RSS

Ortodocsii ucraineni vor sa canonizeze un preot care a cerut desfiintarea Bisericii Greco-Catolice

04 oct.

Ortodocsii ucraineni vor sa canonizeze un preot

care a cerut desfiintarea Bisericii Greco-Catolice.

Biserica Ortodoxa Ucraineana a lasat deschisa discutia asupra canonizarii preotului Gabriel Costelnic, care a fost initiatorul desfiintarii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene si Uniate, informeaza KSL Catalin.
Biserica a început deja sa lucreze la document, a declarat Arhiepiscopul Augustin de Lvov si Galicia, citat de Serviciul de Informatii religioase din Ucraina. „Conform procedurii noastre de canonizare, un martir trebuie sa fi suferit pentru Hristos sau pentru Biserica, dar nu neaparat sa aiba moarte martirica. Mai mult decât atât, el nu ar trebui sa fie un eretic sau un schismatic. Ca si credinta, el ar trebui sa traiasca o viata de sfintenie si autoritate. Costelnic este unul dintre martiri si dintre credinciosi”, a spus arhiepiscopul, în timpul conferintei de presa din Lvov. El a observat ca principala sarcina, în prezent, este de a explica formulele complexe teologice ale pr. Gabriel si raspunsurile sale la unele întrebari. Conform Arhiepiscopului Augustin, procesul de canonizare va dura cel putin un an. „În primul rând, este necesar sa studiem toate detaliile care alcatuiesc imaginea lui în fata Comisiei privind Canonizarea si a Sfântului Sinod”, a explicat ierarhul. Dioceza din Lvov a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a sarbatorit în luna septembrie 60 de ani de la moartea parintelui Gabriel. Parintele Gabriel (la început, preot în Biserica Greco-Catolica Ucraineana, apoi în Biserica Ortodoxa Rusa) a trecut la Ortodoxie in anul 1920, când NKVD a distrus Biserica. El a fost declarat mostenitor al ideologiei galiciene – credinciosii rusi ortodocsi care au fost ucisi în lagarele de concentrare, înainte de Primul Razboi Mondial. Pr. Gabriel a devenit, de asemenea, organizator al Consiliului Lvov în 1946, în cadrul caruia s-a hotarât sa desfiinteze decizia Consiliului Uniat de la Brest (greco-catolic) din 1596, pentru a „rupe legatura cu Vaticanul si a reveni la credinta ortodoxa originara”.
În iulie 1948, pr. Gabriel a participat activ la festivitatile de la Moscova cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la autocefalia Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe 20 septembrie 1948, dupa Liturghie, în Catedrala Schimbarii la Fata, din Lvov, el a fost ucis de doua gloante trase dintr-un pistol, pe drumul spre casa. Criminalul a fost înconjurat de o multime de credinciosi si s-a sinucis prin împuscare. El a fost membru al unui grup terorist, condus de Shukhevici Roman, sef al armatei ucrainene.

Dumitru MANOLACHE

Gardianul, 4.10.2008

sursa>

http://www.gardianul.ro/Ortodocsii-ucraineni-vor-sa-canonizeze-un-preot-care-a-cerut-desfiintarea-Bisericii-Greco-Catolice-s121756.html

 
 

Etichete: , , ,

Lasă un comentariu