RSS

Assisi 2011: de la rugaciune la pelerinaj

22 oct.

Pe 27 octombrie a.c., la Assisi va avea loc, din initiativa Papei Benedict al XVI-lea, intalnirea liderilor religiosi din intreaga lume, ca o comemorare, la 25 de ani, a evenimentului istoric ecumenist desfasurat in „orasul Sf. Francisc” in 1986 – organizat de predecesorul sau, Papa Ioan Paul al II-lea, recent beatificat. Motto-ul „Zilei de reflectie, dialog si rugaciune pentru pace si dreptate in lume” din acest an va fi: „Pelerini ai adevarului, pelerini ai pacii”. Despre acest lucru spune mai detaliat cardinalul catolic Peter Kodwo Appiah Turkson, participant la manifestarea din 1986: „de data aceasta accentul va cadea pe pelerinaj si nu pe rugaciune. Din cate am inteles, din programul care se afla in curs de finalizare, rugaciunea, daca nu va fi scoasa in totalitate din program, atunci va fi minimala”. Rugaciunile vor fi de data aceasta individuale, „pentru a se evita riscurile de sincretism”. De asemenea, cautarea adevarului – tema propusa de papa – „este o condiţie prealabilă pentru a-l cunoaste mai bine unul pe celalalt, pentru depăşirea tuturor formelor de prejudecata şi de sincretism care ascund identitatea”.

Participantii, impreuna cu papa, vor pleca cu trenul din Gara Vaticana *(Roma) la ora 8 dimineata. Ajunsi la Assisi, in jurul orei 9.45, se vor deplasa la Basilica Santa Maria degli Angeli, unde va avea loc un serviciu comemorativ in cinstea manifestarii din 1986. Tot acolo, tema zilei va fi dezbatuta in profunzime, iar cativa lideri religiosi vor tine discursuri *(intre acestia si Patriarhul Ortodox Ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol; Arhiepiscopul anglican Rowan Williams de Canterbury; Secretarul General CEB, Olav Fykse Tveit; Secretarul General al Conferintei Internationale a Scolilor Islamice si reprezentantul Marelui Rabinat al Israelului, Rabinul David Rosen). Apoi, va fi luat un pranz simplu, care va fi urmat de un moment de reculegere si rugaciune individuala. Dupa aceea, toti delegatii prezenti vor efectua un pelerinaj la Basilica Sf. Francisc din Assisi „in liniste, meditatie si rugaciune”. Ultima parte a zilei este rezervata reinnoirii angajamentului solemn comun de pace. Delegatii se vor intoarce in Roma seara, in jurul orei 20.30.

Crestinatatea va fi reprezentata de 31 de delegatii. Vor mai fi reprezentanti ai organizatiilor internationale de iudaism, 5 lideri hindusi, 3 lideri jainisti, 1 lider zoroastrian, 1 lider baha’i, 67 lideri budisti, 48 lideri musulmani si 11 sefi de stat, inclusiv presedintele Republicii China. De asemenea, vor fi si reprezentanti ai confucianismului, ai shintoismului, ai taoismului, ai religiilor traditionale africane, precum si reprezentanti ai patru noi religii si patru atei *(marea noutate a intalnirii). In total, 50 de tari vor fi reprezentate, insumand 178 de figuri religioase. Din partea Patriarhiei Moscovei si a toata Rusia va participa mitropolitul Alexandru, ca reprezentant al Patriarhului Kirill, care va sustine si un discurs. Liderul religios tibetan Dalai Lama nu va participa la aceasta reuniune, insa isi va trimite un reprezentant.

