom’le, şi ceea ce fac feţele bisericeşti nu poată să facă nimeni. Aş avea încredere în ei„, a spus un enoriaş.
La Iaşi a mai funcţionat în trecut o instituţie asemănătoare, dar mai marii Mitropoliei şi-au dat seama că tocmai feţele bisericeşti nu aveau acces uşor la împrumuturi. Astfel, cu 300.000 de lei, bani acordaţi de Mitropolie, au pus bazele noului CAR.
Tudor Florea
sursa>
http://www.realitatea.net/biserica-imprumuta-bani-credinciosilor-la-iasi_810733.html
foto>
http://www.mmb.ro/ro/stiri/inaugurarea_casei_de_ajutor_reciproc_a_clericilor_si_mirenilor_iasi.html
~~~+~~~
UPDATE
[Iata si reactia Patriarhiei, destul de incisiva. – dan.camen.]
CAR: Ajutor colegial, nu câştig financiar
Basilica.ro/ 9 martie 2011
Întrucât Statutul de organizare şi funcţionare al Caselor de Ajutor Reciproc de la eparhii a fost aprobat de către Sfântul Sinod în urmă cu câteva decenii, pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe sinodale va fi inclusă problema actualizării acestui statut.
Ca atare, este necesar ca toate eparhiile Patriarhiei Române să acţioneze în comuniune şi solidaritate, astfel încât să se exprime unitatea bisericească şi atunci când este necesară înnoirea unor prevederi din vechiul Statut.
Principiul funcţionării Caselor de Ajutor Reciproc este acela al ajutorării salariaţilor unei instituţii, iar nu obţinerea unui profit material.
Dacă Biserica doreşte să ajute populaţia săracă ea trebuie să o facă şi prin promovarea întrajutorării în interiorul ei, cu atât mai mult cu cât există foarte multe familii de preoţi sărace, în special în mediul rural, iar salariile personalului clerical şi neclerical sunt foarte modeste, întrucât sprijinul financiar primit de la bugetul de stat este foarte mic.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
sursa>
http://www.basilica.ro/ro/stiri/bcar_ajutor_colegial_nu_castig_financiarb_5124.html
calator_prin_ploaie
martie 8, 2011 at 7:25 pm
Biserica sa ofere bani cu camata? Oare nu biserica ne invata sa nu dam bani cu camata?
VINTILA CRISTIAN
ianuarie 8, 2012 at 9:08 pm
NU ESTE CAMATA. CAMATA ESTE ATUNCI CIND DAI BANI CU DOBINDA SI ATIT. AJUTORUL BANESC ( NU CAMATA ) PRESUPUNE ACORDAREA UNEI SUME PENTRU A OBTINE PROMISIUNEA DE AJUTOR RECIPROC (SPRIJIN FINANCIAR RECIPROC, SPRIJIN MORAL RECIPROC, SPRIJIN MATERIAL RECIPROC (NU NEAPARAT BANI)), PRESUPUNE DE ASEMENEA O TRANSPARENTA MAXIMA SI DE ASEMENEA ( F IMPORTANT) O ASOCIERE IN GESTIONAREA RESURSELOR ASOCIATIEI. NU ESTE CAMATA DEOARECE PROFITURILE (DE FAPT PLUSURILE MATERIALE), SE IMPART IN MOD TRANSPARENT SI NECONCURENTIAL. CU ALTE CUVINTE AJUTORUL FINANCIAR NU SE SUPUNE REGULII „CERERE – OFERTA”, „CEL MAI MARE PRET PRETABIL PE PIATA LA MOMENTUL OFERTEI” SAU „MARKETING DE OPORTUNITATE IN VEDEREA MAXIMIZARII PROFITULUI”. PRINCIPIUL MORAL FUNDAMENTAL CONSIDER CA ESTE GENEROZITATEA CRESTINA SI IN MOD FERM EXCLUDEREA LACOMIEI.
CU RESPECT,
CRISTIAN VINTILA
PS. M-AM INTREBAT ANII ACESTIA DE CE LUMEA MUSULMANA NU ARE ACEASTA CRIZA FINANCIARA. UNUL DINTRE RASPUNSURI PARE A FI „LIPSA LACOMIEI GENERALIZATE”.
IN LUMEA MUSULMANA EXISTA BANCI CARE NU PRACTICA DOBINDA (CAMATA). CUM INTELEG EU AR FI CEVA DE GENUL: BANCA SI CU MINE NE ASOCIEM LA O AFACERE CU DREPTURI SI OBLIGATII ASUMATE PROCENTUAL, LA PROFITURI SI PIERDERE. ADEVARATUL CISTIG, „PROFIT”, ESTE INCREDEREA, LINISTEA SUFLETEASCA SI MATERIALA, FERICIREA INTREGII FIINTE. TATAL MEU IMI SPUNEA LA SFIRSITUL SFATURILOR DE TOT FELUL PE CARE MI LE DADEA: ” FII INTELEPT COPILE”
IN NUMELE TATALUI, AL FIULUI SI AL SFINTULUI DUH AMIN.
rusu florin
februarie 28, 2012 at 8:17 pm
e chiar bine deoarece multi romani nusi permit sa se apropie de banci din cauza creditelor si a dobanzii prea mare doamne ajuta