Întâlnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa
cu înalţi reprezentanţi ai Instituţiilor europene
(Bruxelles, 11 mai 2009)
COMUNICAT DE PRESA
Basilica |12 mai 2009
La invitaţia Comisiei Europene şi a Parlamentului European, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon al Târgoviştei, Exarh patriarhal pentru relaţiile cu instituţiile europene, a participat, luni 11 mai 2009, la Bruxelles, la întâlnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene. Reuniunea a fost coprezidată de Preşedintele Comisiei Europene, Dl. José Manuel Barroso, şi de Preşedintele Parlamentului european, Dl. Hans-Gert Pöttering, tema acestei întâlniri fiind: „Criza economică şi financiară: contribuţii etice la guvernarea economică europeană şi globală”.
La discuţii au participat şi Dl. Joaquin Almunia, Comisarul pentru Afaceri economice şi monetare, Dl. Jan Figel, Comisarul pentru educaţie, formare, cultură şi tineret, precum şi alţi reprezentanţi ai Comisiei europene.Participanţii au subliniat, în special, faptul că impasul economic actual are şi rădăcini moral-spirituale. Criză de încredere cu care se confruntă sistemele economice şi responsabilii politici este rezultatul unei ierarhii greşite a valorilor, dublată de o lipsă de responsabilitate. De aici, importanţa deosebită a valorilor morale în actul de guvernare economică europeană şi globală. Uniunea Europeană nu este şi nu poate fi numai o comunitate economică, ci şi o comunitate a valorilor. Libertatea, democraţia, solidaritatea, justiţia socială, apărarea şi promovarea demnităţii persoanei umane sunt numai câteva din valorile complementare şi indispensabile acestui „modus vivendi” european. Piaţa economică comună este unul din pilonii principali ai Uniunii Europene, dar ea nu este numai atât. Chiar şi aşa-numita economie socială, remarcată de Preşedintele Pöttering ca fiind una dintre soluţiile ieşirii din criză, se bazează pe anumite valori ale culturii şi a civilizaţiei europene.
În cadrul discutiilor a mai fost evidenţiat şi faptul că trebuie căutate soluţii pentru responsabilizarea tuturor celor implicaţi în constructia europeană, deoarece Europa unită nu este condiţonată astăzi numai de o nouă extindere fizică, teritorială, ci mai ales de una a conştiinţelor. De aceea, Bisericile şi comunităţile religioase din Europa au un rol deosebit de important, fiind chemate să dea mărturie comună de solidaritate şi angajament social.
În acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnire, Înaltpreasfintitul Mitropolit Nifon a subliniat necesitatea depăşirii unei mentalităţi materialiste, fondată doar pe câştigul imediat şi pe lăcomie, accentuând în special aspectul social-spiritual al interacţiunii umane şi preocuparea constantă a Bisericii pentru cei în nevoi.
În concluzie, s-a evidentiat importanţa dialogului la nivel înalt între liderii religioşi din Europa şi reprezentanţii instituţiilor europene, care, în cadrul Tratatului de la Lisabona, va avea un caracter oficial.
Corespondenţă pentru Agentia de Ştiri BASILICA de la
Pr. dr. Sorin Șelaru, Consilier patriarhal,
Directorul Biroului permanent de reprezentare al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituţiile europene
Adrian
mai 13, 2009 at 8:18 am
Întilnirile acestea devin tot mai „fioroase”, se lucrează…
mustata
mai 13, 2009 at 12:27 pm
sa luam aminte la aluatul fariseilor, ne avertizeaza Insusi Mantuitorul !!!
Mircu Corina
mai 14, 2009 at 7:52 am
doreste aceasta uniune europeana sa se supuna legilor lui Dumnezeu,poruncilor Lui?CU SIGURANTA CA NU.Atunci ce dialog poate exista?Sa nu ne amagim,sa nu-i lasam sa ne linguseasca cu intentile lor ”bune”.Ei nu cauta altceva decat ”crezul”lor.Domnul sa intareasca pe ierarhii nostri,pe tot clerul bisericii noastre ortodoxe, pe credinciosi sa nu aibe partasie cu aceasta mare”mutilare”a chipului lui Dumnezeu pe care Uniunea Europeana o urmareste pe ascuns, imbracand piei de oaie,dar pe dinlauntru sunt lupi.