Papa Benedict i-a transmis deja de pe 18 aprilie a.c. Patriarhului Daniel al Romaniei invitatia de a participa la aceasta manifestare, scrisoarea fiind publicata pe site-ul Basilica, in data de 19 mai. Se pare ca din pricina programului liturgic incarcat din perioada respectiva *(Intampinarea Capului Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul Romaniei; Sf. Cuv. Dimitrie Cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucurestilor; canonizarea mitropolitilor Andrei Saguna si Simion Stefan ai Transilvaniei si sedinta de toamna a Sfantului Sinod), Patriarhul Daniel nu va participa la manifestarea de la Assisi. Deocamdata nu se cunoaste nici care vor fi reprezentantii Patriarhiei Romane la acest eveniment ecumenist international.

dan.camen.


foto>

http://www.asianews.it/files/img/VATICANO_-_assisi_1986.jpg

http://images.travelpod.com/users/alanjgreenhalgh/16.1302196504.church-of-st-francis-in-assisi.jpg

 
7 comentarii

Scris de pe octombrie 22, 2011 în articole

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri la „Assisi 2011: de la rugaciune la pelerinaj

 1. andrei

  octombrie 28, 2011 at 9:41 am

  pur si simplu o prostie ! dc unire? o sa fie va dati seama si asta se cere sa fie o babiloneala in biserica nu vedeti masoni au creat babiloneala peste toate institutiile si statele ideologice crestine si nu numai mai au in gat doar biserica cum sa o atate si asta va desemna un foarte mare rau findca nu se poate face o slujba ecumenista fiecare are in sf liturghie de ex propriile sale traditi chiar daca sunt asemenatoare ele trebuie lasate asa cum lea dat Dzeu spre a vedea care este credinta cea dreapta si anume ortodoxia.vad ca deja numai este starea de odata dat fiind faptului ca numai avem ascetii pe plan social vor mai fi cu ajut bunului Dzeu dar acestia eu stau la convingerea ca se vor rari tot din pricina noastra ca nu dezvoltam oameni sfinti si nu ii populam cum zice parintele Arsenie Boca vreti sfinti? nastetii!

   
 2. andrei

  octombrie 28, 2011 at 9:58 am

  aaaaa da unire da dar in sfanta si dreapta credinta a noastra asta da poi cum zice la Sf liturghie pt pacea a toata lumea pt bunastarea sfintelor lui Dzeu bisericii si pt UNIREA TUTUROR DAR IN SFANTA NOASTRA CREDINTA asta dadar nu sa fie o babiloneala aia nmai e o liturgie este un spectacol asa zis mediatic

   
 3. george

  octombrie 28, 2011 at 9:52 pm

  auziti si voi – vor participa si 4 atei – pai astia in cine cred?
  asta chiar ca este ghiveci – pai asa ii place lui Necuratu’ si astia ii fac pe plac in frunte cu Papa…
  offf, unde s-a ajuns!!!

   
 4. Ica

  noiembrie 4, 2011 at 4:10 pm

  Stati trogloditilor ca nu e vorba de nici o liturghie…la urma urmei daca priviti fara ochelari fundamentalisti veti observa ca e mai degraba un moment ce vrea sa ii protejeze pe crestini in tarile pagane unde sunt persecutati, si sa reduca din spasmele musulmanilor radicali care au ajns in europa. Rugaciunea a fost particulara, deci nu e vorba de sincretism cum spune si articolul.
  Cat priveste ateii, eu cred ca e vorba de agnostici….un grup pe care Papa vrea sa-l sensibilizeze spre apele credintei.
  Asa ca nu mai sariti cu parul, cititi cu luare aminte….iar placa cu masonii e rasuflata; masoni peste tot, draci peste tot, pericole peste tot…hai mai lasati-o balta si aveti un pic de incredere in Dumnezeu!

   
 5. Camelia

  noiembrie 30, 2011 at 9:42 pm

  Doar sangele mucenicilor poate spala caderea arhiereilor Ortodocsi!!! :(( Insa, daca nu isi indeplinesc sarcinile cu deplina frica de Dumnezeu si constiinta Ortodoxa, ei nu au decat sa zboare din ierarhie, ca unii ce sunt pastori falsi.

   
 6. Cornelia

  decembrie 18, 2011 at 7:45 pm

  Nici eu nu sunt de acord cu asta… E o mascarada intreaga… din care ortodocsii chiar ar fi fost bine spre binele lor sa lipseasca… Ecumenismul este o piaza rea peste care biserica ortodoxa prin rugaciunile ei sa treaca fara sa se amestece catusi de putin …

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: