RSS

Sedinta Comuna a Consiliilor celor Doua Eparhii Romanesti din America

31 mart.

councilsmeetmar09b

Sedinta Comuna a Consiliilor celor

Doua Eparhii Romanesti din America

Comunicat de presă


Consiliul diocezan al Episcopiei Ortodoxe Române din America şi Consiliul arhidiocezan al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi au avut o şedinţă comună istorică în data de sâmbătă 21 martie 2009 la Catedrala Sf. Maria din Cleveland. Această şedinţă s-a ţinut în urma hotărârilor de la Congresele din 2008 ale celor două eparhii din America de Nord care şi-au exprimat acordul cu privire la continuarea discuţiilor dintre ele. Subiectul principal este posibilitatea unirii celor două eparhii.

Baza continuării discuţiilor o constituie documentul întocmit de către Comisia Mixtă de Dialog intitulat: „Propunere pentru înfiinţarea Mitropoliei Ortodoxe Române din America de Nord”. Comisia Mixtă de Dialog este un grup de lucru înfiinţat de cele două Congrese pentru a explora posibilitatea vindecării diviziunii dintre cele două eparhii care datează de la mijlocul secolului trecut. După ce textul, considerat viabil de către ierarhii celor două eparhii, a fost prezentat Consiliilor, Clericilor şi Congreselor eparhiilor respective, Comisia Mixtă de Dialog a continuat să prelucreze Propunerea pentru ca aceasta să reflecte îngrijorările exprimate de membrii forurilor administrative din ambele părţi. Propunerea expune principiile eclesiologice care trebuie acceptate de către ambele eparhii pentru formarea unei Mitropolii pe teritoriul Americii de Nord în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română. Propunerea urmează sa fie aprobată de cele două Congrese înainte de a fi prezentată Bisericii Ortodoxe Române ca să fie luată în considerare.

La şedinţa comună ţinută sâmbătă, care a fost prezidată de către Înalt Prea Sfinţiţii Arhiepiscopi Nathaniel şi Nicolae, membrii celor două Consilii au discutat chestiunile fundamentale care stau la baza Propunerii. Printre problemele discutate menţionăm: natura autonomiei prevăzută în Propunere; felul în care această unitate promovează eventuala unitate administrativă a tuturor creştinilor ortodocşi sub o singură autoritate bisericească în America de Nord; relaţia viitoarei Mitropolii autonome cu Biserica Ortodoxă Română; necesitatea cercetării reciproce a realităţilor specifice ambelor părţi, dar mai ales modalitatea prin care se poate ajunge la vindecarea spirituală a divizării actuale a Românilor Ortodocşi din America de Nord. Tonul dialogului deschis al întrunirii a fost cordial şi informativ, iar participanţii au considerat că acest gen de întâlnire a constituit un prim pas necesar şi o experienţă pozitivă.

Pe lângă Înalt Prea Sfinţiţii Arhiepiscopi Nathaniel şi Nicolae au fost, de asemenea, prezenţi Prea Sfinţitul Episcop Vicar Irineu de la Episcopia Ortodoxă Română din America, membrii celor două Consilii precum şi membrii Comisiei Mixte de Dialog.

Sursa: http://www.roea.org si http://www.romarch.org

sursa>

http://www.mitropolia-ardealului.ro/actualitati/act.php?id=1022

foto>

http://www.roea.org/NewsReleases/NR2009/NRel03-28-09SedintaConsiliilor.htm

http://www.romarch.org/news.php?id=1626


 
Un comentariu

Scris de pe martie 31, 2009 în diverse, ecclesia, Ecumenicie, teologie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns la „Sedinta Comuna a Consiliilor celor Doua Eparhii Romanesti din America

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: