RSS

Filmul „Pope Joan” irita Vaticanul

27 iun.

Sa fie acesta un posibil atac mediatic al protestantilor impotriva catolicilor, in incercarea lor de a impune conceptia potrivit careia femeile trebuie si ele sa faca parte din cler si sa ocupe ranguri bisericesti superioare, fiindca sunt egale barbatului, sau e  vorba doar de un protest publicistic venit din partea feministelor care promoveaza asiduu miscarea de emancipare a femeilor? – dan.camen.

Filmul „Pope Joan” nemulţumeşte Biserica Catolică

Romana Libera/ 26 iunie 2010

Pope Joan„, peliculă care prezintă povestea unei femei despre care se spune că ar fi ocupat scaunul papal în secolul al IX-lea, a fost criticată de Biserica Catolică, pentru că ar avea o viziune „extrem de limitată”, potrivit presei britanice, informează NewsIn.

După ce filme de succes precum „Codul lui Da Vinci” şi continuarea acestuia, „Îngeri şi demoni”, au nemulţumit Vaticanul în ultimii ani, un nou film provoacă dezaprobarea Bisericii Catolice, abordând posibilitatea existenţei unei femei pontif.

Filmul „Pope Joan”, ecranizarea romanului cu acelaşi nume scris de autoarea americană Donna Woolfolk Cross (!), o are în rol principal pe actriţa germană Johanna Wokalek, iar pe David Wenham („The Lord of the Rings”) în rolul iubitului acesteia, care ar fi adus-o la Roma. Actorul american John Goodman interpretează rolul Papei Sergius.

Filmul este bazat pe legendele privind existenţa unei femei Papă în secolul al IX-lea, idee respinsă de Biserica Catolică şi de majoritatea istoricilor. Se spune că aceasta s-ar fi deghizat în bărbat pentru a deveni preot şi a ajuns în graţiile fostului papă datorită intelectului şi capacităţii sale de studiu. Potrivit legendelor, după ce a ocupat câţiva ani scaunul papal, aceasta ar dat naştere unui copil în timpul unei procesiuni papale [sau in timp ce calarea un cal/ n.m.] şi ar fi fost atacată de mulţimea furioasă.

Pelicula regizată de realizatorul german Sönke Wortmann se situează pe locul 20 în box-office-ul italian, imediat după „Sex and the City 2” şi „Robin Hood”. Filmul a avut premiera şi în Germania şi urmează să fie prezentat până la sfârşitul anului în Marea Britanie.

L’Avvenire, publicaţia Conferinţei Episcopilor Italieni, a publicat săptămâna trecută un articol în care califică „Pope Joan” drept o farsă şi o peliculă cu „viziune extrem de limitată”. L’Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, care în trecut a atacat filmele „The Da Vinci Code” şi „Angels and Demons”, nu a atins încă subiectul acestei pelicule.

Legenda Papesei Ioana a apărut pentru prima oară în secolul al XIII-lea şi s-a răspândit în întreaga Europa, deşi istoricii cred că povestea a devenit populară mult mai târziu, prin propaganda anti-catolică.

Povestea a mai fost prezentată în pelicula „Pope Joan” din 1972, cu Liv Ullmann, muza lui Ingmar Bergman, în rol principal. Pelicula a fost reeditată anul trecut şi prezentată sub titlul „She … Who Would Be Pope”.

sursa>

http://www.romanialibera.ro/arte/film/filmul-pope-joan-nemultumeste-biserica-catolica-191664.html

~~~+~~~


Firul actiunii:

Johanna se naşte în anul 814, în casa unui preot brutal de ţară, care trăieşte cu săsoaica Gudrun. Fratele ei Matthias o va învăţa pe Johanna să citească, după care va muri chinuit de frigurile galbene. Tatăl îndurerat de moartea fiului, pune întrebarea retorică: „De ce Doamne ai luat de la mine pe cel bun, şi mi-ai lăsat mie copilul satanei?” el se referea la Johanna, care a rămas în viaţă. Johanna va fi iniţiată de învăţatul grec Aeskulapius în filozofia greacă, şi va învăţa limba greacă şi latină. Noaptea Johanna citeşte pe ascuns din cartea primită de la filozoful grec. Acest lucru este descoperit de preot, care ca pedeapsă obligă fata să radă literele de pe pergamentul cărţii, cu cuţitul. Deoarece Johanna refuză să facă îndeplinească porunca tatălui, va fi snopită în bătaie, fiind salvată de mama ei. În acelaşi timp cu ajutorul mamei şi unui episcop, scapă de tirania tatălui care caută s-o mărite cu forţa, fuge din casa părintească şi va ajunge să înveţe tainic într-o mănăstire din Fulda, lucru care era interzis fetelor. În mănăstire Johanna, deghizată ca bărbat, va învăţa printre altele medicina, şi mulţumită cunoştinţelor ei devine preot. În urma epidemiei de ciumă din Fulda, porneşte ca pelerin la Roma, unde va ajunge un medic apreciat al papei. După o serie de peripeţii, printre care sunt descrise luptele interne pe tronul papal, când se recurge şi la otrăviri, Johanna este aleasă ca papa Ioan. Johanna are un nobil ca amant, de la care rămâne însărcinată.

Romanul se încheie când Johanna are dureri în timpul procesiuni religioase de Paşte şi moare la naşterea prematură a copilului.\

sursa>

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pope_Joan

~~~+~~~


 
Un comentariu

Scris de pe iunie 27, 2010 în articole, citadela, diverse, Vesti, Videos

 

Etichete: , , , , , ,

Un răspuns la „Filmul „Pope Joan” irita Vaticanul

Lasă un comentariu