RSS

File de Pateric – Despre Incercarea Sfintilor

22 mart.

Sinai Crucifixion

File de Pateric

Despre Incercarea Sfintilor

 

Un frate l-a intrebat pe unul dintre parinti:

– Cum aduce diavolul incercarea asupra sfintilor?

– Era unul din parinti, pe nume Nicon, care locuia in muntele Sinai*. Si iata ca a intrat unul in cortul unui faranit**, si, gasind-o pe fiica lui singura, s-a culcat cu ea, apoi i-a zis: spune “sihastrul, avva*** Nicon, mi-a facut asa”.

Cand a venit tatal ei si a aflat, a luat sabia, mergand asupra batranului. Cand a batut, batranul i-a deschis, dar cand a intins sabia sa-l ucida, i s-a uscat mana. Atunci faranitul s-a dus si le-a zis preotilor, care au trimis dupa el. Batranul s-a dus; dupa ce l-au batut mult, au vrut sa-l alunge. El insa i-a rugat: lasati-ma aici, pentru Dumnezeu, sa ma pocaiesc. Si l-au despartit de biserica pentru trei ani, poruncind ca nimeni sa nu vina la el. Vreme de trei ani, in fiecare Duminica venea la biserica sa se pocaiasca, si se ruga de toti: rugati-va pentru mine. Mai tarziu, s-a indracit cel care facuse pacatul, si adusese ispita asupra sihastrului. El a adeverit la biserica: eu am facut pacatul si am spus sa fie parat robul lui Dumnezeu.

Atunci s-a dus tot poporul sa se pocaiasca fata de batran, zicand:

– Iarta-ne, parinte, si ramai cu noi.

De iertat, fie-va iertat, de ramas, nu mai raman aici cu voi, fiindca nu s-a gasit nici unul cu discernamant caruia sa-i fie mila de mine.

Si asa s-a dus de acolo. Iar batranul a spus: vezi cum aduce diavolul incercarile asupra sfintilor?

 

*Munte aflat intre Egipt si Israel, in Peninsula cu acelasi nume; are o clima de desert, la poalele muntelui se afla Manastirea ortodoxa Sfanta Ecaterina din sec. V

** locuitor al pustiului Faran de langa Sinai

*** abbas =parinte

[Fragment extras din Patericul sau apoftegmele parintilor nostri din pustia Egiptului, Editura Invierea a Arhiepiscopiei Timisoarei,Timisoara, 2002, p.192]

foto> http://campus.belmont.edu/honors/SinaiIcons/SinaiIcons.html

 
 

Etichete: , , ,

Un răspuns la „File de Pateric – Despre Incercarea Sfintilor

Lasă un comentariu