RSS

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului se pronunta impotriva cipurilor si a pasapoartelor biometrice.

19 feb.

15032

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului se pronunta impotriva cipurilor si a pasapoartelor biometrice.

COMUNICAT DE PRESA

„Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.

Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.

Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.

Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, card comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.

Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.

Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.

În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale„.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca

† BARTOLOMEU, Arhiepiscop şi Mitropolit

† ANDREI, Arhiepiscopul Alba Iuliei

† SOFRONIU, Episcopul Oradiei

† IUSTINIAN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

†PETRONIU, Episcopul Sălajului

† IRINEU BISTRIŢEANUL, Episcop Vicar Cluj

† VASILE SOMEŞANUL, Episcop Vicar Cluj

† IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu Vicar Maramureş


surse>

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/02/19/o-veste-mare-sinodul-mitropolitan-al-clujului-albei-crisanei-si-maramuresului-se-pronunta-categoric-impotriva-pasapoartelor-biometrice/

http://www.ziua.net/news.php?data=2009-02-19&id=21489

http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/mitropolia-clujului-crede-ca-pasapoartele-biometrice-aduc-o-ofensa-romanilor~ni595j

http://stiri.rol.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=195884&Itemid=2

http://victor-roncea.blogspot.com/2009/02/comunicat-salutar-sinodul-mitropolitan.html

http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2009/02/ierarhii-ardeleni-ii-cer-presedintelui.html

http://www.citynews.ro/alba/stiri/din-oras+10/sinodul-mitropolitan-al-clujului-contesta-sistemul-biometric+36584/

http://vestitorul.blogspot.com/2009/02/sinodul-mitropolitan-al-clujului-albei.html

http://mihneamaruta.ro/2009/02/19/atitudine-istorica-sinodul-mitropolitan-al-clujului-condamna-supravegherea-prin-cipuri-biometrice/

http://inconstantin.ro/2009/02/sinodul-mitropolitan-al-clujului-condamna-supravegherea-prin-cipuri-biometrice.html

foto> http://www.orthphoto.net/photo.php?id=15032


 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

18 răspunsuri la „Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului se pronunta impotriva cipurilor si a pasapoartelor biometrice.

 1. Mihaela

  februarie 19, 2009 at 11:37 pm

   
 2. SilviuB

  februarie 20, 2009 at 10:27 am

  Ce treaba are Dumnezeu cu pasapoartele?

   
 3. nedormitul

  februarie 20, 2009 at 10:28 am

  ar trebui scos şi internetul şi adresele de e-meil, că şi alea se urmăresc.

   
 4. Adrian

  februarie 20, 2009 at 11:12 am

  @nedormitul
  Nu o adresa de e-mail ti se va implanta in curand in mana dreapta.
  @SilviuB
  Cam acelasi raspuns ca mai sus.
  Cu precizarea pa pasaportul si, peste 2 ani cartea de identitate, si peste inca cativa ani cardul unic care le va inlocui pe toate, nu sunt decat niste pasi marunti spre cipul in mana. Pentru a-ti anestezia reactia. …

   
 5. sf diesel ''nepracticantu''

  februarie 20, 2009 at 11:22 am

  ok …cat costa viza de rai?se pote trece cu pasapoarte vechi? modelul ala verde din 1989 D.C.? sau numai cu alea rosii model canadian?
  cat despre taina spovedaniei cica circula vb prin raiul democratiei ca unii antiicomunisti o facut bulau greu in iadul inchisorilor comuniste,asta dupa taina sfintei spovedanii,ca unii preoti aveau diverse grade militare ca si ofiterii de infanterie .ca cica teroristii,hotii, curvele,pedofilii,si alte lighioane blestemate ar circula mai greu prin lume cu asemenea pasapoarte biometrice,,cica facute dupa chipul si asemanarea lor,,

   
 6. albastru 55

  februarie 20, 2009 at 1:47 pm

  @nedormitul@nepracticantu si alti ne…priceputi.Sa va explic asa, ca sa poata intelege si unul ca voi.Adevaratii (smenarii, violatorii,talharii si in general interlopii),nu or sa aiba pasapoarte pe bune.Un student destept si rupt de foame in maxim patru ore o sa cloneze identitatea voastra si o sa fiti arestati pentru ultimul viol produs in Italia. Pana o sa demonstrati voi ca nu sunteti vinovati(prin metode pt determinare de ordin criminalistic)o sa v-o luati pe peste tot de o sa respirati asistat. Nu uitati ca ne aflam in tara in care, o femeie insarcinata si cu alt copil de mana a fost retinuta de politie pt banuiala bani falsi pusi in circulatie.Asta pt ca nici casiera nici poltistii nu vazusera noile harti de 10 lei. Asa ca puneti clorofila in functiune si ganditi plantelor.Pentru mine nu conteaza de este diavolul sau semnul diavolului, dar conteaza ca parnaiasii zburda,iar un profesor universitar ca sa mearga la o conferinta internationala este masurat si amprentat ca un borfas.

   
 7. nedormitul

  februarie 20, 2009 at 2:46 pm

  albastru 55
  te… înţeleg.
  totuşi, ce nu… pricep „Asta pt ca nici casiera nici poltistii nu vazusera noile harti de 10 lei.” despre ce harti e vorba, ale italiei?

   
 8. albastru 55

  februarie 20, 2009 at 3:55 pm

  @nedormitul. Hartii cu doi ,,i”. La respectiva tasta e o mica problema.

   
 9. ganeasaPress

  februarie 20, 2009 at 5:37 pm

  Dracul nu are nevoie de cip. Vede cunoaste etc. Doar adancul sufletului il sstie doar dumnezeu. Cipul nu are pe 666 precum codul de bare, Asa spunea dl danion aseara pe radio ortodox. , deci nu are semnul fiarei, si cred ca are dreptate, mult zgomot pentru nimic, Daca ajunge cipul la noi la slatina, dan camen sigur va iesi cu furca inaintea locomotivei cu abur, cu siguranta!

   
 10. albastru 55

  februarie 21, 2009 at 12:06 am

  @ganeasa.Citeste putin treaba asta si spune-mi unde-i vorba aici de Dumnezeu sau diavol? Cip pentru stimularea plăcerii alimentare şi sexuale;Gandul ,22 decembrie 2008.

   
 11. hyperion

  februarie 24, 2009 at 11:03 pm

  :))) asa ma faceti sa rad cu aceste mesaje scrise de voi!!!!!!!! Sunteti niste naivi!!! Nu va dati seama ca sunteti manipulati??? Cipurile sunte insasi un acte de terorism!!! De exemplu:Informaţiile din memoria cipului pot fi citite de către orice cititor, nu doar de către cele specializate . Astfel, cu un simplu calculator performant, orice date, oricît de criptate ar părea, pot fi sparte într-un timp extrem de scurt (cel mult patru ore) şi chiar falsificate .
  2. Controlul total asupra cetăţenilor. Se va şti în orice clipă unde sîntem, cu cine sîntem, tranzacţiile financiare, rutele de călătorie, timpul petrecut în anumite locuri şi alte date, ce vor fi folosite după bunul plac al posesorilor acestor baze de date.
  3. Cip-urile nu pot fi detectate prin simţurile sau percepţia umană. Deci nu vor putea fi evitate.
  Cel care va refuza cip-urile din varii motive, va fi lipsit de serviciile publice, care cer o identificare la baza de date, generând astfel o izolare şi înstrăinare socială. Deci persoanele fără cip nu există.. Cip-urile sunt o sursă de informaţie gratuită pusă la dispoziţie pentru serviciile de spionaj la toate nivelurile, iar date personale pot fi deturnate în diferite scopuri sau făcute public fie din neglijenţă fie intenţionat. Dacă ai o bază de date cu amprente şi pentru a intra în sistem este nevoie de amprenta unei persoane, nu trebuie să fie persoana acolo, poţi sa iei din baza de date a poliţiei amprenta ei. În mod paradoxal cip-urile biometrice diminuiază siguranţa unei ţări. Ele permit accesul pe baza paşaportului altcuiva, fară a fi nevoie ca el să fie de faţă. Nu te mai verifică nimeni fizic, totul se bazează pe sistem. De aceea expunerea informaţiilor digitale ale românilor fără discernământ şi discreţionar reprezintă o acţiune fie inconştientă şi iresponsabilă fie de trădare a propriilor cetăţeni.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: