RSS

Întrunirea de lucru a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale, Sofia, 11-12 martie 2009

16 mart.

BULGARIA-MEDICS-LIBYA-MASS-PRAYER

Întrunirea de lucru a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe

autocefale, Sofia, 11-12 martie 2009

Între 11-12 martie 2009, a avut loc la Sofia, Bulgaria, la invitaţia Sanctităţii Sale Patriarhul Bulgariei Maxim, Întrunirea de lucru a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale – ca o continuare normală a întrunirii Sfântului Sinod Panortodox Extins şi Supra-jurisdicţional din 1998 – la care au fost discutate problemele prezentate la 22 ianuarie 2009 la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, în legătură cu aplicarea deciziilor nr. 412/03 şi nr. 35677/04, privind persoanele care s-au rupt de unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Pe această bază, participanţii la întrunire au exprimat următoarele:

1.Unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare şi canonicitatea Sfântului Sinod şi a Sanctităţii Sale Patriarhul Maxim sunt dincolo de orice îndoială din punctul de vedere al dreptului canonic şi al Bisericii Panortodoxe. Declarăm că Biserica Ortodoxă Bulgară a fost şi va fi una. Schisma existentă în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare în perioada 1992 – 1998 a fost depăşită prin deciziile Sfântului Sinod Panortodox Extins şi Supra-jurisdicţional din 30.09 – 01.10.1998, luate în conformitate cu sfintele canoane ale Bisericii Ortodoxe. Deciziile acestui Sinod au autoritate canonică şi sunt obligatorii pentru toţi creştinii ortodocşi, un act care pune punct final dureroasei schisme din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare. Persoanele care s-au rupt de unitatea Bisericii au ocazia să re reîntoarcă prin pocăinţă.

2. Aici se pune întrebarea: de ce aceste decizii ale Întrunirii [din 1998 n.tr.] nu au fost discutate şi luate în consideraţie în decizia Curţii Europene pentru drepturile omului de la Strasbourg, afectând, astfel, decizia sa finală? Având în vedere că această decizie cu autoritate obligatorie a Întrunirii a pus capăt schismei din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, nu se poate pretinde că Statul bulgar ar fi intervenit ilegal, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile legislative din cadrul afacerilor interne ale Bisericii Ortodoxe Bulgare.

3. Potrivit principiilor şi practicii Curţii, libertatea religioasă prevede respectarea drepturilor autonome ale fiecărei religii. În cazul Bisericii Ortodoxe, există dreptul canonic.

4. Concluzia Curţii conform căreia Statul trebuie să fie neutru în ceea ce priveşte religia tradiţională – Creştin Ortodoxă Răsăriteană (Art. 13 & 3 din Constituţia Republicii Bulgaria) nu constituie o obligaţie inclusă în scopul Convenţiei europene a Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale. Legea cultelor religioase, adoptată de Parlamentul Bulgariei în anul 2002 exprimă identitatea naţională bulgară, fără ca, în acelaşi timp, să contravină practicii europene. Datorită tocmai acestei Legi, Statul bulgar a fost capabil să depăşească consecinţele negative ale amestecului în activitatea internă bisericească şi, astfel, a restaurat dreptatea în privinţa Bisericii Ortodoxe Bulgare.

5. Reprezentanţii Bisericilor locale solicită guvernului Republici Bulgaria să apere interesul canonic al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Prin apărarea Bisericii Ortodoxe Bulgare, conducătorii statului vor apăra identitatea poporului bulgar, credinţa sa de secole, specificitatea sa religioasă şi culturală, unitatea şi solidaritatea.
Pe baza circumstanţelor şi a motivelor in luarea deciziei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, participanţii consideră că există argumente foarte solide de a se face apel împotriva acestei decizii. În ceea ce le priveşte, Bisericile Ortodoxe îşi exprimă disponibilitatea de a pune la dispoziţia conducătorilor bulgari tot ceea ce este necesar pentru a-i sprijini prin consiliere şi informaţii, precum şi prin iniţierea unui dialog cu Consiliul Europei şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

6. Participanţii la această întâlnire exprimă o înţelegere comună şi se adresează Statului bulgar pentru a întreprinde acţiunile necesare în vederea introducerii apelului împotriva acestei decizii la instanţa superioară a Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pe baza faptului că respectiva Curte nu a avut un set complet de informaţii şi argumente pentru când a luat decizia sa.


Sursa: SECTORUL RELAŢII BISERICEŞTI ŞI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHEI ROMÂNE

BULGARIA ORTHODOX CHURCH

sursa>

http://www.basilica.ro/ro/stiri/intrunirea_de_lucru_a_reprezentantilor_bisericilor_ortodoxe_autocefale_sofia_11_12_martie_2009_.html

foto>

http://www.daylife.com/photo/0eOQ7vH88iaqm

http://www.daylife.com/photo/08vd2uUeBGcM9

 
Un comentariu

Scris de pe martie 16, 2009 în articole, ecclesia, Ecumenicie, teologie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , ,

Un răspuns la „Întrunirea de lucru a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale, Sofia, 11-12 martie 2009

Lasă un comentariu