RSS

Statele UE vor putea interzice cultivarea organismelor modificate genetic

06 Iul

Ziare.com / 5 iulie 2011

Statele membre UE au dreptul sa interzica sau sa restrictioneze cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), dupa o modificare a legislatiei in Parlamentul European.

Tarile membre vor putea argumenta aceste decizii folosindu-se de date legate de protectia mediului, au decis, marti, deputatii europeni cu 548 voturi „pentru”, 84 „impotriva” si 31 abtineri.

Actul normativ va fi transmis Consiliului UE pentru discutii suplimentare, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

„Sunt incantata ca Parlamentul a ajuns la un acord cu privire la un subiect asa de dificil precum OMG-urile, care de multi ani este o cauza de preocupare pentru cetateni. In cazul in care Consiliul reuseste sa adopte o pozitie comuna, acest acord echilibrat va oferi statelor membre si regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri, daca nu doresc acest lucru„, a spus raportoarea PE Corinne Lepage (ALDE, FR) in cadrul dezbaterilor.

In prezent, doua varietati de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon.

In momentul de fata, putine state membre UE cultiva aceste culturi in scop comercial, iar unele dintre ele (Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg) au aplicat interdictii in cadrul asa-numitei „clauze de salvgardare”, tinand cont de regulile existente, arata comunicatul PE.

sursa>

http://www.ziare.com/mediu/omg/statele-ue-vor-putea-interzice-cultivarea-organismelor-modificate-genetic-1105569

Anunțuri
 

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: