RSS

Patriarhia Ierusalimului a închiriat terenuri statului israelian pentru următorii 140 de ani

31 mart.

Doxologia.ro / 31 martie 2011

Potrivit unui articol din cotidianul Haaretz, Patriarhia Ortodoxă Greacă a vândut săptămâna trecută dreptul de leasing la cele mai multe dintre terenurile sale din Ierusalim unui grup de investitori evrei. Acordul de 80 milioane de dolari pune capăt unor dezbateri furtunoase pe această temă, cel puțin pentru următorii 140 de ani.

Vânzarea include 85 de parcele localizate în cele mai scumpe zone ale Ierusalimului. Sute de proiecte au fost deja realizate pe aceste terenuri, inclusiv proiecte rezidentiale și comerciale. Proprietăţile includ Turnul Wolfson care se află lângă clădirea Knesset-ului, Parlamentul israelian, Muzeul Israelian, parcul Liberty Bell, Sinagoga Mare, staţii de tren, hoteluri, birouri si locuinte.

Theofil al III-lea, Patriarhul ortodox grec, a semnat acordul împreună cu consilierul său pentru problemele financiare.

Povestea merge înapoi până la fondarea statului Israel în 1947. Patriarhia, proprietarul istoric al terenului în cauză, a semnat un contract de leasing cu JNF (Jewish National Fund). Ţara nou născută avea nevoie de noi terenuri pentru a-și dezvolta noua capitală, dar Patriarhia a refuzat categoric să-şi vândă vreun teren, acceptând doar să îl închirieze.

În 1952 Patriarhia Ortodoxă Greacă a semnat acordul prin care a fost lăsată cu proprietatea formală a terenurilor, dar toate drepturile de a utiliza şi dezvolta acele terenuri au fost transferate printr-un contract de închiriere pe termen de 99 de ani către JNF, până în 2051. Condiţiile iniţiale au permis JNF să subînchirieze terenurile pentru dezvoltatorii imobiliari, care au construit pe proprietăţile Patriarhiei mii de case. Pentru a preveni o situaţie posibilă în care locuitorii şi alții care folosesc proprietăţile să fie puşi în situaţia de a negocia individual cu Patriarhia în viitor, statul israelian a desfăşurat negocieri secrete, de zeci de ani, în încercarea de a-l convinge pe fostul Patriarh Diodoros I să fie de acord să prelungească contractul de închiriere. Dar presiunile politice, în cea mai mare parte venite din partea grupurilor palestiniene, au împiedicat acest lucru până în momentul de față.

(Traducerea şi adaptarea: Petru Avram)

sursa>

http://www.doxologia.ro/ortodoxia-lume/patriarhia-ierusalimului-inchiriat-terenuri-statului-israelian-pentru-urmatorii-140

foto>

http://farm2.static.flickr.com/1273/1346240955_7611bfd22b_o.jpg

 
Un comentariu

Scris de pe martie 31, 2011 în articole, citadela, diverse, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns la „Patriarhia Ierusalimului a închiriat terenuri statului israelian pentru următorii 140 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: