RSS

Sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul Preotului Daniel Crecan de la Parohia Bocşa Montană

19 nov.

[Cum era de asteptat *(nu si pentru altii), Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului nu a intervenit favorabil pentru schimbarea sentintei de caterisire acordata preotului Daniel Crecan din doua mari pricini: prima – fiindca in urma impartasirii sale intr-o biserica greco-catolica din Timisoara, pe 25 mai 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a facut atunci o „exceptie” de la Sfintele Canoane, iertandu-l pentru asa-zisa lui „pocainta”, dand cu acest prilej si o rezolutie potrivit careia „de atunci in colo niciunui cleric ortodox nu-i mai era  îngăduit să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgiile cu slujitori ai altor culte”, iar a doua – pentru ca fapta preotului Crecan a fost „sesizată de Cancelaria Sfântului Sinod”, Episcopia Caransebesului nefacand altceva decat sa se ‘conformeze’ si sa aplice hotararea Sinodului din iulie 2008. Daniel Crecan este, deci, primul cleric ortodox caruia i se aplica aceasta hotarare sinodala – dan.camen.]

Episcopia Caransebesului/ 18 noiembrie 2010

Sinodul Mitropoliei Banatului respinge recursul preotului Daniel Crecan, depus din treaptă pentru concelebrare cu un cleric aparţinând altui cult.

Joi, 18 noiembrie a.c., la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a respins recursul înaintat de preotul Daniel Crecan împotriva deciziei de depunere din treapta preoţiei nr. 1682/25.10.2010, emisă de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului urmare hotărârii Consistoriului eparhial al Episcopiei Caransebeşului.

Întrunit în şedinţă de judecată, Consistoriul eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hotărât, la data de 19 octombrie a.c., că preotul Daniel Crecan se face vinovat de concelebrare liturgică cu un cleric aparţinând altui cult, în baza probelor administrate.

Fapta s-a petrecut în data de 23 mai 2010, în Duminica Rusaliilor, când biserica păstorită de preotul Daniel Crecan îşi serba hramul şi a ajuns în atenţia Oficiului canonic-juridic al Episcopiei Caransebeşului la sfârşitul lunii septembrie, fiind sesizată de Cancelaria Sfântului Sinod.

Hotărârea dată de Consistoriul eparhial, după două şedinţe de judecată, a fost aprobată de chiriarhul locului, în conformitate cu legiuirile bisericeşti şi prin urmare, a fost emisă decizia pedepsirii disciplinare cu „depunerea sau pierderea dreptului pentru totdeauna de a săvârşi vreo lucrare sacră, fără pierderea calităţii de preot, cu putinţa de a fi întrebuinţat în administraţia bisericească”, la care se adaugă „interdicţia de a purta, pentru totdeauna şi în orice împrejurare, reverenda preoţească, veşmintele liturgice, precum şi orice alt însemn clerical, începând cu data de 1 noiembrie 2010”.

Întrunit în şedinţă în luna iulie a anului 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în baza Sfintelor Canoane, că „nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă, şi în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni”.

Învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe îşi are exigenţele ei bine definite şi conturate în două milenii de experienţă şi gândire duhovnicească. Acestea constituie corpusul dogmatic al Ortodoxiei soborniceşti şi apostolice peste care nu se poate trece fără a pierde identitatea creştină ortodoxă. Un preot sau un mirean care încalcă aceste rânduieli se exclude singur din comuniunea Bisericii. În cazul de faţă, Consistoriul Episcopiei Caransebeşului a luat act de încălcarea deliberată a învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a aplicat hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în duhul canoanelor Ortodoxiei.

Hotărârea de astăzi a Sinodului Mitropoliei Banatului, de respingere a recursului preotului Daniel Crecan împotriva deciziei episcopului Caransebeşului, respectă aşadar hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi Sfintele Canoane şi legiuiri bisericeşti.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului

sursa>

http://www.episcopiacaransebesului.ro/stiri/sentinta-definitiva-si-irevocabila-in-cazul-preotului-daniel-crecan-de-la-parohia-bocsa-montana-943912800.html

~~~+~~~
UPDATE

19 noiembrie 2010

Sinod mitropolitan la Timişoara

Ziarul Lumina/ 19 noiembrie 2010

Discuţii despre probleme administrative şi întărirea vieţii monahale[…] Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a referit în mod deosebit la punctele de pe ordinea de zi propuse pentru şedinţa de astăzi, arătând că „în şedinţa Sinodului mitropolitan s-a aprobat ridicarea la rang de mănăstire a Schitului Gornea cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, cu o vechime de 10 ani, unde cu puţin timp în urmă s-a târnosit biserica mare a acestui aşezământ monahal”. 

Totodată, Preasfinţia Sa a precizat că a fost discutată şi o problemă de ordin disciplinar din cadrul Eparhiei Caransebeşului, a cărei hotărâre luată de Consistoriul eparhial a fost menţinută în continuare, cu menţiunea că, preotul în cauză poate fi reabilitat dacă va dovedi pocăinţă şi ascultare. [la fel cum a „dovedit pocainta” si IPS Nicolae Corneanu??… – n.m.]

sursa>

http://www.ziarullumina.ro/articole;1437;1;48324;0;Sinod-mitropolitan-la-Timisoara.html

Referinte>

P.S. LUCIAN MIC, EPISCOPUL CARANSEBESULUI L-A CATERISIT PE PREOTUL DANIEL CRECAN DE LA BOCSA MONTANA pentru concelebrarea si impartasirea cu un preot catolic de Rusalii. Iar “poporul dreptcredincios” refuza noul preot, acuza Episcopia de “intoleranta medievala” (!) si cere interventia lui… Nicolae Corneanu

TAINE SI IERURGII COMUNE CU CATOLICII LA BOCSA MONTANA SI SIRET! Dar atentie si la glasurile de sirena ale celor care vor profita de aceste abateri pentru a rupe Biserica!

Cazul preotului Daniel Crecan, caterisit pentru slujirea si impartasirea cu catolicii: SA SUSTINEM EPISCOPIA CARANSEBESULUI IN APLICAREA CANOANELOR!

 
8 comentarii

Scris de pe noiembrie 19, 2010 în articole, diverse, ecclesia, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , ,

8 răspunsuri la „Sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul Preotului Daniel Crecan de la Parohia Bocşa Montană

  1. seppty

    noiembrie 20, 2010 at 12:23 am

    eu va propun sa-l ardeti pe rug pe eretic

     
  2. Adrian.I

    noiembrie 20, 2010 at 5:42 pm

    @seppty. Trebuie sa cumparam dreptul de autor de la papa.

     
  3. szeppty

    noiembrie 22, 2010 at 10:41 pm

    nu adriane…trebuie doar sa sti putina istorie ceea ce nu e cazul tau
    voi ortodocsii ati facut prapad in moldova
    fiul lui petru rares si alexandru lapusneanu au facut adevarate pogromuri in populatia catolica din moldova
    i-au ars pe rug si le-au daramat toate bisericile(care erau de piatra)
    atunci au fugit din moldova armenii in Transilvania(pt moldova a fost o adevarata catastrofa economica) iar romanii catolici neavand unde sa fuga au fost arsi ca niste porci de craciun(expresia ii apartine cronicarului)
    mai recent,adica dupa 1948,nu pe unguri ca pe aia i-au lasat in pace ci pe romani…pe acei romani care au refuzat sa paraseasca catolicismul si sa treaca la ortodoxie sfanta ta biserica ortodoxa i-a aruncat in temnitele comuniste

     
    • Adrian.I

      noiembrie 23, 2010 at 4:38 pm

      szeppty.Care Biserica ma. Domnitorul nu e Biserica,(daca e adevarat ce spui tu ) comunistii atei nu reprezinta Biserica, spre deosebire de papa….
      Ma mir ca nu ai asociat si crimele Lui Hitler cu „biserica” protestanta :)

       
    • logica

      noiembrie 27, 2010 at 1:24 pm

      atunci bai seppty, pe aceeasi logica, am putea spune ca voi catolicii ati facut prapad in: America de Nord si America de Sud, Africa, Asia si in trei sferturi de Europa. E bine asa?

       
  4. marius

    noiembrie 23, 2010 at 11:47 am

    Seppty, nu e vorba de erezie ci doar de faptul ca respectivul preot este strain de invatatura pe care se presupune ca o cunoaste si ca o poate impartasi si altora. Daca vrei este ca si limba si literatura romana predate in ungureste pentru romani fara constiinta ca faci o ineptie.
    Euharistia nu e doar o taina printre altele ci e Taina prin care mereu se zideste trupul lui Hristos care este Biserica.
    Este de bun simt ca pana se hotaraste parintele ce trup zideste sa fie oprit de la slujire.
    Eu ii doresc pocainta adevarata si intoarcere cu ravna spre unica biserica stalp si temelie a adevarului.

     
  5. andrei

    martie 5, 2011 at 3:42 pm

    Fratilor tot cea ce sa intamplat vis avis de suspendarea parintelui Crecan sa facut doar de imagine, deoarece episcopul Lucian este un personaj extrem de ecumenist, lipsit de o identitate confesionala, ca sa va convingeti si voi de asta urmariti ce se va intampla cu p[rintele Crecan in viitor, deoarece el va fi reabilitat in una din parohiile episcopiei Caransebesului…ma intreb unde este ealitatea acelui totdeauna…din actul de suspendare…totul este doar politica si nicidecum viata, urmariti indeaproape activitatile ecumenice ale miscarii ecumenice a femeilor din protopopiatul resita, procesiunea de florii a tinerilor din resita, unde asistam an de an la o schizofrenie confesionala incapabila sa contribuie la unitatea crestinilor, ci acei tineri sunt distrusi duhovniceste sub atenta supraveghere a episcopului si a preotilor…Nu cred ca e o treaba onorabila za zici una si sa faci alta asa numa ca sa dai bine in ochii lumii, e un lucru urat pentru un ierarh, dezonorant…puneti lupul paznic la oi, nu se vede in preotii resiteni si in episcopul lor niste oameni idragostiti de hristos si de Ortodoxie, eu vad niste oamnei complexati, frustrati, care au ajuns cu epitrahil la gat fara sa fie constienti de aceasta slujire si acum pozeaza in mare formatori de opinie, e grav ca ei nu se regasesc in ortodoxie, eu ii vad a se rusina de ortodoxia lor si foarte dornici de a linge dosul papei…urat si injositor

    Un Credincios Necredul
    Suntem saraci dar nu avem voie sa fim prosti!

     
    • iON

      februarie 6, 2012 at 8:33 am

      1. Cred ca Andrei este un neimplinit care nu a reusit sa ajunga preot in Resita.
      2. Pr. Crecan a fost instalat in parohia GHertenis din acelasi protopopiat.
      Dixit!

       

Lasă un comentariu