RSS

Echitate prin compromis, sau compromisul echitatii?

19 mart.

In loc de motto:

„Acum am inceput să inţeleg;

aceasta este schimbarea dreptei Celui Preainalt”

(Ps. 76, 10)

Dupa alegerea IPS Andrei Andreicut la Cluj, ideea de „compromis” teritorial este din ce in ce mai des vehiculata in mediile jurnalistice. Tind sa cred si eu acum acest lucru. Practic s-a renuntat la ideea „hard” a unei confruntari directe intre IPS Andrei Andreicut si IPS Ioan Selejan, adica intre persoane, pentru ceva mai „soft”, diplomatic, de compromis teritorial. N-a fost, cum se credea, un „All in”, cum se spune la poker – iertati-mi indrazneala -, ci doar prima faza a acestui „compromis”.

Vizibil mahnit, in articolul intitulat „Şi Biserica face compromisuri!” (Evz.ro/ 19 martie 2011), Florian Bichir exclama: „Compromisul a fost făcut! Azi pare pace! Cu riscul de a-l supăra pe Patriarh, cred că axa ÎPS Teofan-ÎPS Andrei nu îi va fi de bun augur. Vom vedea dacă politica Prea Fericirii Sale de a-şi mulţumi contestatarii tradiţionali, în detrimentul vechilor şi oneştilor colaboratori, va da rezultate. Rămân până la capăt, cu toate dezamăgirile, un admirator al Patriarhului Daniel!”, iar un pic mai inainte spune ca alegerea IPS Andrei „Este şi, totuşi, nu este o surpriză”. De partea cealalta, tot in acelasi cotidian, in articolul „Andreicuţ, revanşa post-mortem a lui Anania” (Evz.ro/ 19 martie 2011), Mirela Corlatan arata motivatia acestui „compromis”: „[…] soluţia pentru care a optat Patriarhul a fost una de compromis: să nu desfiinţeze mitropolia de la Cluj, aşa cum şi-ar fi dorit apropiatul său, mitropolitul de la Sibiu, dar să echilibreze teritorial cele două mitropolii: Mitropolia de la Sibiu a rămas din 2005 doar cu două eparhii, în timp ce aceea de la Cluj a avut patru. Arhiepiscopia Albei a fost vizată pentru trecerea în subordinea Mitropoliei Sibiului, însă ÎPS Andrei, unul dintre apropiaţii lui Anania în ultimii ani, nu a agreat această idee. Prin urmare, s-a preferat alegerea sa la Cluj, ca mitropolit, iar locul său urmează să fie luat, se pare, de PS Ioan Sălăjan, actualmente episcop al Covasnei şi Harghitei. PS Ioan este şi acum subordonat al mitropolitului de la Sibiu şi nu se va împotrivi trecerii Arhiepiscopiei de Alba în subordinea Sibiului. Punând la socoteală şi eparhiile nou-înfiinţate sau în proiect, cele două mitropolii vor fi, în final, pe picior de egalitate, adică vor reprezenta câte jumătate din Ardeal”.

Lucrurile par plauzibile, iar ideea unui compromis al Patriarhului este, deci, foarte probabila, mai ales ca IPS Ioan Selejan nici macar nu a fost nominalizat in lupta pentru Cluj, iar victoria zdrobitoare a IPS Andrei nu mai lasa loc aproape de niciun dubiu in acest sens. Interesant la acest „compromis” este faptul ca Patriarhul a ales sa fie „ultimul servit”.

Ramane, deci, intrebarea: Alegerile pentru Alba Iulia vor aduce „Reintregirea”, macar pe jumatate, a Mitropoliei Ardealului?

dan.camen.

 
5 comentarii

Scris de pe martie 19, 2011 în articole, citadela, diverse, ecclesia, teologie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri la „Echitate prin compromis, sau compromisul echitatii?

  1. Despre Biserica Ortodoxa si impartirea administrativa-teritoriala.

    ianuarie 26, 2012 at 9:32 pm

    Dezbinare este lucru dorit de cel rau. Numai in unitate,vom invinge.Suntem frati si avem datoria sa ne iubim ca fratii,nu iubirea dintre fratii trupesti din ziua de azi. Frati sunt si aceia care impartasesc aceias credinta.Cand apare dezbinarea intre fratii de aceiasi credinta.se pare ca cel rau si-a bagat coada.Atentie.Nu prea cred ca este lucru curat.Dorinta dupa functii mai inalte face sa apara rautatea si invidia.Da-ti loc puterii lui DUMNEZEU,noi avem obligatia sa ne supunem la ceia ce ran- duieste STAPANUL.Daca unul are mai mult sa dea si celui ce are mai putin.Nu ne imbracam in acelas timp cu doua camasi sau mancam cu doua linguri.nici nu ne culcam in doua paturi,ci sa fim incredintati ca numai un singur loc de veci ne asteapta,si numai un DUMNEZEU ne va judeca.AVETI iarasi incredintarea ca numai dupa faptele noastre, se va da noua cele dupa dreptate.

     
  2. vasi

    februarie 6, 2012 at 8:24 am

    Jargonul de poker folosit in articol este cel putin lipsit de educatie. Abordarea problemei ca orice alt can-can politic este o lectie data inaltelor fete bisericesti.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: