RSS

Bugetul SGG pe anul 2011: contributia Statului la salarizarea clerului marita si 2400 de amendamente privind bisericile respinse

22 dec.

STATUL ROMÂN DĂ 60 MIL. EURO PENTRU SALARIILE

A 35.000 DE PREOŢI ŞI DASCĂLI

Gandul/ 21 ianuarie 2010

În timp ce salariile bugetarilor au scăzut în acest an, statul va aloca în 2011 mai mulţi bani pentru salariile preoţilor. Potrivit Legii Bugetului de stat pe 2011, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult va creşte anul viitor cu 9,12 %, de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei, adică echivalentul a 59,2 milioane euro. Reprezentanţii Secretariatului de stat pentru Culte spun însă că diferenţa este dată de rectificările apărute în cursul anului 2010. „Nu este vorba de o majorare, diferenţa care apare ţine de rectificările care au avut loc în decursul anului. Numărul de posturi nu a fost suplimentat„, a declarat pentru gândul Nicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Culte. Pe de altă parte, în Legea Bugetului de stat se arată că şi contribuţia statului la salarizarea personalului neclerical – estimat la circa 20.000 persoane – va creşte în anul 2011 cu 30%, ajungând la 1.958 mii lei.

„Preoţii au cele mai mici salarii din România”

La rândul lor, reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că de fapt preoţii au cele mai mici salarii din România. „Personalul deservant al cultelor este categoria cu cele mai mici salarii din România. Un preot debutant are un salariu de 890 de lei, iar un preot cu toate gradele profesionale ajunge la 1.800-1.900 de lei, ceea ce este foarte puţin. În plus, numeroase parohii din ţară nu reuşesc să îşi acopere salariile preoţilor lor decât timp de 8-9 luni pe an„, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În România există circa 15.000 de preoţi ortodocşi. Statul susţine financiar în proporţie de 60% salariile de bază pe care le câştigă personalul clerical, procentajul ajungând până la 80% în cazul preoţilor din parohiile sărace, precum cele din Delta Dunării sau din zona de mijloc a Moldovei, după cum ne-a explicat părintele Stoica.

Acesta spune că începând din 2007, câteva sute de preoţi nu au primit sprijin financiar din partea bugetului de stat. „Sunt sute de preoţi care au fost hironisiţi din 2007 şi până acum şi care nu beneficiază de sprijin financiar de la stat”, a mai spus părintele Stoica. Acesta a arătat că salariul unui preot este la nivelul celui al unui profesor de liceu. „Suma totală care se întoarce la bugetul de stat din partea lăcaşurilor de cult, prin taxele şi impozitele plătite la stat, este mai mare decât suma pe care acestea o primesc de la bugetul de stat. Biserica are şi personal neclerical pe care îl plăteşte din fonduri proprii„, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Personalul din 4.400 de lăcaşuri de cult primeşte sprijin de 80% din salariile de bază

Lista unităţilor de cult cu venituri reduse care beneficiază de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite conform legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, cuprinde peste 4.400 de poziţii.

Marţi, plenul Parlamentului a respins toate amendamentele formulate de deputaţi şi senatori în cadrul bugetului Secretariatului General al Guvernului privind bisericile şi lăcaşurile de cult, în număr de circa 2.400. Amendamentele vizau, printre altele, construcţia de clopotniţe, împrejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperişurilor de biserici şi construcţia de săli de mese multifuncţionale pentru lăcaşuri de cult. Sumele solicitate cu acest scop depăşesc 2 milioane euro, potrivit unor calcule ale ziarului Gândul.

Recent, oficialii BOR au declarat că potrivit legislaţiei în vigoare, clericii şi personalul deservent ai Bisericii Ortodoxe Române, „deşi nu primesc salarii de la stat, ci doar un modest sprijin salarial, totuşi plătesc impozitul pe salarii, contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, la fondul pentru plata ajutorului de şomaj şi la fondul de asigurări sociale de sănătate, asemenea tuturor celorlate categorii socio-profesionale din România„.

Loredana VOICULESCU

sursa>

http://www.gandul.info/news/statul-roman-da-60-mil-euro-pentru-salariile-a-35-000-de-preoti-si-dascali-exclusiv-7838074

~~~+~~~

Toate cele 2.400 de amendamente din buget

privind bisericile, respinse

Ziare.com/ 21 decembrie 2010

Plenul Parlamentului a respins marti toate amendamentele formulate de deputati si senatori in cadrul bugetului SGG privind bisericile si locasurile de cult, in numar de 2.400.

Parlamentarii nu au sustinut toate amendamentele formulate, incheiind capitolul bugetului SGG dupa aproximativ doua ore si jumatate, timp in care alesii au incercat sa-si convinga colegii de necesitatea construirii, repararii sau continuarii lucrarilor la locasurile de cult din colegiile lor.

Dupa parcurgerea a aproximativ jumatate din amendamente, presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, a solicitat un vot pe toate amendamentele respinse, pentru a scurta timpul de dezbatere, astfel incat toate cele 2400 de amendamente au picat.

sursa>

http://www.ziare.com/politica/amendamente/toate-cele-2-400-de-amendamente-din-buget-privind-bisericile-respinse-1063842

~~~+~~~


Parlamentarii au depus mii de amendamente la buget

pentru activităţi legate de biserici

Mediafax/ 20 decembrie 2010

Parlamentarii motivează că susţinerea tuturor instituţiilor religioase, indiferent de cult, „ar trebui să fie o prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales într-o perioadă de criză„.

Sumele solicitate cu acest scop depăşesc 2 milioane euro, potrivit unor calcule făcute de „Gândul”.

Ca surse de finanţare pentru aceste investiţii, parlamentarii au luat în calcul de la Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului şi până la cel al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Ministerului Apărării Naţionale şi bugetul Administraţiei Prezidenţiale. O altă sursă de finanţare pe care o au în vedere senatorii şi deputaţii pentru investiţiile în lăcaşurile de cult este, potrivit publicaţiei, „diminuarea corespunzătoare a programului de dezvoltarea infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural„.

De departe, campion în propunerea de amendamente la acest capitol este grupul parlamentar PSD+PC din Camera Deputaţilor, care a propus, printre altele, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 7.190.000 lei, circa 1,7 milioane euro, pentru continuarea lucrărilor de întreţinere sau curente la 320 de biserici, din aproape toate cultele. Motivaţia este că «sumele repartizate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor nu au acoperit niciodată necesarul pentru aceste servicii», arată autorii amendamentului. O altă propunere a aceluiaşi grup vizează reparaţii şi consolidări la nu mai puţin de 26 de biserici ortodoxe din toată ţara, sursa de finanţare indicată fiind bugetul Ministerului Apărării, care ar urma să suplimenteze cu circa 300 mii lei bugetul SGG, la capitolul «Cultură, recreere şi religie»”, se arată în material.

„Gândul” precizează că nici bisericile din străinătate nu au fost uitate: deputatul PDL Călian Petru a cerut, printr-un amendament la Legea bugetului de stat, suma de 2 milioane lei pentru Episcopia Ortodoxă a Spaniei şi Portugaliei – Catedrala ortodoxă română Madrid din diaspora.

Pentru „îmbunătăţirea infrastructurii rurale şi creşterea gradului de civilizaţie”, un grup de opt parlamentari PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescu, au formulat un amendament prin care cereau alocarea sumei de 225 mii lei pentru execuţia unei săli de mese multifuncţionale la Biserica Ortodoxă Floreşti, judeţul Prahova.

La rândul lor, deputaţii PSD Gheorghe Ana, Ion Stan, Ion Dumitru şi Adrian Ţuţuianu sunt autorii unui amendament prin care au cerut ca din bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2011 să se aloce circa 1,5 milioane lei pentru restaurările mai multor biserici din ţară, printre care Biserica din lemn „Duminica tuturor sfinţilor” şi Parohia Pucioasa II.

La solicitarea locuitorilor comunei Dor Mărunt din judeţul Călăraşi, senatorul Nedelcu Vasile, de la Grupul Parlamentar Mixt, a propus, potrivit „Gândul”, suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 200 mii lei. „Destinaţia banilor ar fi ” împrejmuirea celor 6 (şase) cimitire cu gard, din satul Dor Mărunt – 3 buc., satul Dilga – 1 buc., satul Înfrăţirea – 1 buc. şi satul Ogoru – 1 buc.”, se arată în articol.

Toate amendamentele referitoare la lăcaşurile de cult figurează cu propunerea din partea Comisiilor de specialitate de a fi respinse, însă ele vor intra în dezbatarea legii bugetului, după cum au explicat pentru „Gândul” reprezentanţi ai secretariatului Camerei Deputaţilor. […]

sursa>

http://www.mediafax.ro/politic/parlamentarii-au-depus-mii-de-amendamente-la-buget-pentru-activitati-legate-de-biserici-7835698/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe decembrie 22, 2010 în articole, citadela, diverse, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu