RSS

Ips. Nicolae Corneanu s-a impartasit cu Greco-catolicii. Analiza desfasurarii evenimentelor.

27 mai

Ips. Nicolae Corneanu s-a impartasit cu Greco-catolicii.

Analiza desfasurarii evenimentelor.

Intr-o zi de Duminica, Ips. Nicolae al Banatului participa ca si invitat dimineata (ora 10), la sfintirea noii biserici greco-catolice din Timişoara din parcul Doina, de catre un nunţiu apostolic în România (catolic) şi cativa episcopi uniti (greco-catolici).

Comunicatul Mitropoliei Banatului anunta acest ‘eveniment obisnuit’ doar in 4 randuri spunand ca „Duminică 25 mai Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae a participat începând cu orele 10:00 la slujba de sfinţire a noii biserici greco-catolice din Timişoara (parcul Doina), alături de Excelenţa Sa Francisco Javier Lozano, nunţiul apostolic în România şi Prea Sfinţiţii Episcopi Martin Roos al Timişoarei şi Alexandru Mesian al Lugojului.”

Astfel ca aceasta participare a Ips Nicolae era incadrata drept o vizita obisnuita a Inaltpresfintiei sale. Cu toata aceasta superficialitate aratata de cei ce au introdus stirea pe site, se evidentiaza insa doua lucruri destul de neobisnuite.

Primul, prin faptul ca era Duminica, deci zi de slujire arhipastoreasca la catedrala sau in vizita pastorala la vreo parohie din eparhie. Nu dezmint faptul ca o biserica se sfinteste in general doar Duminica sau la vreo sarbatoare de hram, insa de aici se vede o ierarhizare a importantei acordate in ceea ce priveste necesitatea participarii la doua evenimente ce au loc in acelasi timp, mai ales ca pe 25 mai este praznuit cu cruce in calendar (are polieleu) cea de-a treia aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul (atat in cel ortodox cat si in cel unit).

Enigmatic este si titlul comunicatului „Participare a Chiriarhului” care ne face sa ne punem intrebarea: Chiriarhul cui? Ca daca este al ortodocsilor, inseamna ca negresit ar fi trebui sa slujeasca intr-o biserica ortodoxa…

Al doilea aspect este faptul ca stirea este un pic ambigua in formulare, folosindu-se verbul de „a participa” decat cel de „a vizita” sau „a asista”, astfel ca se intelege ca Ips. Nicolae ar fi ajutat si el la sfintirea bisericii, adica o slujba mixta cum a fost si cea de la Oradea cu Ps. Sofronie (de Boboteaza de anul acesta), nu ca ar fi fost prezent doar ca invitat in randul credinciosilor la aceasta slujba.

Cine stie, poate ca au vrut sa spuna adevarul, insa un pic cosmetizat sa nu faca valva multa. Spun asta deoarece aceste patru randuri ale comunicatului mitropoliei nu spun nimic din ceea ce s-a petrecut acolo. Poate ca nu am fi aflat niciodata de gestul pe care Ips. Nicolae l-a facut in cadrul acestei slujbe, daca niste uniti nu s-ar fi laudat ca Dumnezeu ‘le-a facut minuni mari’ prin Ips Nicolae. Dar ce s-a intamplat?…

Pai aflam ca Ips. Nicolae s-a impartasit cu unitii la aceasta slujba (cititi AICI), fotografiile spun totul. La fel si comentariul entuziast al preotului unit Pr. Cristian Terhes (purtator de cuvant) care comenta aceasta fapta a Inaltpreasfintiei sale, ca fiind una asemanatoare celei din 1700, cand Ps. Atanasie Anghel s-a rupt de Ortodoxie si a trecut la Catolicism; si pe buna dreptate spune asta….

Textul central al comunicatului in cauza relateaza urmatoarele „Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur.”

Pr. Cristian Terhes rostea apoi doua afirmatii entuziaste din punctul lui de vedere:

1. acest eveniment are „o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.”

2. si ca „un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.”

Prima afirmatie nu o inteleg si nu-i vad legatura, poate trebuie ceva mai explicit, la a doua ii dam dreptate pe jumatate, considerand ca Ips Nicolae ‘sparge gheata’ si, dupa vreo 300 ani, e primul care-l urmeaza pe Atanasie Anghel. Macar de Atanasie putem spune ca a fost o fire mai ‘slaba de inger’ si nu a putut face fata presiunilor ce veneau de la catolici si de la calvini si din alte imprejurari si astfel a cedat, apoi a urmat catolicilor de bunavoie. La Ips. Nicolae situatia e diferita, fiind mai degraba vorba de un acord liber exprimat, dar personal. Deci de aici intervine diferenta dintre ceea ce a fost la 1700 si ceea ce a facut ierarhul nostru.

Este vorba de un act personal, insa prin prisma functiei pe care o are Ips Nicolae Corneanu in Biserica Ortodoxa, aceasta fapta capata valente de alta nuanta, implicatiile fiind mult mai dogmatice si ecleziastice.

Analizand textul comunicatului putem spune urmatoarele:

Ips Nicolae se afla in mijlocul credinciosilor, privind slujba unitilor. La chinonic (momentul impartasirii preotilor si episcopilor) mitropolitul cere permisiunea si primeste ca de la un ‘protos’ (cel mai mare) de la Nuntiul papal Impartasania. Comunicatul spune ca ‘martorii oculari’ au vazut acest gest al mitropolitului ortodox deoarece in acea biserica, dupa modelul catolic, nu exista catapeteasma. Dupa ce primeste potirul, Ips. Nicolae singur se impartaseste din el (fiecare episcop se impartaseste din potir singur).

Impartasirea din acelasi potir este felul prin care se exprima cel mai clar unirea deplina cu cel cu care ai partasie de Hristos. Astfel ca Ips. Nicolae are partasie cu ortodocsii, cu unitii si cu catolicii (prin prezenta nuntiului papal la slujba), iar dupa felul primirii impartasaniei (de la nuntiul papal ca si protos) inseamna ca el este mitropolitul ortodocsilor, al unitilor si are rang de cardinal la catolici, caci cam asa se echivaleaza la catolici rangul de mitropolit. Cine mai stie din aceasta incurcatura ce mai este Ips Nicolae, cui mai slujeste si ce credinta mai are. Are din toate cate putin. Un fel de ghiveci, sau cu denumirea mai noua de „ecumenism”, lipsit de orice dogma sau credinta, valori sau traditii. Uniformizat. Diversitate in unitate, nu unitatea in diversitate, macar de ar putea fi vorba de asa ceva.

Eu unul, la fel cum am spus-o si cu ocazia permiterii in Catedrala Ortodoxa Mitropolitana din Timisoara a oficierii slujbei cavalerilor maltezi, o consider un act de tradare a Ortodoxiei. Astfel incep sa inteleg faptul ca slujba cavalerilor maltezi din Catedrala Mitropolitana din Timisoara nu a fost o pura intamplare sau un act singular. De altfel se stiu si diversele recidive ale Ips. Nicolae in numele ecumenismului.

Reactiile ortodocsilor la aceasta fapta au fost foarte dure dar si diverse. La fel si la greco- catolici, fiind considerata drept o minune.

Reactia Patriarhiei Ortodoxe Romane a venit printr-un comunicat de presa prin care afirma urmatoarele (Nr. 3843 / 27 mai 2008):

Patriarhia Română nu deţine date concrete şi verificate despre eveniment. Ca atare, la proxima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va avea loc la începutul lunii iulie 2008, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae poate fi solicitat să ofere explicaţiile cuvenite Sfântului Sinod în legătură cu subiectul în cauză. Până atunci, Arhiepiscopia Timişoarei poate oferi explicaţiile de rigoare.

Totuşi, în principiu, Patriarhia Română precizează faptul că dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano – Catolică, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat prin gesturi considerate de unii „profetice”, iar de alţii problematice.

Este de dorit să cultivăm nu miraculosul sau senzaţionalul, ci seriozitatea şi credibilitatea în relaţiile dintre Biserici aflate în dialog pentru refacerea unităţii creştine.”

Din acest se desprind urmatoarele lucruri:

1. datele concrete se vadesc numai privind la fotografia cand Ips. Nicolae ridica potirul la buze si primeste impartasania unitilor, ce sa mai vorbim de comunicatul in cauza a greco-catolicilor… Cu toate acestea trebuie intocmit un raport cu toate informatiile despre acest eveniment, pentru ca gravitatea lui este una mare si astfel trebuie bine documentat.

2. la sedinta din iulie 2008 nadajduim sa aflam reactia Sinodului la aceste eveniment (decizie corecta a Patriarhiei), nadajduind ca cineva din Sinod sa puna pe ordinea de zi si aceasta problema ca sa fie dezbatuta in plen de catre toti sinodalii.

3. urmatoarele fraze ale comunicatului sunt tipice Biroului de presa al Patriarhiei, adica ambigue, si abstracte. Astfel ca din cate am inteles eu din fraza penultima a comunicatului, cei care au atitudini „profetice”- adica cei considerati traditionalisti (fundamentalisti mai nou), sa nu-si deschida gura lor profetica la aceasta fapta a Ips. Nicolae. Este admis faptul ca gestul Ips Nicolae este unul de o gravitate ce ar putea aduce acuze din randul traditionalistilor. Intr-un fel cred ca indemnul este sa nu se pronunte nimeni inainte de judecata Sinodului (corect), pentru ca spune si de cei ce numesc eventualele gesturi, ce vor fi facute de unii in urma acestei fapte savarsite, drept „problematice”- adica (cred ca) se refera la ecumenisti care ar putea privi acest eveniment drept ceva mai mult decat pare (cum au inceput deja unitii sa o creada drept o minune).

4. ultima fraza cred ca se adreseaza jurnalistilor si presei.

In concluzie cam acesta este firul evenimentelor de cand au inceput sa apara pe net. O sa incerc sa nu ma pronunt inca, desi unele dovezi sunt destul de clare, nadajduind ca la Sinodul din iulie se va face o evaluare (oficiala si definitiva) a situatiei Ips. Nicolae in cadrul Bisericii Ortodoxe. Am sa ma rezum sa adaug noi reactii oficiale privind aceasta problema cu care se confrunta Biserica noastra Ortodoxa.

dan.camen.

sursa>

http://www.mitropolia-banatului.ro/

http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/127.html

 
65 comentarii

Scris de pe mai 27, 2008 în citadela, diverse, ecclesia, Ecumenisme, Vesti

 

Etichete: , , , , , ,

65 de răspunsuri la „Ips. Nicolae Corneanu s-a impartasit cu Greco-catolicii. Analiza desfasurarii evenimentelor.

  1. Scardanelli

    mai 28, 2008 at 10:32 am

    Exista un antiblog care trateaza problema falsilor crestini :

    http://grupareadeparte.wordpress.com/

    (sau apasati pe numele meu de utilizator, Scardanelli)

    daca nu va e frica sa-l lasati pe altul sa-si faca reclama… Adica, daca nu va e frica de concurenta !

    Am doua postari acolo, mai ales, despre ortodoxism.

     
  2. Vali

    mai 28, 2008 at 2:46 pm

    Fotografii iti pot face si eu cu Photoshop-ul. Si ti-l arat pe mitropolit ca se impartaseste cu populatia bantu sau cu aborigenii australieni. Daca fotografiile nu sunt „regizate” pentru a compromite, atunci trebuie sa spun ca m-a dezamagit profund. Vorbesc in numele meu, desigur. Aveam pretentii mai mari de la Corneanu. M-as fi asteptat poate de la altii. De la el, insa, nu… Curios e faptul ca el neaga totul – in legatura cu impartasitul din acelasi potir. Imposibil sa nu fi stiut ca e fotografiat, daca a facut gestul respectiv; fotografia e prea buna calitativ, in ea se vede clar. Repet, daca nu e „facuta”, cum poate mitropolitul sa spuna ca nu e adevarat ce i se pune in carca ?? Sa fie si mincinos ? Asteptam reactia Sinodului si lamurirea mitropolitului…

     
  3. Daniel

    mai 28, 2008 at 8:16 pm

    Mult zgomot pentru nimic.

     
  4. Dozy

    mai 28, 2008 at 9:17 pm

    Degeaba ni se spune să ne iubim semenii, ura e cea care guvernează lumea…

     
  5. plamadeala

    mai 29, 2008 at 10:57 am

    Si ce se intampla cu preotii si credinciosii ortodocsi care se roaga lui Dumnezeu la slujbele ce se oficiaza in bisericile catolice din Occident?

     
  6. Vania

    mai 29, 2008 at 11:15 am

    Domnul Daniel are tabietul de a interveni în discuţii care-l depăşesc… Dar, de regulă, are opinii de bun simţ, atunci când nu sunt dezbateri teologice.

    În altă ordine de idei, fotografiile nu-s făcute cu Photoshop-ul, ci autentice. Pe plan local, istoria n-a mirat aproape pe nimeni…

     
  7. Daniel

    mai 29, 2008 at 11:44 am

    Imi pare rau ca ‘tabieturile’ mele deranjeaza o dezbatere teologica, mai ales ca nu sunt scriitor si nu prea e am cu povestile, dar daca gestul unui prelat a ajuns dezbatere teologica, e clar ca ca ma depaseste. Fiecare om e responsabil pentru faptele sale si daca toata lumea se apuca sa judece, sunt sigur ca ‘inceputul sfarsitului’ e pe bune. Cat de usor e sa arunci cu pareri cand ratiunea e inlocuita de altceva… exemple se gasesc, nu e nevoie…

     
  8. Teodor

    mai 29, 2008 at 1:49 pm

    Daca „anonimii” care cauta lamurirea problemei scriu ca exista un singur Dumnezeu si cheama la o singura biserica, de ce prezinta aceasta situatie ca si cum Biserica Ortodoxa ar fi de vina pentru atatea despartiri, cand tocmai CEA APUSEANA a provocat despartirile si impartirile crestinatatii? Daca intentia de nevinovatie a neavizatilor (fara sa stie) „anonimi”, este de a aduce pe toti crestinii intr-o singura biserica, de ce nu vin la matca aceia care s-au rupt? ca doara este un singur Dumnezeu, nu-i asa? Si daca ei nu se intorc la matca, de ce oare nu o fac? Oare pentru stiu in adancul cugetului lor ca NU ESTE ACEEASI MARTURISIRE DE CREDINTA? si mai stiu ca acest lucru ESTE FUNDAMENTAL? ca daca nu ar fi fundamentala diferentierea marturisirii de credinta, atunci de ce atata tevatura si lupta ca sa-i aduca pe ortodocsi la alinierea „political correctness” a globalizarii nedeclarat masone sub umbrela catolicitatii?

     
  9. Teodor

    mai 29, 2008 at 2:17 pm

    Probabil ca episcopul Nicolae a intrat intr-un model pavlovian de slugarnicie fata de regim/sistem si dupa ce comunistii au fost redusi la tacere de catre „altii”, episcopul cu pricina doar se reorinteaza si isi recunoaste noii stapani. Acest fapt demonstreaza ca dupa ce a recunoscut colaborarea cu vechiul regim, a continuat si a rafinat aceleasi practici doar ca de aceasta data slugarnicind noului regim. Ceea ce ce evidentiaza faptul ca interesul crestinilor ortodocsi a devenit o chestiune secundara pentru el. Adica il putem intreba „unde este Dumnezeu pentru el, in aceasta ecuatie”? Este evidenta grija de a fi mai mult pe placul oamenilor influenti decat pe placul lui Dumnezeu, pare-mi-se

     
  10. Petrisor Socol

    mai 29, 2008 at 5:41 pm

    Doamne Dumnezeule, pana unde am ajuns cu credinbta asta a noastra. si care este problema ca preotul ortodox s-a dus la groco-catolici sa se impartaseasca? Nu avem acelasi Dumnezeu? Nu ne este jena de Dumnezeu insusi sa aducem in discutie asemenea subiect?

     
  11. joschilotii

    mai 29, 2008 at 9:57 pm

    Am de gand sa ma spovedesc unui episcop crestin.

     
  12. Pacatosul

    mai 29, 2008 at 10:00 pm

    Fratilor, nu vad care-i problema? Randuiala Bisericii Ortodoxe e la fel cu cea Greco-Catolica. Sunt foarte multi neacizati care-si dau cu parerea, fara sa aiba habar de teologie, si randuiala bisericeasca. Vorbim de „biserici surori”, pai daca greco-catolici nu sunt, atunci cine? Unde e iubirea propovaduita de Mantuitorul, care merge pana la a ne indemna sa-i iubim chiar si pe vrajmasi nostri. Si inca ceva: CINE SUNTEM NOI SA JUDECAM?

     
  13. dancamen

    mai 29, 2008 at 11:13 pm

    Pentru:

    Scardanelii> proasta reclama iti mai faci… daca aveai ceva de oferit ar fi trebuit sa te fi remarcat. E usor sa faci bascalie, insa nu si teologie, e nevoie sa nu fi asa ‘departe’ de Dumnezeu, ci mai ‘aproape’

    Daniel> pai nu e indeajuns zgomot pentru cele facute, acel ‘nimic’ de care spui, e pentru noi, ortodocsii, totul… Daca ne impartasim din alt Potir decat cel prin care primim Trupul si Sangele Mantuitorului, atunci intr-adevar ne impartasim de nimic, dar mai mult, ne atragem si osanda ca cei ce nesocotimTrupul si Sangele Mantuitorului si ne lepadam de tot ce avem mai scump. Era o icoana care arata o corabie ce reprezenta Biserica Ortodoxa si dusmanii trageau cu sagetile lor in ce?… in Hristos din care ne impartasim ortodocsii… Astfel ca cine alearga la alt potir, se ‘defraneza’ (sens alegoric) e astfel vrednic sa i se dea ‘carte de despartire’…

    Plamadeala> pai se mantuiesc… ei au sfinte antimise sfintite pe care oficiaza liturghia, nu pomenesc la liturghie pe papa ci pe patriarhul sau ierarhul ortodox, toti cei de acolo sunt in comuniune pur ortodoxa. E bine ca se gasesc astfel de oaze ortodoxe in Apus, faptul ca slujesc intr-o biserica Catolica nu inseamna ca se catolicizeaza, ci din contra, ei sfintesc locul („omul/crestinul sfinteste locul”)

    Teodor> sunt de acord cu tine

    Agnosticus> ti-am trimis un comment pe blog la tine (de mai largi proportii) referitor la caracterul „denigrator” (numit de tine) al acestui articol la adresa Ips Nicoale. Sa-l citesti cu atentie…

    Petrisor Socol> pai tocmai aici e diferenta, ca toti avem acelasi Dumnezeu (caci ne-a creat pe toti) insa nu toti il marturisim, slavim si cunoastem la fel. De aici diferenta dintre ortodocsi (se traduce ‘dreptslavitori’), catolici si greco-catolici (uniti).

    Joschilotii> pai ai face bine sa te duci sa te spovedesti, insa inainte de toate, schimba avatarul de wp ca poate iti mai citeste lumea blogul tau si va spune: „iata chipul lui Dumnezeu, iata cununa creatiei lui Dumnezeu, iata lumina parintilor ei, iata podoaba si steaua pentru care soarele rasare ziua si luna lumineaza noaptea, iata fiica lui Adam si fiica neamului nostru ortodox cum se innoroiaza cu namolul pacatului si al desfraului, cum este inconjurata cu necinste, cum isi binecuvinteaza neputinta si slabiciunea si slabanogirea venite prin pacatul nerusinii, cum il cauta pe Dumnezeu unde Acesta nu e, cum se desparte de El, cum si-a preschimbat dragostea de Dumnezeu in cea de placeri trupesti, cum iubeste cu iubire de desfrau pe Cel ce o iubeste cu adevarat cu iubirea jertfei Sale, cu o iubire jertfelnica pentru care ea raspunde cu nerusinea”…

    Pacatosul> randuiala e aceeasi pentru ca unitii au preluat-o de la ortodocsi, astfel ca ei incearca sa fie o biserica surora insa partea rea a lucrurilor este ca nu exista biserica surora cu cea ortodoxa, e doar una, ce Ortodoxa (Sf Ap Pavel spunea ca „e o credinta, o Biserica, un botez”). Biserica noastra surora, o putem numi asa, este Biserica Biruitoare din Cer, cea de jos, ortodoxa, fiindeste numita luptatoare. Iubirea propovaduita de Mantuitorul este cea care nu orbeste si prosteste precum cea trupeasca, ci face lumina si calauzaste pe cei ce se afla in intruneric catre Lumina, care e El. Astfel ca ea, prin grija de mantuirea si a vrajmasilor, mustra faradelegea si dezminte minciuna cosmetizata in adevar si o da in vileag. Aceasta iubire ne indreptateste pe noi ortodocsii sa-i iubim pe vrajmasii nostrii, sa le mustram faradelegea care-i distruge, care ii pierde in bezna nimicniciei. Astfel noi suntem cei ce judecam pacatul si nu pe fratele nostru, si toate acestea doar din iubirea pentru ei pe care o avem … ca acestia sa nu piara in faradelegea lor, de aceea ii si indemnam la pocainta, la indreptare.

    dan.camen.

     
  14. Grig

    mai 30, 2008 at 5:20 am

    Pacat ca se varsa atata venin prin aceste comentarii!
    Cui ii foloseste?
    Ignorand istoria, teologia, bunul simt, se acuza la nesfarsit totul…. in afara de marele „EU”….! Cat ridicol!
    Linistiti-va, oameni buni!
    Haideti la rugaciune!!!!
    Este singurul lucru care ne va duce la Dumnezeu….

     
  15. maria

    mai 30, 2008 at 6:47 pm

    Referitor la articolul de azi al lui Florian Bichir din Evenimentul zilei, ii promit acestei atat de abjecte figuri sa ma ocup foarte serios de dosarul sau de cadre si sa-l fac si public, ca prea a luat-o razna (la comanda cui, caci nu-l vad pasandu-i de-adevaratelea de ortodocsi, catolici sau greco-catolici ) ,iar greselile pe care le face si in scris si pe viu ii scot in evidenta crasa -i incultura. Nu mai vreau ca aerul pe care il respir sa fie imputit de dejectiile pe care le elimina un nenorocit cu acces la o pagina de presa”libera”.Deci: ” La judecata, Scarpia!”

     
  16. dan.camen.

    mai 30, 2008 at 11:28 pm

    da Maria, ai dreptate, articolul lui Bichir nu-i pasa nici de ortodocsi, nici de Ips Nicolae, as indrazni sa spun ca de nimic. E doar o ura varsata intr-un ziar public. Pornind de la gestul Ips Nicolae prezentat in aceasta postare, intentia mea este oarecum, prin pozitia exprimata in postare, sa nu fac posibile acest fel de reactii, precum e cea a lui Bichir in EvZ.
    Nadajduiesc la o indreptare a Ips Nicolae pe cat este posibil (prin pocainta, prin smerire, printr-o oarecare metanoia), dar si a lucrurilor „strambate” de el, increzandu-ma in seriozitatea si fagaduinta data Mantuitorului de sinodali atunci cand au fagaduit sa apere in mod nestirbit dreapta-credinta si canoanele lasate de cei ce le-au fost Sfinti si stramosi in acelasi timp.

    dan.camen.

     
  17. simona

    mai 31, 2008 at 12:02 pm

    Nu judecati dupa aparente, ci dupa inima si gandul cu care IPS Nicolae a facut o fapta sau alta. Dar pt. asta ar trebui sa avem Darul de a cunoaste inima si gandul altora ceea ce nu sta la indemana oricui. Asa ca, sa ne ferim a judeca alt om dupa mintea noastra de multe ori limitata, ca sa nu ne facem vinovati de vreo greseala. Si nu cred ca e mica greseala de a judeca un Episcop .
    In ziua de azi vrajmasul se poate distra foarte bine vazandu-i chiar pe crestinii activi aruncand cu pietre unii in altii. Ce satisfactie mai mare poate avea ? Mai bine sa ne vedem fiecare dintre noi de pacatele noastre , si daca suntem pusi pe aruncat cu pietre, sa incercam sa nimerim in acestea mai inainte de toate.

     
  18. Pr. dr. Valentin Bugariu

    iunie 4, 2008 at 5:04 pm

    Nu cred că ÎnaltPreaSfinţitul Nicolae are nevoie de apologeţi, ce e deranjant e faptul că în lumea ortodoxă monahicească apar prin glasul părintelui Iustin Pârvu opinii care îl condamnă pe venerabilul mitropolit bănăţean aducându-se ca mărturii canoanele Bisericii Ortodoxe. Se uită cred prea uşor situaţia ortodocşilor români din diaspora, unde prin bunăvoinţa Bisericii Catolice avem biserici în care fraţii noştri se pot ruga, pot participa la Sfânta Liturghie, se pot împărtăşi cu Sfintele Taine.

     
  19. silviu

    iunie 5, 2008 at 7:41 pm

    Ips. Nicolae Corneanu nu este cumva acelasi care inchidea usile catedralei din Timisoara in zilele lui Decembrie 1989 in timp ce tinerii din strada cadeau secerati de gloantele… ‘glorioasei’ armate romane si ale la fel de glorioasei securitati? Daca da, fara comentarii…

     
  20. razvan

    iunie 6, 2008 at 12:53 am

    Mi se pare doar mie, sau greco-catolicismul si ortodoxia au mult, mult mai multe in comun decat au diferit?
    Mai departe, multe orgolii, politica si alte boscorodeli care n-au a face cu religia. Pentru ce?
    Punct.

     
  21. dancamen

    iunie 6, 2008 at 1:05 am

    Pentru

    Razvan> pai pentru ca Sfintele Taine (Trupul si Sangele Mantuitorului) la ortodocsi sunt „Sfintele Sfintilor”. Cel mai de pret odor.
    Aici e diferenta, intre noi ortodocsii si greco-catolicii (deci si catolicii), legata de sfintele taine si vailidatea lor (ma refer la sfanta Impartasanie). De aici pornesc si celalalte diferente.

    dan.camen.

     
  22. pct

    iunie 6, 2008 at 9:20 am

    La adresa de mai jos gasiti opinia lui Cristian Badilita, teolog ortodox, vis-a-vis de gestul IPS Corneanu de a cere impartasirea cu Trupul si Sangele lui Cristos in cadrul Liturghiei greco-catolice din Timisoara.

    http://www.greco-catolica.org/a364-Cristian-Badilita-Impartasirea-mitropolitului-Corneanu-si-caterisirea-bunului-simt.aspx

     
  23. alexandru

    iunie 7, 2008 at 9:07 pm

    Am aflat astazi ca sinodul permanent nu are competenta de a rezolva problema mitropolitului Nicolae. Ma intreb atunci, la ce s-au adunat sa discute si au manipulat credinciosii? Palavrageala zadarnica. sunt toti una, adica farisei. Din pacate, mai marii bisericii, mai precis conducatorii nostri spirituali, se dezic de credinta lor si de randuiala Bisericii Celei Una si ne sfideaza cu intransparenta lor. Rusine unui sinod incompetent de a decide in cazuri extreme care sunt indezirabile pentru identitea neamului si a Bisericii Lui Hristos. Din pacate este tolerat un comunist si un om, care alaturi de episcopul vicar Paisie a dat afara calugari din manastire cu jandarmii. Oamenii din zona Fagetului sunt si au fost revoltati de gestul inaltilor prelati. halal mitropolit, mai degraba participa la greco-catolici, decat sa slujeasca in Biserica lui Hristos, al carui slujitor se pretinde. Macar dupa aceasta sminteala sa aibe demnitatea si sa-si dea demisia, dupa ce a tradat ceea ce a primit ca predanie de la Biserica Strabuna.

     
  24. dancamen

    iunie 7, 2008 at 11:48 pm

    Pentru Alexandru>

    Sinodul permanent al BOR este format DOAR din mitropoliti si patriarh. Intr-o chestiune atat de importanta, precum cea a gestului Ips Nicoale de a se impartasi la altii, e nevoie de decizia Sfantului Sinod, adica a tuturor episcopilor. Este deci o decizie corecta a acestui sinod caci in Ortodoxie, precum nu stii, totul se face soborniceste. Rolul Sinodului Permanent este de a analiza daca intr-adevar fapta ips Nicolae constituie o fapta ce trebuie supusa atentiei Sfantului Sinod pentru a lua mai apoi decizia soborniceasca definitiva.
    Din hotararile date de Sinodul Permanent aflam totusi ca aceasta problema va fi dezbatuta si va fi rezolvata (adica se va da o decizie finala). In plus, dupa cum e formulata fraza respectiva, aflam ca parerea sinodului este una de regret fata de fapta comisa.
    Eu totusi cred ca esti un gica-contra care de-abia asteapta detalii ca sa arunci cu noroi in ierarhia BOR…

    dan.camen.

     
  25. Raul

    iunie 8, 2008 at 8:55 am

    Catre autorul articolului!
    Dane, ia-te de mana cu fratii de la athos, de la maglavit, de la…etc etc si aruncati-va in Marea Neagra… cu oameni ca voi, extremisti de cea mai elementar-josnica speta, se duce de rapa Ortodoxia noastra… Fratilor, cine se mantuieste si cine nu este la Dumnezeu a sti…in nici un caz la noi, si cu atat mai mult la extremistii ca voi…de unde pana unde va vedeti deja cu sacii in caruta, dpdv al mantuirii sufletului??? asta vreau sa stiu de la tine…Multumesc!

     
  26. dancamen

    iunie 8, 2008 at 12:53 pm

    Pentru Raul>
    mai intai raspunde-mi ce inseamna “elementar-josnica speta”? ca eu nu stiu… cumva josnica speta este elementara pentru tine? in fine, cred ca nici tu nu stii ce ai vrut sa spui acolo….
    apoi da-mi sensul la urmatoarea fraza: “cine se mantuieste si cine nu este la Dumnezeu a sti…in nici un caz la noi, si cu atat mai mult la extremistii ca voi”- deci si tu posedezi o astfel de calitate ca a lui Dumnezeu de ii bagi pe asa-numitii de tine ‘extremisti’ in iad? …sau extremistii sunt un fel de extraterestrii (in nici un caz oameni dupa tine) de zici ca mantuirea nu e posibila pentru ei…
    Si ca sa-ti raspund, desi si eu astept raspunsul de la tine la cele doua aspecte prezentate mai sus, iti spun ca nu sunt extremist, insa daca ma indemni sa ma iau de mana frateste cu calugarii din Athos si de la Maglavit pentru a marturisi adevarul o voi face, insa nu ma voi arunca in Marea Neagra, pentru ca daca un nebun ma indeamna sa ma arunc intr-o fantana, nu ma voi lua dupa el.
    Nu am zis niciodata cine se mantuieste sau nu, insa ce am prezentat in articol, considerat de altfel de catre unii a fi moderat, a fost insiruirea evenimentelor de dupa implinirea faptei in cauza, impreuna cu observatiile mele personale, caci nu cred intr-o pozitie pur-obiectiva pentru ca suntem oameni, persoane, iar opinia noastra este una personala, nu abstracta cum doresti tu.
    Astfel ca eu mi-am exprimat opinia si am indemnat sa se astepte decizia sinodala din iulie, finala, dupa care vom vedea dupa aceea ce va mai fi… Astfel ca nu vad relevanta intrebarii tale in contextul acestui articol, insa daca consideri ca deja ti-am raspuns in aceste cateva cuvinte la arzatoarea ta intrebare, primeste-o si citeste-o cu atentie ca sa nu te transformi intr-un extremist ‘de-a dreapta’.

    dan.camen.

     
  27. Raul

    iunie 8, 2008 at 1:38 pm

    1. multumesc de raspuns
    2. am vrut sa spun cu acea expresie ca felul in care va manifestati ortodoxia este extrem de elementar, obtuz si foarte cunoscut in randurile celor cu care v-am asociat…asta ca raspuns subiectiv, fireste… nu vedeti ca deja se vorbeste la noi de danion-isti? ce naiba mai e si asta? nu vedeti ca Sf. Sinod se face de ras in modul cel mai elementar – josnic, cu putinta? acum sper ca m-ati inteles

    3. va parafrazez cand spuneti ca Dumnezeu posedeaza…poate totusi a fost o simpla greseala de exprimare, daca nu…e grav! In fine ca sa va si raspund: intelesul frazei, pe scurt, este urmatorul: mantuirea sufletelor noastre este, finalmente, decizie dumnezeiasca…la asta cred ca suntem de acord, altfel nu ar mai trebui sa vb de judecata particulara, generala, etc etc…

    4. nu inteleg de ce m-ati facut nebun? de la a fi catalogat extremist, pana la a raspunde cu nebun, e caaale lunga… sunt si eu ortodox, ca si dumneavoastra, parca Hristos ne spunea nicidecum sa nu catalogam nebun pe fratele nostru, sau ma insel din nou?

    Inca ceva: va asigur, personal, ca nu se va lua nici o masura… parintele papacioc caracteriza pe ips corneanu drept vandut securitatii, etc, ceva de genul asta…amintiti-va ca ips corneanu e singurul care a facut mea culpa dupa revolutie, va inselati amarnic daca veti crede sau veti astepta vreo masura de la sinod…toti membrii care au iesit afara inainte de 89 au colaborat intr-un fel sau altul, si corneanu stie asta, chiar daca dosarele unora, imi vine si sa rad aici: au fost arse in sediul CC…aici chiar rad…

    Multumesc

     
  28. Raul

    iunie 8, 2008 at 1:43 pm

    recitind pasajul dumneavoastra am realizat ca expresia nebun ati folosit-o drept exprimare plastica, pt a ma face sa inteleg mai usor ceea ce vroiati de fapt, asadar retrag cele scrise la punctul 4…

    Cu bine!

     
  29. dancamen

    iunie 8, 2008 at 2:03 pm

    da Raul, asa este, nu lua in nume de rau expresia de ‘nebun’, pentru ca asa cum tu mi-ai oferit o imagine plasticizata zicandu-mi sa ma iau de mana cu athonitii si cu maglavitii si sa ma arunc in mare, asa si eu am continuat aceeasi expresie plasticizata cu celebrul proverb enuntat mai sus. (”Daca un nebun iti spune sa sari intr-o fantana, sa nu-l urmezi” sau altul asemanator “Sa nu sari in fantana, ca nebunii…”- de aceea am zis fantana si nu mare…)

    dan.camen.

     
  30. Raul

    iunie 8, 2008 at 2:15 pm

    ma mai gandeam la o expresie… nebuni dupa Hristos! apostolii spre exemplu care si-au lasat familiile, preferand calitatea de pescari de oameni, in locul cele de pescari de peste…apoi martirii,… nu mai prea e cazul astazi, cand ni se vorbeste numai de grade, dosare, securisti, preoti- consilieri judeteni sau locali…Doamne, in ce lume nebuna traim…apropo de alte si alte sensuri ale cuv nebun…

    recunosc, in primul meu mesaj am fost cam deplasat, dar tineti minte…nu m-am legat de persoana ci de atitudine, asta e f important.

     
  31. dancamen

    iunie 8, 2008 at 2:54 pm

    da, e si vina mea ca trebuia sa specific acolo “conform proverbului”…
    nu m-am gandit la nebun pentru Hristos, insa sa stii ca da exact sensul invers la ceea ce vroiam sa spun acolo, daca s-ar fi luat sensul acesta de nebunie intru Hristos.

    Pai atitudinea vine pe fondul unei framantari si umiri la cele intamplate incercand sa respecte cadrul expozitiv-narativ. E una destul de apropiata de evenimentul in cauza, deci destul de ’socata’, insa, sincer, am aceeasi atitudine si acum cand imi dau seama ca Ips Nicolae nu are nici urma de remuscare sau macar parere de rau, ba mai se si lauda ca lumea il aplauda in catedrala pentru gestul impartasirii.

    Ca si reflexie, nu ca si atitudine sau ca sa aiba alte conotatii, iti propun o tema spre meditatie: azi praznuim pe Sfintii Parintii din Sinodul I Ecumenic care l-au biruit pe Arie. Cu toate ca exista deosebiri fundamentale intre cele intamplate atunci si cele de acum, totusi sunt cateva elemente comune… proloagele iti pot oferi cateva detalii interesante. Daca mai punem la discutie ca tot azi sinodul BOR s-a reunit aproape in intregime la Iasi (32 sinodali) pt intronizarea Ips Teofan, detaliile asemanatoare se inmultesc si capata o aliura aparte.
    E interesant sa-l vezi pe Ips Nicolae impartasindu-se cu toti sinodalii la Iasi (nu stiu inca sigur daca si el a fost prezent acolo-nu am vizionat slujba pe TV, decat dupa ora 12), cand el acum 2 saptamani era in mana cu potirul altora. Ce impresie iti face ‘tabloul’ acesta? Ce atitudine iti imprima?

    dan.camen.

     
  32. Raul

    iunie 8, 2008 at 3:28 pm

    Inspirata asociere, ca sa nu zic insuflata… Arie, dupa cum se stie, era unul din episcopii vremii dintre cei mai invatati si daca nu era un sf Nicolae care sa apere traditia, cea care era in epoca, nu stiu unde ne-am fi aflat acum! Gandeste-te ca sf Nicolae era diacon, daca nu ma insel… Sa vad acum vreun diacon luand pozitie desigur in apararea credintei, si nu altfel, vreunui mitropolit, cred ca mai repede va face plopu pere… astept cu nerabdare pozitia oficiala a BOR si nu ma incanta deloc atacurile unor saltimbanci precum bichir, ciachir and co.

    sincer, personal nu cred ca va fi vreo revolutie sinodala…sunt prea multi dintre ei, cu multe muste pe caciuli, sa nu zic mitre, asa ca va fi greu de respectat vreo legiuire…in mod normal trebuie dezbracat de haine si trimis la metoc…never ever!!!

    Si cu asta va salut cu drag!

     
  33. alexandru

    iunie 8, 2008 at 3:29 pm

    pt dan camen. A nu fi de acord cu niste ierarhi pe care multi ii contesta si care gresesc dpdv. dogmatic nu inseamna a fi gica contra. Nu vreau sa apar adevarul t ca nu are nevoie de aparare. Dar Nicolae mitropolitul minte cu nerusinare, de fiecate data apare cu o alta versiune, e un fara demnitate… iar cu privire la sobornicitate…sa fim seriosi, se stie prea bine cat de soborniceasca e biserica noastra. Sinodul permanaent putea stabili ceva in aceasta privinta,nu permanent desigur. Daca toata lumeaa ortodoxa e impotriva acestui act al ips Nicolae, de ce matale esti altfel? oare crezi in sobornicitate sau te bati in piept,aruncand cuvinte aiurea. Si pana la urma vad ca de la Nicolae se ajunge la polemici intre noi pe care nu le vom rezolva. Vorba GOALA.

     
  34. altcineva

    iunie 12, 2008 at 7:30 pm

    de PACE, au auzit cei care arunca cu piatra? ce e cu toata tevatura asta? de 1054 cand s-au despartit bisericile prima oara, nu spune nimeni nimic. toata problema acolo este. daca nu se intampla ce s-a intamplat, acum nu mai era nimic grav de cine-la-cine s-a impartasit. si daca s-a intamplat ce s-a intamplat la 1054, cum o sa se impace vreodata bisericile daca nu face nimeni primul pas? chiar daca s-a impartasit sau nu, ce conteaza? de ce nu se foloseste evenimentul pentru a scoate ceva bun din el? de ce nu se cauta in asta un motiv pentru unificare celor doua biserici?
    …dar poate ca e mai bine sa ne uram si sa ne tot vorbim de rau bagandu-ne vina mereu numa’-numa’ sa nu fie odata PACE.

    trist…foarte trist

     
  35. Ghita Petre

    iunie 15, 2008 at 9:31 am

    Un veleitar, acesta este Nicolae Corneanu. Cred ca putini romani au decazut atat de mult. A luat bani pentru turnatorii ordinare si tradari rusinoase si grave, la securitate; ale prietenilor, ale credinciosilor ale preotilor pe care trebuia sa-i apere.
    Numai un ordinar de cea mai joasa speta poate face asta. Acum si-a tradat biserica, parintii, bunicii, neamul…
    A ajuns jos d tot… De plans.

     
  36. bolodoctoru

    iunie 16, 2008 at 2:13 pm

    Canonul 46 al Sfintilor Apostoli ~ „Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sã se cateriseascã. Cãci ce întelegere poate sã fie între Hristos si Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?”

     
  37. cristian

    iunie 19, 2008 at 10:21 pm

    PF Alexei al II-lea, patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, i-a primit, in data de 18 iunie 2008, la resedinta sa de la Manastirea ‘Sf. Daniel’ din Moscova, pe pastorul Neville Callam, secretarul general al Aliantei baptiste mondiale, si pe pastorul Y. Sipko, presedintele Uniunii baptiste din Rusia. In cuvantul adresat oaspetilor, patriarhul rus a remarcat ca intalnirile dintre membrii Bisericii Ortodoxe Ruse si membrii familiei internationale a comunitatilor baptiste sunt inca rare, dar si-a exprimat bucuria sa observe ca, la nivel international, ortodocsii si baptistii intretin bune relatii. Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat, de asemenea, o evolutie a legaturilor dintre ortodocsi si baptisti in Rusia, amintind de cateva seminarii desfasurate in colaborare, in anii 2004 si 2006. ‘Avem motive sa credem ca, in marea lor majoritate, baptistii impartasesc preocuparea noastra in ceea ce priveste starea actuala a societatii crestine. Impreuna putem face fata tendintelor antibiblice nefaste’, a declarat patriarhul Alexei al II-lea.

     
  38. Sasha

    iunie 19, 2008 at 11:58 pm

    Va puneati intrebarea „cui mai slujeste si ce credinta are”. V-ati gandit ca s-ar putea sa-i slujeasca lui Hristos si sa aiba credinta crestina?

    Dumneavoastra in ce nume vorbiti? Daca apveti pic de credinta diferita de cea a fariseilor si a celor care arunca cu pietre, stati cateva secunde in rugaciune si incercati sa va intrebati care gest e mai putin placut lui Dumnezeu: unirea in dragoste cu alti crestini sau judecata dumneavoastra rece si imgamfata.

    Cu respect,
    Sasha C.

     
  39. cristian

    iunie 23, 2008 at 2:01 pm

    BUCUREŞTI / 21:00, 6.06.2008

    Biserica Ortodoxă Rusă, prin şeful departamentului pentru relaţii externe, mitropolitul Kirill, solicită o poziţie Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în cazul mitropolitului român care s-ar fi împărtăşit la o slujbă greco-catolică, potrivit Interfax, care citează site-ul Patriarhiei Ruse. publicat pe site
    http://www.mediafax.ro/social/patriarhia-rusa-cere-bor-o-pozitie-in-cazul-mitropolitului-care-s-ar-fi-impartasit-la-catolici.html?1688;2691351

    Anuntul de mai sus cu PF Alexei al II-lea, patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, i-a primit, in data de 18 iunie 2008, la resedinta sa de la Manastirea ‘Sf. Daniel’ din Moscova, pe pastorul Neville Callam, secretarul general al Aliantei baptiste mondiale a fost preluat de pe
    http://www.noutati-ortodoxe.ro/ortodox/stiri/stiri-radio-trinitas/

    Va propun o analiza.
    1 Biserica Ortodoxa sustine ca sa nu aven nimic de-a face cu ereticii, in cazul nostru greco catolicii. Biserica Ortodoxa Rusa cere BOR sa intervina cu masuri
    2 Biserica Ortodoxa Rusa insa cand este vorba de baptisti (si se cunoaste ca din America) afirma – Impreuna putem face fata tendintelor antibiblice nefaste’, a declarat patriarhul Alexei al II-lea.
    Logica care rezulta este aceasta> greco catolici si catolicismul este eretic, dar baptistii si neoprotestantii nu sunt eretici, deoarece cu ei se poate lucra IMPREUNA.
    Deci ce vrea muschiul Patriarhului Moscovei Alexei sa fie lege pentru noi (rusii crestini de un mileniu) iar noi crestini de la Sf Andrei primul chemat sa ne supunem Moscovei. Oare nu invers ar trebui sa fie. Moscova ar trebui sa faca ce cerem noi, nu noi ce cere Moscova. Daca neoprotestanti ar putea sa puna la dispozitie o istorie e existentei cultului lor de la apostoli pana azi, s-ar putea accepta. Dar noua Moscova ne cere sa refuzam pe catolici care se spune ca au tot sapte taine ca la ortodocsi, si sa LUCRAM IMPREUNA cu neoprotestanti care nu au taine.
    Stiti ca penticostali nu folosesc paine si vin (deh, ei zic ca nu beau alcol- atunci de ce produc tuica si fac vin> sunt mincinosi)? Eu unul nu pot sa inteleg ceva. De ce pentru Ortodoxie – catolicismul este dusmanul de moarte, din moment ce in primul mileniu biserica a fost nedespartita, iar cultele neoprotestante devin aliatul ortodoxiei impotriva catolicismului. Cum sa poate reface unitatea catolicilor cu ortodocsi, cum a fost in primul mileniu?

     
  40. crestin

    iunie 30, 2008 at 12:27 am

    Va propun o alta analiza, tot de pe site/ul incriminat, cea a unui teolog ortodox.
    http://greco-catolica.org/a384-Cristian-Badilita-12-mirari-despre-cazul-Corneanu.aspx

     
  41. pct

    iulie 1, 2008 at 8:21 pm

    O analiza profesionista si obiectiva facuta de jurnalista Ramona Balutescu asupra acuzelor aduse Mitropolitului Nicolae Corneanu ca s-ar fi impartasit cu ereticii o gasiti la adresa:

    Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

     
  42. pct

    iulie 29, 2008 at 5:49 pm

    La adresa de mai jos gasiti a doua parte dintr-un articol mai amplu a lui Cristian Badilita in care abordeaza cateva dintre „ereziile” catolice din perspectiva unui istoric crestin ortodox. In articolul de fata despre Imaculata Conceptie, Infailibilitate Papei si Purgator.


    „Ereziile” catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata conceptiune, Infailibitatea Papei, Purgatoriul

     
  43. Cicero Limberea

    noiembrie 13, 2008 at 6:57 pm

    In realitate IPS Corneanu prin diplomatia sa incearca sa previna un conflict care poate rabufni in razboi civil in orice moment chiar cu pierderea autonomiei unei parti a Transilvaniei. Aici nu mai e vorba de dogma bisericeasca ci de diplomatie. Corneanu e un mare isihast, stie a se descurca chiar daca l-a luat pe Dracu’ in gura.

     
  44. dancamen

    noiembrie 14, 2008 at 9:15 am

    Pt. Cicero Limberea>

    sa sti ca asta e cea mai ciudata si comica explicatie. Aici este marea erezie a timpurilor noastre, faptul ca punem diplomatia la rang de dogma, iar dogmele le putem modifica in chip diplomatic…. minciuna a luat locul adevarului, iar adevarul e preschimbat in minciuna.
    Daca IPs Corneanu e mare isihast, inseamna ca isihia este exact ce spunea IPS Bartolomeu: …”un bors de primavara”… pe care Ips Nicolae l-a confundat cu impartasania papistasilor.
    Iarasi, daca Ips Nicolae l-a luat pe ‘dracu’ in gura, cum bine zici … atunci desfintezi cu insuti vorbele tale ceea ce ai zis mai inainte, cum ca e mare isihast, diplomat si nu in ultimul rand un apologet ortodox (asta inseamna sa fi mitropolit, adica un adevarat marturisitor).
    Eu cred insa ca ai scris aceste randuri pentru a te delecta un pic, ceea ce ai si reusit. Adevarata unitatea este intru credinta, nu in diplomatie. Ea poate sa uneasca si sa si mentina la randu-i cu o legatura puternica acea unitate. Diplomatia este de fapt dezbinarea, fiindca ea nu face decat sa apropie doua parti ce au scopuri diferite, dar nicio partasie.

    dan.camen.

     
  45. Cicero Limberea

    noiembrie 18, 2008 at 9:10 pm

    Dane, tu momentan impletesti rucodelie ca sa traiesti de azi pe maine? Cu cine atunci vrei sa faci partasie (economica), cu politeistii?

     
  46. Cicero Limberea

    noiembrie 26, 2008 at 8:43 pm

    In realitate ce creaza probleme momentan sunt baietii care se „roaga” in doua locuri: vin de la loja incarcati pe la jumatea liturghiei si nu se mai sfintesc tainele nici la noi.

     
  47. Cicero Limberea

    decembrie 28, 2008 at 10:39 pm

    Multumesc de intrebarile prin email. Revin cu raspunsurile la intrebari. Noi aici in America am mai avut de-a face cu astia, care au fost reprimiti in cadrul unei biserici ortodoxe nealiniate insa la unul din cele 4 patriarhate cu onoruri. Dupa o perioada fiind facuti episcopi au inceput sa primeasca catehumeni protestanti peste puterile lor, probabil din mandrie, lucru care in scurt timp i-a daramat. Au mai fost si preoti miruiti de BOR si decorati cu cruci patriarhale prin anii 60 printre ei insa ii numeri pe degete. Acestia insa nu au fost ridicati si au ramas pe aceeasi falie cu Seraphim Rose, adica facuti praf si morti de tineri, ca dovada ca duhul ortodox nu a dat roade. Deci chiar daca se intorc, acesti greco-catolici nu pot fi primiti mai mult de catehumeni fiindca sunt periculosi prin expunerea lor voluntara sau involuntara la satanism pe perioade lungi de timp, fapt care nu se poate vindeca peste noapte. Cat despre partasia lor cu romano-catolicii, prin faptul ca catolicii au ridicat mandria pentru a supravietui, nu pot percepe natura malefica a acestora si ii tolereaza insa neputand sa-i integreze spiritual, in tin in „limbo”, lucru convenabil pentru g-c acestia cautand legitimitate, ca si Diavolul, iar intalnirile comune le sunt foarte daunatoare dar pentru numele Papei inca continua. Noi stiind ca IPS Corneanu este un mare virtuos si stiind ca a renuntat la scaunul patriarhal intr-un mod foarte subtil, am urmarit cu interes episodul in care acesta a scos subtil firimituri de paine din sutana si le-a sfintit intr-un loc demonizat pentru a-i impartasi si pe ei saracii de ei o data pe an. Suntem recunoscatori operatorului trimis din SUA care a prins pe caseta acest lucru. Slava Domnului ca aura sa personala ii permite sa faca acest lucru insa este interesant ca Hristos s-a lasat calcat in picioare si s-a lasat sfintit intr-un loc demonizat si cu vase intinate de vrajitorie lucru cunoscut numai de mai marii greco-catolicilor pe cine slavesc ei intr-adevar pentru avantaje materiale. Un mare teolog, anticipand prin intuitie ca Hristos va mai cobora inca o data la Iad pentru cativa nevinovati incepatori care s-au gasit in „biserica” la g-c dupa femei sau din alte motive mai mult sau mai putin involuntare, acesta a mers la risc, insa si-a riscat mantuirea personala, si dupa cum s-a vazut, si scaunul de Mitropolit. Acestia in realitate sunt niste satanisti uzurpatori. Este un rit care continua sa ii insele pe multi. Va salut, multumesc pentru intrebari si un An Nou Fericit!

     
  48. Cicero Limberea

    decembrie 29, 2008 at 11:28 pm

    ca ultim comentariu la intrebarea lui JC sunt 3 categorii de incaperi care trebuiesc rase prin foc si pamantul arat pentru ca nu mai pot fi curatate nici de arhiereu: casele vrajitoarelor sunt astfel de case care se stiu prin diverse locuri si sate acestea nu mai pot fi cumparate nici dupa ce vrajitoarele mor, templurile masonice si bisericile g-c daca ele nu au fost initial ortodoxe si sfintite prima data. Deci g-c isi aduc necuratiile lor fie din alte parti fie in biserici noi. Deci IPS NC intr-un fel daca a fost invitat a fost obligat sa intre in biserica noua si sa dea cu mir discret sau cu mana sau maneca mirunsa pe sub tocurile usilor ca sa nu mai poata vrajitoria avea loc altfel biserica ori arde de la sine D-zeu trimitind traznet ori oamenii trebuie s-o rada ca aduce de-a pururea pagube si lor si celor din jur. Oricum exista o anatema puternica a unui prelat ortodox ardelean din secolul al xvii-lea care a suferit mult impotriva g-c care prin vrajitorie duceau ortodocsii in robie, ortodocsii facand munci mai de jos, care nu a fost curatata acum de armistitiul patriarhului ecumenic cu romano-catolicii de acum 3 ani pentru ca nu facea obiectul schizmei din 1054. Deci acestia sunt de-a pururi anatemizati.

     
  49. Cicero Limberea

    martie 24, 2009 at 8:52 pm

    Este strigator la cer sa vezi ca facand un search pe internet cu numele acestui ilustru mitropolit, vezi numai hula si interogatorii. Dupa o asa cariera si viata exemplara ai fi vrut sa citesti in mod firesc biografia acestuia. In schimb, dai peste „a primit iertare” de parca cine stie ce a facut. in mod normal el ar fi trebuit sa binecuvinteze sinodul la varsta acestuia, in schimb dupa revolutie, tot felul de stareti emanati cu burta pana la nas, de tipul „Ghe de la impins vagoane cu capul” baga gloata in biserica, ca si cum cei credinciosi nu au putut intra in biserica pana la revolutie. Crestinismul in Romania dupa 89 a devenit un crestinism rudimentar de gloata, de parca Hristos ar fi murit in 89.

     
  50. c

    octombrie 19, 2011 at 12:47 pm

    dati-l frate afara ca a pangarit destul biserica, numai scandaluri, masoni in biserica, impartasirea de la altii, mitinguri si nasuri pe sus, un om vandut altora nu v-ati saturat de d-astia, eu da

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: