RSS

Noi episcopi şi reorganizări în Biserica Serbiei. Papa nu este invitat la Nis in 2013

27 mai

[Se pare ca episcopii traditionalisti, antiecumenisti, din ierarhia Bisericii Ortodoxe a Serbiei, au triumfat la aceasta sedinta sinodala, pentru ca Eparhia de Raska si Prizren (Kosovo, a lui Artemie) nu a fost momentan rupta in doua, Papa Benedict nu va fi invitat la manifestarile comemorative de la Nis din 2013 (veste care adevereste, intr-o oarecare masura, informatiile anterioare privind presupusul refuz categoric al Moscovei in aceasta chestiune), iar situatia fostului episcop Artemie se pare ca inca nu a fost luata in discutie, in ciuda amenintarilor precedente cu excomunicarea din Biserica facute de catre Patriarhul Irineu; fapt care ar confirma informatiile cum ca Artemie are inca destui sustinatori dintre ierarhii Sinodului sarbesc. – dan.camen.]

Vineri, 27 mai 2011

Conform informaţiilor “Romfea.gr”, Sfântul Sinod al Ierarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe, a trecut la alegerea unor noi episcopi, la completarea unei episcopii şi la înfiinţarea de noi episcopii. Merită să semnalăm că Ierarhia Bisericii Sârbe se întruneşte în şedinţă de lucru la Belgrad, din 14 mai 2011.

Informaţiile arată că la propunerea Patriarhului Serbiei, k. Irineu, au fost aleşi noi membri în Sfântul Sinod. Cei trei noi membri ai Sfântului Sinod sunt: Episcopul de Srem, k. Vasil, Episcopul de Sumadia, k. Ioan, şi Episcopul de Niksici şi Vadimlie, k. Ioanikie.

Sfântul Sinod a purces şi la ocuparea Episcopiei vacante de Niş (condusa pana acum de Patriarh) în care a fost ales Episcopul vicar al Mitropolitului de Muntenegru şi egumen al Mănăstirii Ostrog, k. Ioan de DiokleeaDe menţionat că Sfântul Sinod a ales şi doi Episcopi vicari, pe arhimandritul Ioan (Sulivrk) ca Episcop de Limplianis şi pe arhimandritul Andrei (Silertsit) ca Episcop de Remezitsansk, vicari ai Patriarhului Serbiei, k Irineu. Episcop al nou-înfiinţatei Episcopii de Krusevaci a fost ales în unanimitate Ierodiaconul David (Perovici), profesor la Facultatea de Teologie.

Sfântul Sinod al Bisericii Serbiei a trecut şi la înfiinţarea a doua noi episcopii, una fiind Episcopia Americii Centrale şi de Sud cu sediul la Buenos Aires, având ca loctiitor pe Mitropolitul de Muntenegru, k. AmfilohieA doua este Episcopia Elveţiei şi Austriei cu sediul la Viena, unde loctiitor a fost numit Episcopul de Başka, k. Irineu.

Informaţiile “Romfea.gr” arată că Mitropolitul de Dambrobosnia, k. Nikolai, a solicitat Sfântului Sinod sa i se permita retragerea din funcţie din motive de sănătate. Sfântul Sinod a hotărât ca Mitropolitul Nikolai să fie ajutat temporar în sarcinile sale de Înaltpreafinţitul Mitropolit de Zahumie şi Herţegovina, k. Grigorie.

În sfârşit, în timpul şedinţei a fost discutată tema vizitei papei Benedict al XVI – lea, care, conform informaţiilor neconfirmate ale “Romfea.gr”, a eşuat şi, în cele din urmă, nu va fi invitat la sărbătorirea din 2013.

trad. http://acvila30.wordpress.com

sursa originala>

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8246:2011-05-26-23-46-45&catid=13 

sursa traducerii>

http://acvila30.wordpress.com/2011/05/27/noi-episcopi-si-reorganizari-in-biserica-serbiei-papa-nu-este-invitat-la-nis-in-2013/

~~~+~~~

UPDATE

Declaraţiile Mitropolitului de Başka, Irineu Bulovici despre ceremoniile din 2013.

Papa nu este pe lista invitaţilor.

27 mai 2011

Belgrad – Lucrările şedinţei ordinare pe luna mai a Sinodului Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) s-au încheiat şi, conform comunicatului purtătorului de cuvânt – Mitropolitul de Başka, Irineu Bulovici – s-a discutat şi dacă va fi invitat papa la ceremoniile din 2013 de la Niş.

Conform Episcopului de Başka, Papa nu este pe lista invitaţilor. Manifestările, spune Episcopul Irineu, vor avea un caracter panortodox. Vor fi invitaţi să participe Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe, dar şi reprezentanţi ai tuturor bisericilor creştine, care nu se află în comuniune cu Biserica Ortodoxă, dar care au multe principii şi valori comune cu Ea. Adică, vor fi invitaţi copţii, armenii, romano-catolicii etc.

trad. http://acvila30.wordpress.com

sursa originala>

http://aktines.blogspot.com/2011/05/2013.html

sursa traducerii>

http://acvila30.wordpress.com/2011/05/27/serbia-%E2%80%93-declaratiile-mitropolitului-de-baska-irineu-bulovici-despre-ceremoniile-din-2013-papa-nu-este-pe-lista-invitatilor/

 
 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,